Londono gatvėse – gėdingas smurto protrūkis: spardė gulinčius italus, chuliganai bandė šturmuoti stadioną

Spardomi žmonės, mėtomi ir daužomi buteliai, girti rėkavimai ir muštynės su policija – Europos futbolo čempionato finalas po 11 metrų baudinių serijos labai greitai nusidažė tamsiausiomis spalvomis. Kol vieni Anglijos rinktinės sirgaliai liūdėjo dėl rezultato, kiti privertė savo tautiečius raudonuoti iš gėdos.

 Po Anglijos rinktinės pralaimėjimo Europos čempionate prasiveržė smurto banga.<br> lrytas.lt koliažas.
 Po Anglijos rinktinės pralaimėjimo Europos čempionate prasiveržė smurto banga.<br> lrytas.lt koliažas.
 Šiame kadre užfiksuota anglų sirgalė, kuriai į veidą pataikė petarda.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 Šiame kadre užfiksuota anglų sirgalė, kuriai į veidą pataikė petarda.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 Anglų sirgaliai bandė įsiveržti ir į stadioną.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 Anglų sirgaliai bandė įsiveržti ir į stadioną.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 Londono gatves ir skverus nugulė šiukšlės.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 Londono gatves ir skverus nugulė šiukšlės.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 12, 2021, 11:14 AM

Anglijos ir Italijos rinktinės tik po 11 metrų baudinių serijos išsiaiškino, kam atiteks „Euro 2020“ trofėjus. Pagrindinis rungtynių laikas ir pratęsimas baigėsi 1:1, tačiau baudinių serijoje geriau pasirodė Italijos komanda.

Ir kol italai šventė savo triumfą, o anglų futbolininkai neslėpė ašarų, Londone sprogo įsiūčio, neapykantos ir smurto banga.

Vieni anglų sirgaliai iškart puolė socialinėje erdvėje rasistiškai įžeidinėti juodaodžius rinktinės futbolininkus Jadoną Sancho, Marcusą Rashfordą ir Bykayo Saka, kurie neįmušė baudinių.

Už Vemblio stadiono sienų anglų sirgaliai puolė ten buvusius italus. Vaizdo įrašuose užfiksuota, kaip anglai muša dėl pergalės apsidžiaugusius italų sirgalius, spardo gulinčius, šokinėja, spjaudo ant Italijos vėliavos ir laido įžeidinėjančius pareiškimus.

Viename vaizdo įrašų užfiksuota, kaip anglų sirgaliai apstoję gulintį italą jį tiesiog spardo. Čia įsikišę stadiono darbuotojai galiausiai pakėlė italą ir jį išstūmė pro duris.

Girti anglų sirgaliai siaubė ir Londono gatves, kuriose aidėjo girti riksmai, žemę nuklojo galybė šiukšlių. Vienas tokių vaizdų nufilmuotas pro suskilusį langą.

Neramumų ženklu tapo ir dar prieš rungtynes užfiksuotas vykis – šimtai bilietų neturinčių anglų sirgalių bandė šturmuoti Vemblio stadiono išorės vartus. Juos sulaikyti bandė stadiono darbuotojai ir policijos pareigūnai.

„Abejoju, kad FIFA norėtų matyti Anglija kandidatu surengti planetos pirmenybes nuo Europos, matant tai, kas vyko per finalo dieną ir kaip su tuo kovojo visos saugumo tarnybos bei policija“, – parašė „The Mail on Sunday“ sporto skyriaus vadovas vadovas Robas Draperis. – Tik sėkmė apsaugojo visą tą situaciją nuo didelės nelaimės. Jei kalbėsime apie žmonių srautų valdymą, tai pats blogiausias sporto renginys, kokiame teko būti“.

Žurnalistas tik konstatavo faktus ir vaizdus, kurie pradėjo masiškai plisti per socialinius tinklus, kur matoma, kaip šimtai sirgalių įveikia užkardas aplink Vemblio stadioną, mušasi su saugos tarnybomis ir policija.

Tai patvirtino ir „Sky Sports“, BBC ir „The Telegraph“.

Prasmukę į areną sirgaliai bandė ir sugebėjo prasibrauti ir į tribūnas, kur ieškojo laisvų vietų, trukdydami tiems, kas turėjo bilietus. Tokių „prasiveržėlių“ buvo apie 200 žmonių.

Iš pradžių tiek mačo organizatoriai, UEFA ir policija bandė paneigti šiuos faktus, tačiau galiausiai policija išplatino trumpą pranešimą, kad į stadioną prasiveržė „nedidelis kiekis bilietų neturinčių sirgalių“.

Kaip sužinojo anglų žiniasklaida, prasiveržę į stadioną sirgaliai nutarė ieškoti sėkmės ir vietos patekdami į sektorių, kuriame sėdėti turėjo negalią turintys aistruoliai. Dalį jų policija ir stadiono saugos tarnybos „atpažino“ ir suėmė.

„The Independent“ žurnalistai konstatavo: „Prie spaudos ložės vis prieidavo žmonės ir klausė, kas darosi. Mes savo akimis matėme, kaip didelė grupė sirgalių slampinėja ir ieško kur atsisėsti. Tuo tarpu savanoriai ir apsauga žiūri į savo vadovybę ir lyg sako – ką mes galime padaryti... Kas blogiausia, visur marihuanos kvapelis“.

 

Girti sirgaliai į pareigūnus mėtė alaus skardines, butelius, pirotechninius užtaisus.

Neramumų nepavyko išvengti ir garsiojoje Trafalgaro aikštėje. Grupė anglų sirgalių bandė įsiveržti į specialią sirgalių zoną, kur buvo 1500 bilietus laimėjusių sirgalių.

Policija pranešė, kad pavyko suvaldyti situaciją ir niekas nenukentėjo.

Dėl pirotechnikos kiekio buvo evakuota „King's Cross“ geležinkelio stotis.

Internete pasirodė vaizdo įrašai, kur suaugęs vyras Vemblio stadione kumščiu trenkė vaikui į galvą, o grupė vyrų spardė ant žemės gulintį azijietį.

„Prie įėjimo į Vemblio stadiono ribas buvo tūkstančiai sirgalių. Jie šturmavo barjerus ir prasiveržė. Viskas atrodė labai koordinuota. Visur buvo chaosas, krito tvoros“, – independent.co.uk pasakojo stadiono prieigose dirbęs savanoris.

Socialiniame tinkle „Twitter“ po „Euro 2020“ finalo pasirodė žinutės, kurios pateikė socialinio tyrimo prognozę: teigiama, kad Anglijos rinktinės pralaimėjimo atveju smurto artimoje aplinkoje atvejų gali išaugti 38 procentai.

„Vienintelis dalykas sukėlęs gėdą Anglijai finale – sirgalių smurtas“, – tokia antrašte situaciją apibūdino independe.co.uk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.