Futbolininkės R. Jonušaitės karjeros šuolis: sprogimas „Gintroje“ ir perspektyvos Milane

Rimantei Jonušaitei tik ką sukako 18 metų, o ji jau gali pasigirti trimis moterų A lygos čempionato aukso medaliais, tokiu pačiu rezultatyviausios A lygos žaidėjos titulų skaičiumi, o taip pat jau įsigaliojusiu kontraktu su „AC Milan“ iki 2024-ųjų.

 Rimantė Jonušaitė.<br> fkgintra.lt nuotr.
 Rimantė Jonušaitė.<br> fkgintra.lt nuotr.
 Rimantė Jonušaitė.<br> fkgintra.lt nuotr.
 Rimantė Jonušaitė.<br> fkgintra.lt nuotr.
 Rimantė Jonušaitė.<br> fkgintra.lt nuotr.
 Rimantė Jonušaitė.<br> fkgintra.lt nuotr.
 Rimantė Jonušaitė.<br> fkgintra.lt nuotr.
 Rimantė Jonušaitė.<br> fkgintra.lt nuotr.
 Rimantė Jonušaitė.<br> fkgintra.lt nuotr.
 Rimantė Jonušaitė.<br> fkgintra.lt nuotr.
 Rimantė Jonušaitė.<br> fkgintra.lt nuotr.
 Rimantė Jonušaitė.<br> fkgintra.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Vilius Dambrauskas, fkgintra.lt

Nov 10, 2021, 2:32 PM, atnaujinta Nov 22, 2021, 11:30 AM

42 tiksliais smūgiais šį sezoną A lygoje pasižymėjusi puolėja „Auksinio batelio“ apdovanojimo lauks jau plušėdama treniruotėse Italijoje ir siekdama įsitvirtinti legendinio klubo sudėtyje.

Ten gintrietės laukia dideli iššūkiai, tačiau ryžtingumu ir tvirtu charakteriu pasižyminti žaidėja neturėtų prapulti madų sostinės ekipos „žvaigždyne“.

Kur ir kada prasidėjo šios perspektyvios futbolininkės kelias? Kas pastebėjo šios merginos potencialą ir kur jis turėjo galimybę atsiskleisti visu gražumu?

Iš Mažeikių kilusią R. Jonušaitę į pirmąsias organizuotas futbolo treniruotes pakvietė treneris Ramūnas Daubaris. Nešlifuotų talentų Mažeikių krašte ieškantis moterų futbolo klubo „Triumfas“ vadovas iškart pastebėjo gerus Rimantės fizinius duomenis, nuoseklumą darbui ir noru degančias akis.

„2015 metais vasarą organizavome mergaičių futbolo treniruočių stovyklą. Į ją su dideliu entuziazmu atėjo ir Rimantė. Iš karto matėsi, kad ji futbolą kieme žaidė su berniukais. Būdama 12-os metų ji drąsiai galėjo varžytis ne su savo bendraamžėmis mergaitėmis, o tų pačių metų berniukais. Ji išsiskyrė savo greičio savybėmis, jau tada neblogai valdė kamuolį, o svarbiausia degė noru žaisti. Rimantė net sugebėjo motyvuoti futbolo treniruotes lankyti savo drauges, kurios galbūt ir nebuvo linkusios į šią sporto šaką. Auklėtinė svariai prisidėjo, kad galėtumėme surinkti komandą ir su ja debiutuoti I lygos varžybose“ – prisiminimais dalijosi pirmasis R. Jonušaitės treneris.

Oficialiose rungtynėse Rimantė demonstravo puikų žaidimą, o į trenerio R. Daubario telefoną pasipylė skambučiai iš įvairių Lietuvos miestų su pasiūlymais dėl tolimesnės futbolininkės karjeros krypties.

„Buvo svarbus ne tik jos futbolininkės kelias, bet ir kaip jai seksis kasdienio gyvenimo buityje išvykus į kitą miestą. Sulaukiau nemažai skambučių, buvo daug įtikinėjimų, mergaičių futbole kiekviena perspektyvi žaidėja yra aukso vertės. Jaučiau atsakomybę, kadangi ir Rimantės tėveliai manimi pasitikėjo ir pačiai auklėtinei turėjau suteikti svarbų gyvenimo patarimą. Iš pradžių pasikalbėti į Mažeikius atvyko „Gintros“ klubo atstovai Gintaras Radavičius ir treneris Rimantas Viktoravičius, o vėliau kartu su tėvais sekė mūsų vizitas į Šiaulius. Turėjome galimybę apžiūrėti ir įvertinti sąlygas Šiaulių sporto gimnazijoje. Galutinis verdiktas priklausė pačiai Rimantei, ji buvo gana prieraiši, todėl tiksliai nežinojome ar ji ryšis šiam sprendimui, bet pasiryžo. Ir kaip matome šiandien, sprendimas buvo teisingas“ – auklėtinės pasirinktu tramplynu džiaugėsi R. Daubaris.

Galimybės parodyti savo potencialą U-15 merginų jaunimo rinktinėje R. Jonušaitė sulaukė 2017-ais metais ir ją išnaudojo su kaupu. „Rimantės Jonušaitės debiutas buvo pastebėtas – keturiolikmetė per dvejas rungtynes pelnė net keturis įvarčius“ – didžiuodamasi puikiu mažeikiškės debiutu rašė Mažeikių vietinė spauda „Santarvė“.

„Puikiai pamenu, kad Rimantė, kuriai tuo metu buvo tik 14-a, jau buvo kviečiama į U-17 rinktinę. Šios amžiaus grupės rinktinė tada ruošėsi Europos čempionatui Lietuvoje. Iš pradžių labai nudžiugau, kad jai parodytas toks dėmesys ir skubėjau paskatinti, bet vėliau pastebėjau, kad ji šį kvietimą priima labai saikingai, su tam tikru atsargumu. Atviras pokalbis viską sudėliojo į savo vietas ir tuomet nusprendėme įvykių neforsuoti“ – pasakojo R. Daubaris.

MFK „Triumfas“ treneris pabrėžė, kad gimęs bendradarbiavimas su „Gintra“ ir Šiaulių sporto gimnazija, kuomet mergaitėms atvykstančioms į Šiaulius sudaromos kokybiškos sąlygos mokytis ir sportuoti, yra naudingas visoms pusėms, o ypač pačioms mergaitėms, kurios pasirinkusios sportuoti futbolą Mažeikiuose, matytų aiškią tolimesnę perspektyvą.

Savojo šanso R. Jonušaitė griebėsi vos atvykusi į Šiaulius. Į sporto gimnazijos mokyklą įstojusi mergina netruko įtikinti trenerius, kad yra verta apsivilkti pagrindinės Šiaulių „Gintros“ komandos aprangą, nors jai dar buvo tik 16-a. Pasirengimo sezonui cikle R. Jonušaitė kartu su komanda vyko į draugišką turnyrą Gardine, kur kėlė nemažą galvos skausmą gerokai labiau patyrusioms varžovių gynėjoms.

Mažeikietė per dvi rungtynes pelnė 3 įvarčius ir tuo pačiu pateikė rimtą paraišką nieko nelaukiant tapti pilnaverte reprezentacinės Šiaulių miesto moterų futbolo komandos nare. „Negaliu nepagirti Rimantės, kuri per dvi rungtynes pasižymėjo 3 sykius ir ne tik buvo rezultatyviausia komandos žaidėja šiame turnyre, bet ir užmezgė puikų ryšį su komandos draugėmis“ – tuomet po rungtynių auklėtinės žaidimu žavėjosi treneris R. Viktoravičius.

Prasidėjus 2019-ųjų metų sezonui perspektyvi 16-metė netruko atidaryti savo įvarčių sąskaitą. Po to sekė ne vienas „hetrikas“, o įsibėgėjusi gintrietė greitai tapo A lygos varžovių gynėjų siaubu.

2019-ųjų metų pavasarį R. Jonušaitė rezultatyviai pravėrė nacionalinės Lietuvos moterų futbolo rinktinės duris debiutuodama įvarčiu prieš Farerų salų rinktinę. Pastaraisiais metais ji jau yra ryškiausia figūra rinktinės atakos smaigalyje, o Pasaulio taurės atrankos rungtynėse pelnytas įvartis į šveicarių vartus sužavėjo ir daug mačiusius Lietuvos futbolo aistruolius.

Tų pačių 2019-ųjų metų rugpjūtį R. Jonušaitė debiutavo ir prestižiniame UEFA moterų Čempionių lygos turnyre. Alytuje vykusios atrankos varžybos šiaulietėms nebuvo sėkmingos, bet 16-metė jau galėjo pasigirti dar vienu solidžiu įrašu savo dosjė. Puolėja aikštėje pasirodė visose trijose atrankos rungtynėse keisdama komandos drauges antrajame kėlinyje, tačiau įvarčiais nepasižymėjo. Šio tikslo R. Jonušaitei įgyvendinti nepavyko ir kitais metais. Pirmojo puolėjos tikslaus smūgio elitiniame Europos turnyre Lietuvos futbolo aistruoliai dar turės palaukti.

„Gintros“ įvarčių mašina žiniasklaidos praminta puolėja apsukų nemažino ir ateinančiais sezonais. Pagerinusi savo pačios pelnytų įvarčių rekordą (2019 metais – 41 įvartis) 2020 metais su 48 tiksliais smūgiais ji antrą kartą iš eilės tapo rezultatyviausia A lygos čempionato žaidėja. Tuo pat metu antrą kartą ji buvo nominuota ir geriausia jaunąja Lietuvos futbolininke.

Šį pavasarį R. Jonušaitė įžengė į triženklę pelnytų įvarčių A lygoje zoną, o Lietuvą paliko su 137 tiksliais (6 įvarčiai pelnyti dar 2018-ųjų metų sezone) smūgiais savo kraityje. Nuo šiol ji įvarčiais sieks džiuginti „AC Milan“ trenerius ir komandos aistruolius.

Italijos „Serie A“ pirmenybėse jau debiutavusi 21-uoju numeriu pažymėtus marškinėlius vilkinti lietuvė turi neblogą šansą jau čia ir dabar treneriams pademonstruoti savo sugebėjimus, mat šiuo metu Milano ekipos sudėtis yra gerokai praretinta traumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.