Ar teisėjai dovanojo baudinį Anglijai? Vaizdas neįtikino Lietuvos ekspertų

„Buvome taip arti finalo ir viskas išsisprendė tokiu būdu. Toks baudinys neturėjo būti paskirtas. Esame nusivylę“, – po „Euro 2020“ pusfinalio prieš Anglijos rinktinę kalbėjo Danijos vienuolikės treneris Kasperas Hjulmandas.

Pusfinalio dvikovoje į Danijos rinktinės vartus buvo paskirtas abejotinas baudinys.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pusfinalio dvikovoje į Danijos rinktinės vartus buvo paskirtas abejotinas baudinys.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anglijos ir Danijos rungtynių akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anglijos ir Danijos rungtynių akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anglijos ir Danijos rungtynių akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anglijos ir Danijos rungtynių akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anglijos ir Danijos rungtynių akimirka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anglijos ir Danijos rungtynių akimirka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anglijos ir Danijos rungtynių akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anglijos ir Danijos rungtynių akimirka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K.Schmeichelis atmušė baudinį.<br>Imago/Scanpix nuotr.
K.Schmeichelis atmušė baudinį.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Paulius Malžinskas.<br>LFF nuotr.
Paulius Malžinskas.<br>LFF nuotr.
Algimantas Liubinskas<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Algimantas Liubinskas<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 8, 2021, 2:09 PM, atnaujinta Oct 11, 2022, 11:29 AM

Trečiadienį vykusiame antrajame „Euro 2020“ pusfinalyje Anglija vertė naują puslapį futbolo istorijoje.

Garetho Southgate'o auklėtiniai po pratęsimo dramos „Wembley“ stadione 2:1 palaužė Danijos rinktinę ir pirmą kartą žengė į Europos futbolo čempionato finalą.

Lemiamu dvikovos įvarčio autoriumi 104-ąją min. tapo Harry Kane'as. Anglijos ekipos kapitonas smūgiavo paskirtą 11 metrų baudinį, tačiau jį atrėmė danų vartų sargas Kasperas Schmeichelis.

Vis dėlto prie atmušto kamuolio pirmasis nuskubėjęs H.Kane'as į vartus smūgiavo dar kartą – šįsyk jo smūgis buvo kur kas sėkmingesnis ir Anglija prieš pat pirmojo pratęsimo kėlinio pabaigą išsiveržė į priekį – 2:1.

Pasaulio futbolo bendruomenė liko nepatenkinta dvikovos arbitro Danny Makkelie sprendimu skirti dvikovos baigtį nulėmusį 11 metrų baudinį.

102-ąją min. Anglijos rinktinės žaidėjas Raheemas Sterlingas krito danų baudos aikštelėje it pakirstas kulkos. Akistatos arbitras nedvejodamas skyrė 11 metrų baudinį į Danijos vartus.

Danai žaibiškai apspito rungtynių teisėją ir teigė, kad jokio baudinio ten nebuvo.

D.Makkelie nusprendė pasitikslinti su vaizdo peržiūros kambaryje dirbančiais VAR specialistais, kurie po peržiūros patvirtino – baudinys buvo paskirtas teisingai.

Šį epizodą portalui lrytas.lt pakomentavo futbolo teisėjas bei buvęs Vilniaus regiono futbolo sąjungos (VRFS) prezidentas bei tinklaraščio „12 Jardų“ autorius Paulius Malžinskas.

Pasak futbolo specialisto, paskirtas į Danijos rinktinės vartus paskirtas 11 metrų baudinį nebuvo įtikinantis, tačiau tai jau ne pirmas toks atvejis „Euro 2020“ čempionate.

„Baudinys buvo silpnas – jis nebuvo įtikinantis. Mačiau diskusijas internete, kad čia buvo simuliacija, tačiau su tuo nesutikčiau. Kontaktas, nors ir minimalus, tačiau tame epizode buvo.

Net ir pats R.Sterlingas po dvikovos kalbėjo apie taip. Žinoma, žaidėjas neparodė jokių pastangų išstovėti ant kojų.

Pagrindinis klausimas – ar tas minimalus kontaktas yra pakankamas, kad žaidėjas nukristų.

Kontaktas minimalus buvo, tačiau tai ne pirmas toks momentas „Euro 2020“ pirmenybėse. Tokių abejotinų baudinių buvo ne vienas. Daugelyje iš šių epizodų net nebuvo VAR intervencijos.

Formalios priežastys baudiniui buvo, negalima sakyti, kad jis buvo paskirtas visiškai „iš oro“. Vis dėlto, mano nuomone, tai buvo per silpnas baudinys.

Tokie baudiniai nebūna skiriami, ypač tokiose rungtynėse, ypač pusfinaliuose“, – samprotavo P.Malžinskas.

Teisėjui antrino ir buvęs Lietuvos rinktinės treneris Algimantas Liubinskas.

Buvusio Vilniaus „Žalgirio“ stratego manymu, R.Sterlingo veiksmuose buvo nemažai simuliacijos.

„Reikia pripažinti, kad imitacijos buvo daug. Sunku pasakyti, tegul šį klausimą sprendžia teisėjai, bet epizodas buvo labai ginčytinas“, – portalui lrytas.lt teigė A.Liubinskas.

Kalbos dėl paskirto 11 metrų baudinio kilo ne tik dvikovos metu, po jų, bet ir kitą rytą.

Daugelis futbolo mėgėjų, specialistų ir ekspertų teigė, kad pražangos prieš Anglijos rinktinės žaidėją pastarajame epizode netrūko.

„Ten nebuvo jokio baudinio. Nesuprantu, kodėl VAR nepasiūlė teisėjui dar kartą peržiūrėti epizodą.

Tokiu svarbiu momentu yra labai svarbu, kad teisėjas būtų visiškai įsitikinęs savo sprendimu“, – „beIN Sports“ teigė legendinis treneris Arsene'as Wengeras.

Panašiai apie šį epizodą kalbėjo ir daugelis kitų futbolo bendruomenės žmonių.

Pasak P.Malžinsko, šis epizodas tapo tikru akmeniu į UEFA daržą, o apie jį dar bus kalbama ne vienerius metus.

„Tokių situacijų nenori ir pati UEFA. Po visą pasaulį jau pasklido įvairios nuomonės apie šį epizodą – ginčijasi visi, o visas tas neigiamas šleifas nėra malonus.

Visi norėtų, kad po tokio pusfinalio būtų aiškus sprendimas, tačiau dabar liko šioks toks šešėlis. Diskusijų bus, o jos turėtų tęstis dar ne vienerius metus“, – kalbėjo buvęs FIFA kategorijos teisėjas.

Rezultatas buvo dėsningas

Ir nors paskirtas ir dvikovos baigtį nulėmęs 11 metrų baudinys kaip reikiant nuvylė tiek danus, tiek ir daugelį futbolo aistruolių, tačiau galutinis rezultatas atnešė daug laimės į Anglijos futbolo rinktinės stovyklą.

„Football's Coming Home“ (Futbolas grįžta namo – Anglijoje populiari daina apie futbolą) – vos nuaidėjus finaliniam teisėjo švilpukui skambėjo Londono „Wembley“ stadione.

Rungtynėse prireikė pratęsimo, o jų baigtį nulėmė abejotinas 11 metrų baudinys, tačiau Anglijos rinktinės pranašumas tiek antrojo kėlinio, tiek ir pratęsimo metu buvo akivaizdus.

G.Southgate'o kariauna antrajame kėlinyje atliko 10 smūgių link vartų, o trys iš jų buvo į vartų plotą (Danija – 1 smūgis ir 1 į vartų plotą).

Anglai taip pat labiau pasižymėjo tiek kamuolio kontrole, tiek ir agresyvumu.

Portalo lrytas.lt kalbinti futbolo specialistai pripažino, kad Anglija į „Euro 2020“ finalą, nepaisant 11 metrų baudino, žengė pelnytai.

„Manau, kad rezultatas buvo dėsningas. Anglija atrodė ir žaidė geriau, tačiau tai nereiškia, kad jei kuri nors komanda žaidžia geriau, į priešininkų vartus galima skirti abejotiną 11 metrų baudinį.

Norėjosi, kad žaidybinis pranašumas, kurį turėjo Anglija, būtų įrodytas aiškiais ir švariais įvarčiais.

Faktas, kad Anglija žaidė geriau. Kontroliavo žaidimą tiek antrajame kėlinyje, tiek ir pratęsimo metu. Matėme jų spaudimą, pranašumą.

Nesvarbu, mėgstame, nemėgstame šios rinktinės, tačiau turime pripažinti, kad Anglija buvo vertesnė finalo“, – samprotavo P.Malžinskas.

Apie Anglijos rinktinės pranašumą rungtynėse kalbėjo ir treneris A.Liubinskas, tiesa, jis negalėjo kritikos akistatos nugalėtojų žaidimui.

Jo manymu, anglų žaidimas buvo per daug statiškas, specialistas pasigedo agresyvesnio priekinės linijos žaidėjų darbo.

„Čia visi kalba apie 11 metrų baudinį, bet stebint žaidimą matėsi, kad žaidybinis pranašumas buvo Anglijos pusėje. Vis dėlto man labai nepatiko anglų žaidimo taktika.

Žaidimas buvo labai statiškas, trūko kūrybiškumo. Labai gerai, kad antrajame kėlinyje į aikštę buvo mestas Jackas Grealishas, kuris pagyvino žaidimą.

Gerai į žaidimą įsiliejo ir Jordanas Hendersonas.

Man labai nepatiko, kad Anglija per daug kamuolį įžaidžia atgal. Kalvinas Phillipsas beveik visada žaidė nugara į priekį – jo kūrybinio darbo nematyti.

Anglija iki tol buvo nepraleidusi visame čempionate nė vieno įvačio, tačiau po pirmojo praleisto įvarčio matėsi didelis nervingumas, ypač iš vartininko J.Pickfordo“, – kalbėjo A.Liubinskas.

Anglijos rinktinės saugų darbu nusivylęs treneris negailėjo pagyrų vienuolikės kapitonui H.Kane'ui.

A.Liubinsko teigimu, lemiamą įvartį įmušęs futbolininkas atidirbo už šiose rungtynėse nuvylusius saugų grandies žaidėjus.

„Visą Anglijos rinktinės saugų darbą atliko H.Kane'as – jis pasižymėjo aštriais perdavimais. Įprastai jį turi maitinti tokiais perdavimais, tačiau vidurio saugai to padaryti nesugebėjo.

Tai parodė šio futbolininko universalumą – jis gali ne tik smūgiuoti į vartus, tačiau ir puikiai atlikti saugo darbą. Tai nėra itin dažnas „devintųjų numerių“ reiškinys“, – kalbėjo futbolo treneris.

Finalas – sekmadienį

Birželio 11-ąją startavusio „Euro 2020“ čempionato uždanga nusileis sekmadienį. „Wembley“ stadione savo ietis surems Anglijos ir Italijos futbolo rinktinės.

Anglijai tai bus pirmasis Europos futbolo čempionato finalas šios šalies istorijoje, tuo tarpu Italija Europos futbolo čempionato finale žais ketvirtąjį kartą.

Triumfuoti pirmenybėse Italijai buvo pavykę vos kartą – 1968 metais, kai čempionatas buvo rengiamas jų tvirtovėje.

Teik Roberto Mancini treniruojami italai, tiek ir G.Southgate'o vadovaujami anglai yra pasiruošę nutraukti savo titulų badą, tačiau nugalėtojas bus tik vienas.

Antrąją pokalbio su P.Malžinsku ir A.Liubinsku dalį apie „Euro 2020“ finalo prognozes bei laukiančias intrigas lrytas.lt portale galėsite išvysti šeštadienį.

O futbolo bendruomenės su nekantrumu laukiamas pirmenybių finalas bus žaidžiamas sekmadienį, 22 val. Lietuvos laiku. Šios dvikovos eigą galėsite sekti kartu su lrytas.lt portalu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?