Sirgalių aistras kaitina ir aiškiaregiais paversti gyvūnai: per „Euro 2020“ viltis dėjo į dramblį Mokslininkė: gyvūnų, turinčių nepaprastų galių, nėra

Aštuonkojis, vėžlys, ūdra, šarvuotis, koala, katinas, dramblys. Kuo tarpusavyje susiję šie gyvūnai, geriausiai turėtų žinoti vokiečių futbolo aistruoliai. Mat prieš Europos ar pasaulio futbolo čempionatų kovas vokiečių akys krypsta į esą rezultatus nuspėjančius gyvūnus – orakulus.

 Aštuonkojis Paulas 2010 m. pranašavo vokiečių rezultatus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Aštuonkojis Paulas 2010 m. pranašavo vokiečių rezultatus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Aštuonkojo Paulo palaikai laikomi auksu dengtoje urnoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Aštuonkojo Paulo palaikai laikomi auksu dengtoje urnoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Katino Achilo „Instagram“ paskyroje – per 24 tūkst. sekėjų.<br>Instragamo nuotr.
Katino Achilo „Instagram“ paskyroje – per 24 tūkst. sekėjų.<br>Instragamo nuotr.
Ūdra Ferret vokiečiams žadėjo pergalę, bet pranašystė neišsipildė.<br>Instragamo nuotr.
Ūdra Ferret vokiečiams žadėjo pergalę, bet pranašystė neišsipildė.<br>Instragamo nuotr.
Šarvuotis Taka esą numatė lygiąsias.<br>Instragamo nuotr.
Šarvuotis Taka esą numatė lygiąsias.<br>Instragamo nuotr.
Šiemet vokiečių rezultatus prognozavo dramblys.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiemet vokiečių rezultatus prognozavo dramblys.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 9, 2021, 10:25 AM

Šių metų sėkmę vokiečių futbolo rinktinei bandė išburti dramblys.

Prieš Vokietijos ir Anglijos vyrų futbolo rinktinių akistatą Europos čempionate vokiečius kažkiek mėgino apraminti Hamburgo miesto zoologijos sodo gyventoja aiškiaregė 42 metų Azijos dramblio patelė vardu Yashoda.

Prieš tai teisingai esą nuspėjusi tris vokiečių rinktinės mačų rezultatus tą vakarą ji jiems išbūrė pergalę, iš dviejų priešais ją padėtų vėliavų pagriebusi būtent Vokietijos.

„Įdomu, ar ji spėja ir laimingus numerius loterijoje“, – ironiškai pakomentavo vokiečių sporto žurnalistas Jonathanas Crane savo „Twitter“ paskyroje.

Tačiau pastarasis būrimas neišsipildė – anglai birželio 29-osios vakarą aštutfinalyje 2:0 eliminavo vokiečius iš čempionato.

Gyvūnų orakulų era vyrų futbolo pasaulyje prasidėjo prieš trylika metų nuo aštuonkojo Paulo, kuris gyveno Vokietijos Oberhauzeno miesto vandens pramogas ir pažintį su gyvūnais organizuojančiame centre „Sea Life“ („Jūros gyvenimas“).

Futbolas taip susuko galvą jo darbuotojams, kad jie nutarė aštuonkojį paversti orakulu, taip siekdami sukelti dar daugiau aistrų per 2008 metais Šveicarijoje ir Austrijoje vykusius Europos futbolo čempionato mačus.

Prognozės seanso metu Paului šeimininkai ėdesio patiekdavo dviejose dėžutėse. Jos buvo vienodo dydžio, formos ir tūrio, tačiau būdavo išpuoštos skirtingų šalių vėliavomis – tų šalių, kurių rinktinės tą vakarą turėdavo susigrumti futbolo aikštėje.

Iš kurios dėžutės Paulas paragaudavo ėdesio pirmiausia, tai reikšdavo, kad ta komanda tądien nugalės.

Tame čempionate aštuonkojis teisingai esą nuspėjo keturių iš šešių Vokietijos rinktinės mačų rezultatus, o po dvejų metų, 2010-aisiais, Pietų Afrikos Respublikoje vykusiame pasaulio futbolo čempionate Paulas išbūrė visų septynių Vokietijos rinktinės mūšių baigtį.

Pusfinalyje ispanų neįveikusiems vokiečiams čempionatas baigėsi. Tačiau Paulas savo darbą atliko iki galo – esą nuspėjo, kad čempionatą laimės Ispanija, įveikusi Olandiją.

Aštuonkojis Paulas pritraukė viso pasaulio futbolo aistruolių dėmesį ir nuo tada gyvūnai orakulai tapo tarsi būtina čempionatų detale. Tiesa, praėjus pusketvirto mėnesio po čempionato aiškiaregys nugaišo.

Tad po dvejų metų Paulo pareigas perėmė moteriškos lyties ūdra Ferret, tačiau sėkmės neprišaukė. Nors pusfinalyje su italais ji vokiečiams buvo išbūrusi pergalę, Vokietijos rinktinė po tų rungtynių savo kelionę čempionate baigė.

2014 metų pasaulio futbolo čempionate vėžlys Momario nuspėjo vokiečių pergalę kovoje su Portugalijos vienuolike, o šarvuotis Taka, nugalėtojus spėjęs ėsdamas virtą viščiukų odą, teisingai esą numatė Vokietijos ir Ganos rinktinių lygiąsias.

Dar po dvejų metų orakulu tapusi Leipcigo zoologijos sodo gyventoja Australijos koala Oobi-Ooobi visai nuvylė vokiečius ir baigė karjerą vos pradėjusi, mat neatspėjo Prancūzijoje vykusio Europos čempionato pirmų trijų Vokietijos mačų rezultatų.

O 2018 metais pasaulio futbolo čempionate už Vokietijos rinktinės talismaną tigrą Fedorą populiaresnis tapo negirdintis katinas Achilas iš Sankt Peterburgo Ermitažo muziejaus.

Pirmenybių šeimininke tais metais tapusi Rusija buvo perėmusi ir orakulo tradiciją.

Iki tol Achilas buvo paprastas, visų pamirštas katinas, gyvenęs muziejaus rūsyje ir gaudęs peles. Tačiau čempionato metu jam buvo suteikta aiškiaregio misija.

Rusai džiaugėsi, kai pasitvirtino katino spėjimas prieš Rusijos ir Saudo Arabijos rinktinių susitikimą, kuris baigėsi šeimininkų pergale. Katinas pataikė atspėti ir dar kelių mačų baigtį, tačiau toli gražu ne visų.

Gyvūnų, paverstų orakulais, tradiciją kasmet perima vis daugiau zoologijos sodų ar gyvūnų augintojų visame pasaulyje. Juk tai papildoma proga reklamai.

Užtat gyvūnų elgseną tyrinėjanti amerikiečių mokslininkė Kristyn Vitale ragina palikti gyvūnus ramybėje.

Pasak K.Vitale, gyvūnai paprasčiausiai renkasi tuo metu jiems patogesnę pusę ir toje pusėje stovintį žmogų ar daiktą. Gyvūnų elgsenos tyrėja įsitikinusi – gyvūnų, turinčių nepaprastų galių, nėra.

Parengė Vykintė BUDRYTĖ

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.