Kas laukia jaunųjų Lietuvos futbolininkų? Europos čempionato atrankos gidas

Naują atrankos ciklą pradeda Lietuvos vaikinų (iki 21 m.) futbolo rinktinė. Mariaus Stankevičiaus treniruojama komanda penktadienį (rugsėjo 3 d.) Nitroje žais Europos pirmenybių atrankos pirmojo turo rungtynes su Slovakijos bendraamžiais.

Treneris Marius Stankevičius.<br>LFF nuotr.
Treneris Marius Stankevičius.<br>LFF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2021, 2:34 PM

Turnyras

Europos pirmenybės 2023 metų birželio 9 – liepos 2 dienomis vyks dviejose šalyse Rumunijoje ir Gruzijoje. Šios šalys buvo padavusios atskiras paraiškas, tačiau UEFA vadovai abi paraiškas įvertino palankiai ir nusprendė antrą kartą paeiliui vaikinų pirmenybes rengti dviejose šalyse. Atidarymo rungtynės bus žaidžiamos Rumunijoje, finalas – Gruzijoje.

2021 metais Europos pirmenybėse taip pat vyko dviejose šalyse Vengrijoje ir Slovėnijoje. Turnyro finale vokiečiai nugalėjo portugalus 1:0.

Vokietijos vaikinai šios amžiaus grupės čempionais tapo trečią kartą. Turnyro rekordininkės yra Ispanija ir Italija, kurių rinktinės aukso medalius iškovojo po penkis kartus.

Šios amžiaus grupės žemyno pirmenybės rengiamos nuo 1978 metų.

Atranka

Europos pirmenybėse dalyvaus 16 komandų. Dviem šeimininkėms Rumunijai ir Gruzijai nereikia dalyvauti atrankos varžybose, o dėl 14 kelialapių kovos 53 komandos, suskirstytos į devynias grupes.

Į baigiamąjį turnyrą pateks devynios grupių nugalėtojos, geriausia antrąją vietą užimsianti komanda ir keturios rinktinės, kurios laimės atrankos atkrintamojo etapo mačus. Atkrintamajame etape žais komandos, kurios grupėse užims antrąsias vietas.

Lietuvos rinktinė pateko į C grupę. Lietuvių varžovai bus Ispanijos, Rusijos, Slovakijos, Šiaurės Airijos ir Maltos futbolininkai.

Rugsėjo pradžioje įvyks dviejų turų rungtynės. Per jas Lietuvos vaikinai susitiks su Slovakija (svečiuose rugsėjo 3 d.) ir Ispanija (namie rugsėjo 7 d.).

Kitos rungtynės bus žaidžiamos 2021 metų spalio 8 ir 12 d., lapkričio 12 ir 16 d., 2022 metų kovo 25 ir 29 d., birželio 3 ir 7 d.

Lietuviai

Treneris Marius Stankevičius per oficialias varžybas Lietuvos vaikinų rinktinei vadovaus pirmą kartą. Jis šiais metais pakeitė iš pareigų pasitraukusį Donatą Vencevičių.

Dauguma Lietuvos rinktinės futbolininkų žaidžia Lietuvos klubuose, tačiau treneris M.Stankevičius pakvietė ir penkis užsienio komandose rungtyniaujančius vaikinus. Į kandidatų sąrašą pateko vartininkas Kajus Urbietis („Recantese“, Italijos 4 lyga), gynėjai Eugene‘as Parkas („Hurth“, Vokietijos 5 lyga) ir Natanas Žebrauskas (Fiurto „Greuther B“, Vokietijos 4 lyga), saugai Tomas Kalinauskas („Barnsley“, Anglijos jaunimo lyga) ir Titas Milašius (Bielsko Bialos „Podbeskidzie“, Lenkijos 2 lyga).

Sirgaliai jau turėjo galimybę gerai įsidėmėti kelis A lygoje žaidžiančius vaikinų rinktinės futbolininkus. Tarp jų neabejotinai matomiausias yra Kauno „Hegelmann“ puolėjas Nauris Petkevičius, kuris A lygoje įmušė 12 įvarčių ir yra rezultatyviausias turnyro žaidėjas.

A lygoje taip pat daug žaidžia Rokas Rasimavičius („Hegelmann“), Matas Ramanauskas, Valdas Paulauskas, Artūras Dolžnikovas (Vilniaus „Riteriai“), Ignas Venckus, Darius Zubauskas (Gargždų „Banga“).

Praeitis

Lietuvos rinktinė Europos pirmenybių atrankos varžybose startuoja penkioliktąjį kartą, bet dar nė sykio nepateko į baigiamąjį turnyrą. Lietuviai debiutavo 1996 metų čempionato atrankos varžybose, o geriausiai pasirodė 2000 metų čempionato atrankos turnyre, kuomet vienintelį kartą laimėjo daugiau rungtynių negu pralaimėjo.

2000 metų čempionato atrankos turnyre Lietuvos vaikinai per 10 rungtynių iškovojo 5 pergales, kartą sužaidė lygiosiomis, 4 kartus pralaimėjo, iškovojo 16 taškų ir grupėje tarp šešių komandų užėmė trečiąją vietą. Už lietuvių nugaros tuomet liko Škotijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Estijos futbolininkai, o du kelialapius į žemyno pirmenybes iškovojo Belgijos ir Čekijos rinktinės.

Komandos puolimo lyderis buvo vos ne kiekvienose rungtynėse įvarčius mušęs Robertas Poškus, o rinktinėje žaidė Tomas Danilevičius, Deividas Šemberas, Rolandas Džiaukštas, Mantas Samusiovas, Nerijus Barasa, Darius Žutautas.

Praėjusio Europos čempionato atrankos turnyre Lietuvos rinktinė per 10 rungtynių iškovojo 10 taškų (3 pergalės, 1 lygiosios ir 6 pralaimėjimai) ir tarp šešių komandų užėmė penktąją vietą. Lietuviai dukart nugalėjo autsaiderį San Mariną, namie įveikė Graikiją ir svečiuose sužaidė lygiosiomis su Škotija. Du kelialapius į baigiamąjį turnyrą iškovojo Čekijos ir Kroatijos futbolininkai.

Beje, Kroatijos rinktinė lietuvius sutriuškino 7:0. Tai – didžiausias šios amžiaus grupės rinktinės pralaimėjimas oficialiuose turnyruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.