Lietuvos futbolininkų varžovai autsaiderių dvikovoje – Bulgarijos rinktinė

Lietuvos ir Bulgarijos futbolo rinktinės pasaulio pirmenybių atrankos turnyre pergalių dar neiškovojo. Vis dėlto bulgarų sąskaitoje jau yra du taškai, kuriuos jie gavo lygiosiomis sužaidę su Šiaurės Airijos ir Italijos rinktinėmis. Pirmosios pergalės bulgarai ir lietuviai vėl sieks sekmadienį per tarpusavio dvikovą, kuri vyks Sofijoje.

Lietuvos rinktinės varžovė Bulgarija ketvirtadienį su italais sužaidė lygiosiomis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lietuvos rinktinės varžovė Bulgarija ketvirtadienį su italais sužaidė lygiosiomis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lietuvos rinktinės varžovė Bulgarija ketvirtadienį su italais sužaidė lygiosiomis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lietuvos rinktinės varžovė Bulgarija ketvirtadienį su italais sužaidė lygiosiomis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lietuvos rinktinės varžovė Bulgarija ketvirtadienį su italais sužaidė lygiosiomis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lietuvos rinktinės varžovė Bulgarija ketvirtadienį su italais sužaidė lygiosiomis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 5, 2021, 11:53 AM

Padėtis

Pasaulio pirmenybių atrankos C grupėje pirmauja Europos čempionė Italijos rinktinė. Ji per 4 rungtynes iškovojo 10 taškų. Italai pasiekė tris pergales kovo mėnesį, bet šią savaitę savo aikštėje nesugebėjo įveikti Bulgarijos futbolininkų ir prarado pirmuosius taškus.

Taškų dar neprarado antrąją vietą užimanti Šveicarijos rinktinė. Tačiau ji žaidė tik dvejas rungtynes, per kurias iškovojo 6 taškus.

Į trečiąją vietą pakilo Šiaurės Airijos komanda. Jos sąskaitoje po trejų rungtynių yra 4 taškai. Bulgarijos futbolininkai per ketverias rungtynes iškovojo 2 taškus, o trejas rungtynes žaidusi Lietuvos rinktinė taškų neturi.

Lietuviai svečiuose pralaimėjo Šveicarijai 0:1, namie – Italijai 0:2 ir Šiaurės Airijai 1:4.

Bulgarijos futbolininkai kovo mėnesį namie pralaimėjo Šveicarijai 1:3 ir Italijai 0:2, o svečiuose sužaidė lygiosiomis su Šiaurės Airija 0:0. Ketvirtadienį Bulgarijos rinktinė svečiuose sužaidė lygiosiomis su Italija 1:1.

Bulgarijos komandoje įvarčius įmušė Kirilas Despodovas (per rungtynes su Šveicarija) ir Atanasas Ilijevas (su Italija).

Bulgarijos rinktinės vizitinė kortelė

Šalis

Pavadinimas – Bulgarijos Respublka (Republika B‘lgarija). Gyventojų – 6,9 mln. Plotas – 111 tūkst. kv.km. Sostinė – Sofija (1,6 mln. gyventojų). Oficiali kalba – bulgarų. Nepriklausomybė – 1908 m. nuo Osmanų Imperijos (teisiškai; faktiškai nepriklausoma tapo 1878 m.). Valstybės vadovas – prezidentas Rumenas Radevas (nuo 2017 m.).

Oficialūs turnyrai

FIFA reitingas. Užima 75-ąją vietą. Geriausia vieta – 8-oji (1995 m. birželį), blogiausia – 96-oji (2012 m. gegužę).

Pasaulio čempionatai. Dalyvavo 7 kartus. Bulgarai pasaulio pirmenybėse debiutavo 1962 metais, bet tik 1986 metais penktuoju bandymu pirmą kartą pateko į atkrintamąsias varžybas.

Geriausią rezultatą Bulgarijos rinktinė pasiekė 1994 metais, kai JAV vykusiame čempionate užėmė ketvirtąją vietą. Bulgarai aštuntfinalyje nugalėjo Meksiką 1:1 (baudiniai 1:3), ketvirtfinalyje – Vokietiją 2:1, pusfinalyje pralaimėjo Italijai 1:2, rungtynėse dėl trečiosios vietos – Švedijai 0:4. Ryškiausia bulgarų žvaigždė Christo Stojičkovas įmušė 6 įvarčius ir tapo rezultatyviausiu turnyro žaidėju. Į simbolinę geriausių futbolininkų vienuolikę buvo išrinktas ne tik Ch.Stojičkovas, bet ir Krasimiras Balakovas.

Pastarąjį kartą bulgarai pasaulio čempionate dalyvavo 1998 metais, bet penktą sykį namo išvyko jau po grupės varžybų.

Europos čempionatai. Dalyvavo 2 kartus. Bulgarai žaidė 1996 ir 2004 metų žemyno pirmenybėse, bet abukart iškrito pirmajame etape.

Tautų lyga. Pirmajame turnyre (2018-2019 m.) Bulgarijos rinktinė žaidė C lygoje, grupėje užėmė antrąją vietą (pirma buvo Norvegija) ir iškovojo kelialapį į B lygą.

Antrajame turnyre (2020-2021 m.) bulgarams nepavyko apginti teisės kovoti su stipresnėmis komandomis. B lygos grupės varžybose Bulgarijos rinktinė, žaidusi su Velsu, Suomija ir Airija, nepasiekė nė vienos pergalės, užėmė paskutinę ketvirtąją vietą ir iškrito į C lygą.

Stadionai

Bulgarijos rinktinė lietuvius priims Vasilo Levskio nacionaliniame stadione, kuriame žaidžia beveik visas rungtynes. V.Levskio stadionas šalies sostinėje Sofijoje pastatytas 1953 metais, o po 2015 metais baigto pastarojo atnaujinimo tribūnose yra 44 tūkst. vietų.

Sofijoje yra dar keturi stadionai, turintys daugiau nei 20 tūkst. vietų.

Kituose Bulgarijos miestuose yra apie dvidešimt stadionų, turinčių nuo 10 tūkst. iki 18 tūkst. vietų, tačiau nė vieno – didesnio. Tiesa, Plovdive yra 55 tūkst. vietų turintis stadionas, bet jis nuo 1996 metų nenaudojamas.

Legendinės asmenybės

Du Bulgarijos futbolininkai rinktinėje žaidė daugiau nei šimtą rungtynių. 105 kartus šaliai atstovavo Stilijanas Petrovas (1998-2013 m.), kuris didelę karjeros dalį praleido Glazgo „Celtic“ ir Birmingamo „Aston Villa“ klubuose, 103 kartus – vartininkas Borislavas Michailovas (1983-1998 m.), kuris geriausiais karjeros metais žaidė Sofijos „Levski“, o atsivėrus sienoms trumpai rungtyniavo Portugalijos, Prancūzijos ir Anglijos komandose.

Daugiausiai įvarčių rinktinėje įmušė po 48 kartus pasižymėję Dimitras Berbatovas (1999-2010 m.) ir Christo Bonevas (1967-1979 m.). D.Berbatovas profesionalo karjerą pradėjo Sofijos CSKA gretose, o labiausiai išgarsėjo žaisdamas Lėverkuzeno „Bayer“, Londono „Tottenham Hotspur“ ir „Manchester United“, su kuriuo dukart tapo Anglijos čempionu. Ch.Bonevas beveik visą karjerą žaidė Plovdivo „Lokomotiv“, bet 1979 metais gavo leidimą išvykti į Atėnų AEK, kuriame praleido du sezonus.

Trečias pagal rezultatyvumą yra 37 įvarčius įmušęs Christo Stojičkovas (1987-1999 m.), dažnai vadinamas geriausiu visų laikų Bulgarijos futbolininku. Jis dukart užėmė antrąją vietą geriausio pasaulio futbolininko rinkimuose (1992 ir 1994 m.), dar žaisdamas Sofijos CSKA klube 1990 metais iškovojo rezultatyviausiam Europos nacionalinių lygų futbolininkui skirtą prizą Auksinį batelį ir septynis sezonus (1990-1995 ir 1996-1998 m.) atstovavo „Barcelona“ komandai, su kuria 1992 metais tapo Europos čempionų taurės laimėtoju.

Žaidėjai

Dauguma Bulgarijos rinktinės futbolininkų žaidžia savo šalies klubuose, bet keli žaidėjai atvyko iš užsienio komandų. Tiesa, dauguma legionierių rungtyniauja nelabai stipriose lygose: Slovakijos (33-ejų gynėjas Vasilas Božikovas – Bratislavos „Slovan“), Kipro (22-ejų saugas Ilijanas Ilijevas – Limasolio „Apollon“), Italijos antrojoje (20-metis gynėjas Valentinas Antovas – „Monza“, 26-erių puolėjas Atanasas Ilijevas – „Ascoli“).

Stipresnėse lygose rungtyniauja 22-ejų gynėjas Petko Christovas („Spezia“, Italija), 26-erių gynėjas Dimitras Velkovskis („Cercle Brugge“, Belgija; šiame klube žaidžia ir Lietuvos rinktinės gynėjas Edgaras Utkus), 30-metis saugas Kristijanas Malinovas („Leuven“, Belgija) ir rinktinės kapitonas, 30-metis saugas Georgis Kostadinovas (Tulos „Arsenal“, Rusija).

Kiti geriausi šių dienų Bulgarijos futbolininkai yra 33-ejų vartininkas Nikolajus Michailovas (Sofijos „Levski“), 28-erių gynėjas Antonas Nedialkovas (Razgrado „Ludogorec“), 28-erių saugas Ivailo Čočevas (Sofijos CSKA), 24-erių puolėjas Kirilas Despodovas („Ludogorec“) ir 32-ejų puolėjas Dimitras Ilijevas (Plovdivo „Lokomotiv“).

Treneris

Nuo šių metų Bulgarijos rinktinę treniruoja 53-ejų Jasenas Petrovas. Jis pakeitė Georgį Dermendžijevą, su kuriuo nebuvo pratęsta sutartis, kai rinktinė pernai iškrito iš Tautų lygos B lygos.

Per futbolininko karjerą saugas J.Petrovas daugiausiai atstovavo Bulgarijos klubams, bet buvo išvykęs į Kinijos, Kipro bei žemesnes Vokietijos lygas ir žaidė 3 rungtynes šalies rinktinėje. Nuo 2002 metų jis treniravo kelias Bulgarijos komandas, o 2014-2019 metais dirbo Kinijos lygos klubuose.

Beje, 2010-2011 metais Bulgarijos rinktinę trumpai treniravo Vokietijos futbolo legenda Lotharas Matthausas, o nuo tada rinktinės treneriai keitėsi net septynis kartus.

Lyga

Aiškus Bulgarijos klubų futbolo lyderis yra Razgrado „Ludogorec“ klubas, kuriame nuo šių metų sausio dirba treneris Valdas Dambrauskas. Šių metų pavasarį „Ludogorec“ dešimtą kartą iš eilės tapo šalies čempionu, o vasarą kovojo dėl kelialapio į Čempionų lygos grupių varžybas, bet pralaimėjo lemiamą mačą Švedijos čempionui „Malmö“. Razgrado komanda rudenį žais Europos lygos grupių varžybose.

Į Europos konferencijos lygos grupių varžybas šį sezoną pateko Sofijos CSKA, kuris praėjusiose Bulgarijos pirmenybėse užėmė trečiąją vietą. Tuo tarpu šalies vicečempionas Plovdivo „Lokomotiv“ iš Europos konferencijos lygos atrankos iškrito trečiajame etape.

Daugiausiai kartų Bulgarijos čempionu tapo Sofijos CSKA (31), Sofijos „Levski“ (26), Razgrado „Ludogorec“ (10) ir Sofijos „Slavija“ (7).

Šį sezoną pirmauja „Slavia“, per 6 rungtynes iškovojusi 13 taškų. Tačiau pagrindiniai favoritai žaidė mažiau rungtynių ir per jas taškų dar neprarado. „Ludogorec“ po 4 rungtynių turi 12 taškų, CSKA po 3 rungtynių turi 9 taškus.

Lietuva prieš Bulgariją

Šios komandos dar nežaidė nė vienerių oficialių rungtynių. Lietuviai ir bulgarai tik kartą susitiko draugiškose rungtynėse. Jos įvyko 2003 metų vasarą Sofijos V.Levskio stadione, o pergalę 3:0 šventė Bulgarijos futbolininkai, visus tris įvarčius įmušę pirmajame kėlinyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.