Didysis „Euro 2020“ ketvertas: žvilgsnis į praeitį ir įdomiausius pusfinalio porų skaičius

Į Europos futbolo pirmenybių pusfinalį pateko keturios komandos, kurios jau ne kartą žaidė šiame etape. Tiesa, jei Ispanijos, Italijos ir Danijos rinktinės jau buvo Europos čempionės, tai Anglijos rinktinė dar niekada neperžengė pusfinalio barjero.

Europos futbolo čempionate liko keturios stipriausios rinktinės.<br>AFP/AP/Reuters/Scanpix nuotr. koliažas.
Europos futbolo čempionate liko keturios stipriausios rinktinės.<br>AFP/AP/Reuters/Scanpix nuotr. koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2021, 11:38 AM, atnaujinta Oct 13, 2022, 11:55 AM

Nė viena iš šių komandų nežaidė pusfinalyje prieš penkerius metus, kuomet toliausiai nužygiavo Portugalijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Velso futbolininkai.

Italija

Italijos rinktinė tarp keturių stipriausių Europos pirmenybių komandų pateko šeštą kartą ir pagal šį skaičių atsilieka tik nuo Vokietijos, kurios pavadinimas vienoje iš keturių aukščiausių eilučių buvo įrašytas devynis sykius.

Italai iki šiol pusfinalio rungtynes dažniausiai laimėdavo ir tris kartus pateko į finalą.

Jau pirmą kartą atsidūrusi elito ketverte Italijos rinktinė 1968 metais Neapolio stadione išlošė prieš SSRS rinktinę. Italai tada išties ne laimėjo, bet išlošė, nes pagrindinis laikas ir pratęsimas baigėsi be įvarčių ir nugalėtojai paaiškėjo metant monetą. Italų kapitonas Giacinto Facchetti pasirinko teisingai ir kartu su komandos draugais gavo teisę žaisti finale. Romoje vykusiame finale pirmosios Italijos ir Jugoslavijos futbolininkų rungtynės baigėsi lygiosiomis 1:1, todėl buvo paskirtas pakartotinis mačas, kuriame italai šventė pergalę 2:0.

1980 metais žemyno pirmenybes vėl rengė Italija, bet varžybos vyko kitokia sistema ir pusfinalio rungtynės nebuvo žaidžiamos. Italai vienoje iš dviejų grupių užėmė antrąją vietą ir gavo teisę žaisti rungtynes dėl trečiosios vietos. Jose šeimininkai nusileido Čekoslovakijai.

1988 metais Italijos rinktinė vienintelį kartą pralaimėjo pusfinalio rungtynes. Štutgarte su italais už Neapolio monetą atsiskaitė SSRS rinktinė, nugalėjusi 2:0 ir žengusi į finalą.

Kitus du kartus Italijos futbolininkai laimėjo pusfinalyje, bet pralaimėjo finale. 2000 metais Amsterdame vykusiose rungtynėse Italijos ir Nyderlandų komandos per pagrindinį laiką ir pratęsimą neįmušė nė karto. Tačiau baudinių serijoje daug geriau smūgiavo italai, nugalėję 3:1. Finale italai po auksinio įvarčio pralaimėjo Prancūzijos ekipai 1:2 (pagal tuo metu galiojusią taisyklę rungtynės būdavo stabdomos, jei kuri nors komanda įmušdavo įvartį per pratęsimą).

2012 metais per lemiamas italų rungtynes jokių ypatingų įvykių nebuvo. Italijos futbolininkai pusfinalio rungtynėse Varšuvoje nugalėjo Vokietijos komandą 2:1, bet finalo rungtynėse Kijeve pralaimėjo Ispanijos rinktinei 0:4.

Ispanija

Ispanijos rinktinė pusfinalyje žais penktąjį kartą. Šis etapas ispanams dar nė sykio netapo neįveikiama kliūtimi – jie visus keturis kartus įveikė pusfinalio varžovus ir pateko į finalą.

1964 metais Europos pirmenybių pusfinalyje ispanai Madrido S.Bernabeu stadione per pratęsimą palaužė Vengrijos komandą 2:1, o paskui finale nugalėjo SSRS rinktinę 2:1 ir pirmą kartą tapo Europos čempionais.

Po 20 metų ispanai pusfinalyje išgyveno baudinių dramą. Lione vykusios rungtynes su Danijos rinktine baigėsi 1:1, bet per baudinių seriją Ispanijos komanda šventė pergalę 5:4. To čempionato finale ispanai nusileido šeimininkams prancūzams 0:2.

2008 ir 2012 metais Ispanijos rinktinė dukart paeiliui tapo Europos čempione. Tačiau pusfinaliai buvo skirtingi, kaip diena ir naktis. Jei 2008 metais Vienoje ispanai sutriuškino Rusijos rinktinę 3:0, tai 2012 metais Donecke vėl teko mušti baudinius. Rungtynės su portugalais baigėsi 0:0, o baudinių serijoje Ispanijos komanda nugalėjo 4:2.

Finalai irgi buvo nepanašūs. 2008 metais ispanai lemiamose rungtynėse nugalėjo Vokietiją 1:0, o 2012 metais sutriuškino Italiją 4:0.

Danija

Danijos rinktinė žaisti Europos pirmenybių pusfinalyje ruošiasi ketvirtą kartą. Du pirmieji danų bandymai nebuvo sėkmingi, bet trečias kartas nemelavo. Iki šiol danams žaidžiant pusfinalyje visus tris kartus neužteko pagrindinio laiko, o dukart buvo mušami ir baudiniai.

Danijos futbolininkai pirmą sykį į pusfinalį pateko dar per antrąsias žemyno pirmenybes, kurios vyko 1964 metais Ispanijoje. Barselonos stadione danai lygiai kovojo su Vengrijos rinktine, tačiau pralaimėjo po pratęsimo 1:3 (pagrindinis laikas baigėsi 1:1).

1984 metais Europos pirmenybių pusfinalio rungtynėse Lione danai ir ispanai per pagrindinį laiką taip pat įmušė po vieną įvartį. Tačiau pratęsimas baigėsi be įvarčių, o baudinių serijoje Danijos futbolininkai nusileido 4:5. Nugalėtojus nulėmė nesėkmingas dano Prebeno Elkjaro smūgis (jis spyrė paskutinis).

Danijos futbolininkai viską idealiai atliko 1992 metais Gioteborge. Pusfinalio rungtynėse Danijos ir Nyderlandų komandos per du kėlinius įmušė po du įvarčius, o baudinių serijoje danai nugalėjo 5:4. Finale Danijos komanda nugalėjo Vokietijos rinktinę 2:0.

Įdomu, kad danams daug sunkiau sekasi pasaulio pirmenybėse. Jose Danijos rinktinė nė karto nepateko į pusfinalį ir tik kartą žaidė ketvirtfinalyje.

Anglija

Tarp keturių šįmečio pusfinalio dalyvių mažiausią ir blogiausią patirtį turi Anglijos rinktinė. Ji tik dukart žaidė pusfinalyje ir abu kartus pralaimėjo.

1968 metais Florencijos stadione anglams koją pakišo Jugoslavijos rinktinė. Per pusfinalio rungtynes serbas Draganas Džajičius vienintelį įvartį įmušė antrojo kėlinio pabaigoje – 86-ąją minutę.

1996 metų birželio 26 dieną Europos pirmenybių pusfinalio rungtynės vyko toje pačioje vietoje, kurioje vyks ir šiais metais – „Wembley“ stadione. Anglijos ir Vokietijos komandos per pagrindinį laiką įmušė po kartą, o ilgoje baudinių serijoje Vokietijos rinktinė iškovojo pergalę 6:5. Anglų nesėkmę baudinių serijoje nulėmė nesėkmingas dabartinio rinktinės trenerio Garetho Southgate‘o smūgis.

Italija – Ispanija

Pietų Europos šalių komandos žaidė 37 tarpusavio rungtynes. Per jas Ispanija iškovojo 13 pergalių, Italija – 11 pergalių, o 13 rungtynių baigėsi lygiosiomis. Nors ispanai laimėdavo dažniau, įvarčių skirtumas yra lygus 51:51.

Neabejotinai svarbiausia dvikova įvyko 2012 m. Europos pirmenybių finale. Jame ispanai sutriuškino italus 4:0. Įvarčius Kijevo stadione įmušė Davidas Silva, Jordi Alba, Fernando Torresas ir Juanas Mata. Antrojo įvarčio autorius J.Alba bei prieš devynerius metus finale taip pat žaidęs Sergio Busquetsas rungtyniauja ir šių metų Europos pirmenybėse.

Italijos rinktinėje irgi yra du futbolininkai, rungtyniavę 2012-ųjų finale. Tai – gynėjai Giorgio Chiellini ir Leonardo Bonucci. G.Chiellini patyrė traumą ir buvo pakeistas jau 21-ąją min., varžovams pirmaujant 1:0.

32-ejų S.Busquetsas ir 36-erių G.Chiellini šiose pirmenybėse yra rinktinių kapitonai.

Didžiųjų turnyrų (Europos ar pasaulio pirmenybių pusfinaliuose) šios komandos dar nebuvo susitikusios.

Anglija – Danija

Anglai ir danai žaidė 21 tarpusavio rungtynes. Jose didelę persvarą turi futbolo pradininkai – Anglijos rinktinė iškovojo net 12 pergalių. 5 rungtynės baigėsi lygiosiomis, o Danijos komanda nugalėjo 4 kartus. Įvarčių skirtumas – 36:20.

Didžiuosiuose turnyruose šios rinktinės susitiko tik du kartus. 1992 m. Europos pirmenybių grupės varžybose anglai ir danai išsiskyrė neįmušę įvarčių, o 2002 m. pasaulio pirmenybių aštuntfinalyje Anglijos rinktinė sutriuškino varžovus 3:0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.