Nei Anglijos, nei Vokietijos: salės futbolas – be didžiųjų Europos futbolo valstybių

Pasaulio salės futbolo madas diktuoja kelios šalys, kurios nuo seno pasiekdavo daug pergalių ir didžiojo futbolo aikštėse. Tai – Brazilija ir Argentina, Ispanija ir Italija bei pastaraisiais metais prie jų priartėjusi Portugalija. Tačiau tarp salės futbolo lyderių ar net vidutiniokų visai nėra kitų didžiųjų Europos futbolo valstybių: Anglijos, Vokietijos ar Prancūzijos.

Vokietijos salės futbolo rinktinė.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Vokietijos salės futbolo rinktinė.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2021, 7:24 PM, atnaujinta Sep 20, 2021, 7:25 PM

Klumpa atrankos turnyruose

Pasaulio salės futbolo pirmenybėse dalyvavusių komandų sąraše ieškoti Anglijos, Vokietijos ar Prancūzijos rinktinių – beprasmis užsiėmimas. Nors pasaulio pirmenybės rengiamos nuo 1989 metų, nei anglai, nei vokiečiai, nei prancūzai nepateko nė į vieną iš devynių turnyrų.

Tarp atsiliekančių taip pat atsidūrė Nyderlandų ir Belgijos salės futbolo rinktinės. Tiesa, jos pasaulio pirmenybėse dalyvavo, bet tai buvo seniai: olandai pastarąjį kartą su elitu varžėsi 2000 metais, belgai – 1996 metais.

Pastaraisiais metais tiek olandai ir belgai, tiek anglai ir vokiečiai sustabdomi tolimose pasaulio salės futbolo pirmenybių prieigose. Šios komandos net nepatenka į Europos zonos atrankos paskutinį trečiąjį etapą.

Per šių metų pasaulio pirmenybių atrankos Europos zonos antrąjį etapą vokiečiai grupėje, kurioje taip pat žaidė Portugalijos, Čekijos ir Latvijos salės futbolininkai, neiškovojo nė taško. „Mes džiaugėmės, jei varžovai leisdavo mums palaikyti kamuolį ir atlikdavome bent kelis perdavimus, – po rungtynių, kuriose 0:5 nusileido portugalams, prisipažino vokiečių kapitonas Timo Heinze. – Jie buvo lyg iš kito pasaulio“.

Tuo metu, kai buvo traukiami pasaulio pirmenybių atrankos burtai, Vokietijos rinktinė UEFA reitinge užėmė 38-ąją vietą. Lietuva buvo 40-ojoje vietoje. Šiuo metu Vokietija pasaulio salės futbolo reitinge užima 63-iąją vietą – tarp Salvadoro ir Mozambiko. Lietuva šiame reitinge yra 82-a.

Anglijos rinktinė pasaulio pirmenybių atrankos antrajame etape irgi neiškovojo nė taško. Anglų varžovės buvo Italijos, Baltarusijos ir Vengrijos komandos. Pirmajame atrankos etape anglai pralaimėjo latviams.

Nyderlandų ir Belgijos salės futbolininkai antrojo atrankos etapo grupėse be taškų neliko, tačiau užėmė tik trečiąsias vietas, kurių neužteko, kad tęstų kovą dėl teisės atvykti į Lietuvą.

Ilgiau ruseno Prancūzijos salės futbolininkų viltis. Prancūzai pateko į trečiąjį atrankos etapą, bet jame pralaimėjo ispanams bei serbams ir gavo tik vieną tašką už lygiąsias su Ukrainos rinktine.

Rinktinę subūrė tik prieš 5 metus

Vokietijoje salės futbolas yra labai populiarus. Tačiau vokiečiai mėgsta visai ne tą žaidimo atmainą, kurią oficialiai pripažino FIFA. Vokietijoje salės futbolas žaidžiamas ant dirbtinės žolės dangos, aikštėse su bortais, pagal visai kitokias taisykles (beje, panaši salės futbolo atmaina aikštėse su bortais, bet ne ant dirbtinės žolės, o ant parketo praėjusio amžiaus aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose buvo paplitusi Lietuvoje).

Salės futbolas pagal FIFA taisykles skverbtis į Vokietiją pradėjo visai neseniai. Pirmosios tarptautinio salės futbolo Vokietijos pirmenybės buvo surengtos 2006 metais, bet tik 2013 metais pateko į oficialų Vokietijos futbolo sąjungos (DFB) varžybų tvarkaraštį. O šalies salės futbolo rinktinę vokiečiai pirmą kartą subūrė 2016 metais. Iki tol Vokietijos salės futbolininkai net nedalyvaudavo pasaulio ir Europos pirmenybių atrankos turnyruose.

Kodėl merdi Vokietijos salės futbolas ir kodėl DFB pagaliau juo susidomėjo, prieš šių metų pasaulio pirmenybes pabandė išsiaiškinti „Das Erste“ televizijos „Sportschau“ interneto svetainė.

Jos pakalbintas sporto ekonomistas Danielis Weimaras pastebėjo, kad Vokietijos futbolo vadovai dėmesį į salės futbolą atkreipė tik tada, kai susiruošė teikti paraišką priimti 2024 metų Europos futbolo pirmenybes. „UEFA skatina visų futbolo veiklų plėtrą, todėl išvystytas salės futbolas taip pat yra privalumas“, – sakė D.Weimaras.

Vokiečiai nepuoselėja iliuzijų, kad jų salės futbolo rinktinė greitai pateks į pasaulio ar Europos pirmenybes. Šalyje kol kas yra vos apie tris tūkstančius registruotų salės futbolo žaidėjų ir apie šimtą salės futbolo klubų. Registruotų futbolo klubų yra daugiau nei 24 tūkstančiai, futbolo žaidėjų – 7 milijonai.

Nemažai registruotų salės futbolo žaidėjų turi dvigubas licencijas. Jie žaidžia ne tik salės futbolą, bet ir futbolą. „Vokietijoje nėra salės futbolo kultūros. Beveik nėra sportininkų, siekiančių salės futbolininko karjeros“, – tvirtino D.Weimaras.

Paskatinimu rimčiau pažvelgti į salės futbolą turėtų tapti šįmet įsteigta Vokietijos salės futbolo bundeslyga, kurią sudaro dešimt klubų. Tačiau ir jai reikės nueiti ilgą kelią – kai rugsėjo mėnesį buvo žaidžiamos pirmojo bundeslygos turo rungtynės, jos nebuvo rodomos nei per televiziją, nei internetu.

Dešimtmečio darbas – perniek

Anglijos salės futbolas pažengė toliau. Tiesa, praėjusiame amžiuje anglai irgi nedalyvaudavo pasaulio bei Europos pirmenybių atrankos turnyruose, o šios šalies salės futbolo rinktinė pirmą kartą buvo pristatyta tik 2003 metais.

Nors per pusantro dešimtmečio anglų salės futbolininkai jokių laimėjimų nepasiekė ir nė sykio nepateko į pasaulio ar Europos pirmenybes, šalies Futbolo asociacija (FA) žadėjo rimtai imtis šio žaidimo ir 2018 metais parengė šešerių metų programą „Greitai pirmyn su salės futbolu“ („Fast Forward with Futsal“). Vis dėlto pernai FA nusprendė, kad salės futbolas jai yra našta, ir vos pradėta programa buvo išmesta į šiukšlių dėžę.

Anglijos futbolo vadovai 2020 metų rugsėjį paskelbė, kad „dėl COVID-19 poveikio visiškai nutraukia suaugusiųjų salės futbolo finansavimą ir ženkliai mažina vaikų salės futbolui skiriamą sumą“.

„Stebina, kad salės futbolo atsisakoma po to, kai FA dešimt metų kalbėjo, kad šis žaidimas turi ateitį ir yra puikus būdas kurti jaunųjų futbolininkų technikos ir taktikos pamatus“, – „The Guardian“ citavo neįvardintą FA darbuotoją.

„Mano draugai iš Anglijos salės futbolo rinktinės yra sugniuždyti. Jie atidavė viską atstovaudami Anglijai“, – sakė Anglijos salės futbolo veidu tapęs Maxas Kilmanas, kuris anksčiau žaidė salės futbolo rinktinėje, bet išgarsėjo tik tada, kai pasirašė sutartį su „Wolverhamton Wanderers“ futbolo klubu.

Visas Anglijos salės futbolas akimirksniu atsidūrė nežinomybėje, o šalies rinktinė drastiško sprendimo pasekmes pajuto iškart. Anglai pateko į Europos pirmenybių atrankos atkrintamąjį etapą ir turėjo 2020 metų lapkritį žaisti su Šiaurės Makedonijos rinktine. Tačiau pinigų nukeliauti į Skopję nebuvo, todėl anglams be žaidimo buvo įskaitytas pralaimėjimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.