Gėdingas teisėjo spektaklis virto futbolo skandalu: dukart anksčiau laiko užbaigus rungtynes prisiminė karjeros šešėlį

Ant Afrikos nacijų taurės krito garbės nedarantis šešėlis, kurį užtraukė daugybę įtarimų sukėlusio teisėjo iš Zambijos Janny Sikazwe elgesys. Per F grupės rungtynes tarp Tuniso ir Malio J.Sikazwe ne tik dukart bandė anksčiau laiko užbaigti mačą, bet ir parodė neįtikėtiną kiekį kortelių.

 J.Sikazwe (kairėje) sulaukė aštrių M.Kebaierio pastabų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Sikazwe (kairėje) sulaukė aštrių M.Kebaierio pastabų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2022, 5:38 PM

J.Sikazwe pirmą kartą rungtynes švilpuku užbaigė sužaidus vos 85 minutes. Po šio įvykio rungtynės buvo pratęstos ir švilpukas dar kartą nuaidėjo 90 minutę. J.Sikazwe visiškai nepridėjo papildomo laiko, nors pagal taisykles tai privalėjo padaryti – mačas buvo dažnai stabdomas, o VAR technologija panaudota net dukart.

Malis rungtynes laimėjo 1:0.

Daug pykčio sukėlė ir J.Sikzawe sprendimas parodyti raudoną kortelę Malio atstovui El Bilalui Traore, nes VAR arbitrai nurodė, kad sprendimą reikėtų atšaukti. J.Sikazwe atsisakė pripažinti klaidą.

J.Sikazwe ranka numojo ir į Tuniso rinktinės žaidėjų bei trenerių protestą dėl 90 minutę užbaigtų rungtynių. Pastarieji tiesiog šoko prie teisėjo, kurį ėmė ginti apsaugos darbuotojai.

J.Sikazwe atsisakė pridėti laiko, nors antrajame kėlinyje buvo ne tik dėl karščio pridėta vandens pertraukėlė, bet ir 9 keitimai.

Po rungtynių gėdingas futbolo šou nesibaigė: Afrikos futbolo konfederacija nusprendė, kad rinktinės turėjo dar sužaisti ir pridėtą laiką. Malio rinktinė į aikštę sugrįžo praėjus 40 minučių po rungtynių pabaigos, bet Tuniso rinktinė jau atsisakė žaisti.

Turnyro organizatoriai kol kas nepateikė jokio oficialaus komentaro apie tai, kas įvyko.

O Tuniso rinktinės treneris Mondheris Kebaieris po rungtynių neslėpė pykčio. Strategas su komanda skambiai paliko aikštę ir liejo pyktį: „Šiame sporte sukuosi jau 30 metų ir tokią situaciją mačiau pirmą kartą. Aš nesuvokiu, kaip jis galėjo priimti tokį sprendimą. Mes dar pamatysime, kas čia bus.“

Po rungtynių daugelis atsisuko į J.Sikazwe CV. 42-ejų teisėjas yra pirmasis Zambijos arbitras, kuriam yra tekę dirbti pasaulio čempionate. Jis vadovavo rungtynėms 2018 metų pasaulio pirmenybėse tarp Belgijos ir Panamos bei Japonijos ir Lenkijos.

Kos taip pat dirbo 2016 metų FIFA pasaulio klubų taurės finale tarp Madrido „Real“ ir „Kashima Antlers“ klubų.

J.Sikazwe yra sulaukęs daugybės pagyrimų, tačiau jo istorijoje yra ir dėmė. 2018 metais teisėją suspendavo dėl įtarimų korupcija, tačiau galiausiai po drausmės komiteto posėdžio nuspręsta nušalinimą panaikinti.

J.Sikazwe 2018-aisiais dėmesį patraukė po Afrikos Čempionų lygos rungtynių tarp „Esperance“ ir „Primiero Agosto“ klubų. „Esperance“ laimėjo 4:2, tačiau J.Sikazwe paskyrė labai kontroversišką 11 metrų baudinį, prieš tai neįskaitęs „Agosto“ įvarčio.

Per CAF drausmės komiteto posėdį buvo paskelbta, kad nepakanka informacijos dėl kaltinimų J.Sikazwei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.