Anglijos ir Italijos vartų titanų dvikova: ką „Euro 2020” finale gali nuveikti G. Donnarumma ir J. Pickfordas?

Sekmadienį „Wembley“ stadione išvysime ne tik Anglijos ir Italijos rinktinių dvikovą, bet ir tiesioginę dviejų vartininkų – Jordano Pickfordo ir Gianluigi Donnarumma akistatą.

J.Pickfordas ir G.Donnarumma.<br>AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
J.Pickfordas ir G.Donnarumma.<br>AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
G.Donnarumma.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
G.Donnarumma.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Pickfordas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Pickfordas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-07-10 18:10, atnaujinta 2022-10-11 11:29

Buvęs J.Pickfordo treneris „Darlington“ ekipoje Craigas Liddle'as mano, kad šiuo metu „Everton“ klubui atstovaujantis vartininkas yra geriausias vartų sargas pozicijoje.

Tai subjektyvi stratego nuomone, bet akivaizdu, kad J.Pickfordas patenka tarp geriausių vartų sargų planetoje sąrašo.

Tame pačiame sąraše ir jo tiesioginis konkurentas „Euro 2020“ finale – G.Donnarumma.

Kaip palyginti šiuos du vartų sargus?

Darbu ties linija J.Pickfordas turi savo pranašumų – jis juda sklandžiai, tarsi jaguaras, yra labai greitas ant kojų ir turi stulbinančius refleksus.

Nieko keisto, kad mokykloje jis turėjo „greituolio“ pravardę.

J.Pickfordas nėra toks aukštas kaip G.Donnarumma. Jo ūgis – 185 cm – gana mažas šiuolaikiniam vartininkui.

Tuo tarpu G.Donnarumos ūgis siekia 196 cm.

Vis dėlto šių abiejų vartininkų reakcijos greitis nėra toks pat. Šioje situacijoje J.Pickfordas demonstruoja savo pranašumus ir išsiveržia į priekį 1:0.

Jei kalbėsime apie kamuolio pasiekiamumą, 11 cm didesnis ūgis G.Donnarumai prideda didesnį kamuolio pasiekiamumo diapazoną ir geresnę zonų bei aukštų kamuolių kontrolę.

Italijos rinktinės vartų sargas yra tarsi aštuonkojis, kuris sugebės pasiekti visus neįmanomus kamuolius. G.Donnarumma lygina rezultatą 1:1.

Žvilgsnis į techninius įgūdžius. J.Pickfordas neabejotinai yra kur kas geriau kojomis žaidžiantis vartininkas. Jis demonstruoja visišką kamuolio valdymą abejomis kojomis.

G.Donnarumma įgūdžiai nėra prasti, tačiau jis dar nėra pasiekęs tokio užtikrintumo lygio. J.Pickfordas vėl veržiasi į priekį 2:1.

Užtikrintumas ir ramybė. J.Pickfordui yra 27-eri, o G.Donnarummai – 22-eji, tačiau jei kalbėsime apie šaltus nervus ir ramybę, kur kas didesnį pranašumą turi Italijos vartų sargas.

G.Donnarumma yra „Milan“ vartininkų mokyklos produktas – aukščiausio lygio futbole jis nuo pat savo karjeros pradžios, o legendinį Gianluigį Buffoną Italijos rinktinė jis pakeitė būdamas vos 17 metų.

Šiandien, rikiuodamas savo gynybos liniją, jis atrodo tarsi būdamas 35-erių, o kartais net primena Vokietijos rinktinės kapitoną Manuelį Neuerį.

G.Donnaruma šalia savęs turi du gynybos deimantus – Leonardo Bonucci ir Giorgio Chiellini, kurie yra pasaulinės klasės žaidėjai. G.Donnarumma lygina rezultatą 2:2.

Jei žvelgsime į skaičius, pamatysime, kad J.Pickfordas yra ilgiausiai savo vartus „sausais“ išlaikęs vartininkas Anglijos rinktinės istorijoje.

Šiame „Euro 2020“ čempionate jam pavyko aplenkti legendinį Gordoną Banksą, kuris nebuvo praleidęs įvarčio net 720 minučių.

Suprantama, kad tai leidžia jam tapti vienu iš pagrindiniu pretendentu į „Ausininės pirštinės“ apdovanojimą.

Per penkerias „Euro 2020“ rungtynes J.Pickfordas nepraleido nė vieno įvarčio ir šiuo metu jo forma yra geresnė nei bet kada anksčiau.

Po praeityje patirto psichologinio smūgio „Premier“ lygos rungtynėse jis sulaukė sirgalių grasinimų ir kreipėsi į sporto psichologą – šis sprendimas pasiteisino.

Tikrosios J.Pickfordo psichologinės galimybės pasimatys „Euro 2020“ finale, kuriame įtampa tampa itin sunkiai pakeliama.

Jis turi talentą, įgūdžius ir visas galimybes tapti Anglijos sirgalių herojumi.

Pabandykite įsivaizduoti, jei J.Pickfordas atremtų lemiamą Italijos rinktinės smūgį – jį turbūt įsivaikintu net pats Garethas Southgate'as.

Jei žvelgsime į kitą aikštės pusę, G.Donnarumma turi dar didesnį potencialą.

Jis yra net tik fiziško kūno milžinas, bet ir pasižymi neįprasta jo amžiui proto jėga.

Į kurią pusę pakryps svarstyklės?

Tebūnie viską nulemia hipotetinė situacija – 11 metrų baudinių serija, o jos metu J.Pickfordas taps Anglijos rinktinės herojumi ir atves komandą į titulą, kurio ji dar nėra iškovojusi per savo istoriją.

Tai būtų tikra drama su gera istorija.

O G.Donnarummos laikas ateis ateityje. „Donnarumma é mobile“ – galbūt ateityje kažkas pagerbs šį jaunuolį iš Neapolio įlankos skirdami jam operą.

Parengta pagal „TheGuardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.