„Euro 2020“ pusfinalis virto baudinių drama: nervų kare pranašesnė buvo ir į finalą žengė Italija A. Morata pramušė baudinį

Antradienį Londone, „Wembley“ stadione, paaiškėjo pirmoji „Euro 2020“ finalo dalyvė. Ja tapo Italijos vienuolikė.

Italija žengė į Europos futbolo čempionato finalą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Italija žengė į Europos futbolo čempionato finalą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Italijos ir Ispanijos rungtynių akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Italijos ir Ispanijos rungtynių akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Italijos ir Ispanijos rungtynių akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Italijos ir Ispanijos rungtynių akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 6, 2021, 9:56 PM, atnaujinta Oct 26, 2021, 11:44 AM

Italijos futbolininkai po 11 metrų baudinių serijos pirmajame pusfinalyje įveikė Ispanijos rinktinę. Pagrindinis ir pridėtas rungtynių laikas baigėsi 1:1, o baudinių seriją italai laimėjo 4:2.

Tai buvo jau 14 iš eilės Italijos rinktinės pergalė. Italai pat pat jau nėra pralaimėję 33 kartus paeiliui.

Akistata prasidėjo be didesnės abiejų komandų žvalgybos, tiesa, kur kas didesne kamuolio kontrole pasižymėjo Ispanijos futbolininkai.

Kur kas ilgiau kamuolį kontroliavę Luiso Enriques auklėtiniai pirmojo kėlinio metu dažniau grasino varžovų vartams – net kelias puikias progas pasižymėti turėjo „Leipzig“ ekipos puolėjas Dani Olmo, jam taip pat antrino apie save priminęs „Real Sociedad“ rungtyniaujantis Mikelis Oyarzabalis.

Vis dėlto italus gelbėjo vartų sargas Gianluigi Donnarumma bei sėkmingas gynėjų linijos darbas.

Per pirmąsias 45 minutes Roberto Mancini auklėtiniai nė karto nesmūgiavo į vartus, o švieslentėje po pirmosios rungtynių dalies degė lygūs skaičiai 0:0.

Antrasis kėlinio pradžioje abi komandos apsikeitė pavojingais epizodais, tačiau tiek Sergio Busquetso smūgis iš toli skriejo virš vartų, tiek ir Federico Chiesa smūgiuotą kamuolį „sugėrė“ Unai Simonas.

Tyla nutrūko 60-ąją min., po įspūdingo grožio Italijos rinktinės įvarčio. Po G.Donnarumma kamuolio išmetimo prireikė vos trijų perdavimų tam, kad būtų „supjaustyta“ visa Ispanijos rinktinės gynyba.

Kamuolį priėmęs F.Chiesa jį pasiuntė į tolimąjį vartų kampą ir išvedė italus į priekį.

Praleidę įvartį ispanai įjungė kiek aukštesnę pavarą, tačiau M.Oyarzabalio ir D.Olmo bandymai išlyginti skaičius švieslentėje nebuvo sėkmingi.

Nuo varžovų atakų škvalo apsigynę italai apramino aistras „Wembley“ stadione. Tiesa, net ir tada pavojingų epizodų netrūko abiejose aikštės pusėse.

Vis dėlto 80-ąją min. Ispanijai pavyko išlyginti rezultatą. Sėkmingai „sienele“ su komandos draugu sužaidęs po keitimo pasirodęs Alvaro Morata pasiuntė kamuolį į artimąjį vartų kampą – 1:1.

Per likusį pagrindinį žaidimo laiką kiek aktyvesni buvo ispanai, tačiau pasižymėti nepavyko nei vienai iš ekipų ir rinktinės keliavo į pratęsimą.

Pratęsimo metu komandos žaidė kiek atsargiau. Visgi Ispanija labai grasino priešininkų vartams, bet L.Enriques auklėtiniai pasižymėti nepavyko.

Viskas kėlėsi į 11 metrų baudinių seriją. Jos metu pranašesni buvo Italijos futbolininkai.

Baudinių seriją abi rinktinės pradėjo netaiklais smūgiais. Vėliau sekė po dviejų taiklių smūgių serija.

F.Bernadeshi išvedė italus į priekį, o galimybę išlyginti rezultatą turėjęs A.Morata nepasinaudojo gauta galimybe: jo smūgį atrėmė vartininkas.

Pergalingu tapusį smūgį atliko Jorginho.

„Azzurri“ (taip Italijoje vadinama nacionalinė šalies rinktinė) pirmą kartą nuo 2012-ųjų žengė į Europos futbolo čempionato finalą.

Pusfinalio rungtynes „Wembley“ stadione stebėjo beveik 58 tūkst. žiūrovų.

Šios pietų Europos šalių komandos žaidė 37 tarpusavio rungtynes. Per jas Ispanija iškovojo 13 pergalių, Italija – 11 pergalių, o 13 rungtynių baigėsi lygiosiomis.

Nors ispanai laimėdavo dažniau, įvarčių skirtumas yra lygus 51:51. Neabejotinai svarbiausia dvikova įvyko 2012 m. Europos pirmenybių finale.

Jame ispanai sutriuškino italus 4:0. Įvarčius Kijevo stadione įmušė Davidas Silva, Jordi Alba, Fernando Torresas ir Juanas Mata. Antrojo įvarčio autorius J.Alba bei prieš devynerius metus finale taip pat žaidęs Sergio Busquetsas rungtyniauja ir šių metų Europos pirmenybėse.

Italijos rinktinėje irgi yra du futbolininkai, rungtyniavę 2012-ųjų finale.

Tai – gynėjai Giorgio Chiellini ir Leonardo Bonucci. G.Chiellini patyrė traumą ir buvo pakeistas jau 21-ąją min., varžovams pirmaujant 1:0. 32-ejų S.Busquetsas ir 36-erių G.Chiellini šiose pirmenybėse yra rinktinių kapitonai.

Didžiųjų turnyrų (Europos ar pasaulio pirmenybių pusfinaliuose) šios komandos dar nebuvo susitikusios.

Italija į „Euro 2020“ pusfinalį atžingsniavo įveikusi Austrijos ir Belgijos rinktines.

Tuo tarpu Ispanija iš savo kelio eliminavo kroatus bei šveicarus. Įdomu, kad abu kartus varžovus palaužti L.Enriques auklėtiniams prireikė pratęsimo.

Kitame pusfinalyje, kuris vyks liepos 7-ąją, susigrums Danijos ir Anglijos vienuolikės.

Tiek abu pusfinaliai, tiek ir didysis finalas bus sužaisti Londone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.