Už ką balsavo Lietuvos atstovai FIFA geriausiųjų rinkimuose?

FIFA geriausiųjų („The Best“) apdovanojimuose buvo išdalinti individualūs prizai už praėjusius kalendorinius metus bei paskelbta simbolinė praėjusių metų vienuolikė. Šiuose rinkimuose savo balsus taip pat atiduoda ir nacionalinių rinktinių nariai – treneriai ir kapitonai.

 FIFA geriausius rinko ir Lietuvos atstovai.<br> LFF ir FIFA nuotr.
 FIFA geriausius rinko ir Lietuvos atstovai.<br> LFF ir FIFA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2022, 7:32 AM, atnaujinta Jan 19, 2022, 7:35 AM

Vyrų nominacijų kategorijose balsavo Valdas Ivanauskas ir Ernestas Šetkus, o moterų – Rimantas Viktoravičius ir Milda Liužinaitė.

Geriausiu FIFA metų vyrų žaidėju tapo Robertas Lewandowskis iš Miuncheno „Bayern“, geriausiu vartininku – Edouardas Mendy iš Londono „Chelsea“ ekipos, geriausiu vyrų treneriu – tos pačios „Chelsea“ komandos strategas Thomasas Tuchelis.

Geriausia moterimi futbolininke buvo pripažinta Alexia Putellas iš „Barcelona“, geriausia moterimi vartininke – PSG ir Liono „Olympique“ ekipoms pernai atstovavusi vartų sargė Christiane Endler, geriausia moterų komandos trenere tapo „Chelsea“ moterų ekipos specialistė Emma Hayes.

V. Ivanauskas geriausių vyrų žaidėjų balsavime pirmą vietą atidavė nugalėtoju tapusiam R. Lewandowskiui, antrą vietą skyrė N‘Golo Kante iš Londono „Chelsea“, o trečiu numeriu reitingavo Lionelį Messi iš PSG.

„Mano nuomone, R. Lewandowskis tikrai nusipelnė šio titulo, nors „Ballon d‘Or“ titulą laimėjo Lionelis Messi. R. Lewandowskio stabilumas pastaraisiais metais tikrai yra įspūdingas ir, mano nuomone, dabar jis tikrai yra geriausias pasaulio žaidėjas“, – savo pasirinkimą komentavo rinktinės treneris.

Geriausių vartininkų balsavime jis pirmą vietą skyrė Gianluigi Donnarummai (PSG), antroje ir trečioje vietoje, trenerio balsavime, atitinkamai liko Manuelis Neueris („Bayern“) ir Kasperas Schmeichelis („Leicester City“).

„G. Donnarumma laimėjo Europos čempionatą ir tai buvo labai stiprus čempionatas jam asmeniškai, jo indėlis buvo didelis, ypatingai atkrintamosiose, jis buvo stabilus ir manau, kad to jis nusipelnė. M. Neueris išlaiko savo lygį pastaruosius 10 metų, rinkausi tarp jo ir G. Donnarummos, bet dėl Europos čempionato pasirinkau italą, o K. Schmeichelis yra Danijos rinktinės lyderis, kaip ir tėvas ir manau, kad tas stabilumas jam suteikė tą poziciją“, – argumentavo specialistas.

Rinkdamas geriausią trenerį, V. Ivanauskas pirmą vietą skyrė Vokietijos rinktinės specialistui Hansi Flickui, antrą – Europos čempionu su italais tapusiam Roberto Mancini, trečią – Čempionų lygą laimėjusiam Thomasui Tucheliui iš „Chelsea“.

„Pastaraisiais metais, kai jis (H. Flickas – red.) dirbo Vokietijoje ir dabar, kai jis yra rinktinės treneris, darbas yra tikrai įspūdingas, pasiektos visos pergalės, taip pat jo linija, kurią jis yra užsibrėžęs, nuo jos jis niekad nenukrypsta ir dėl to jis yra stabiliausias.

Žinoma, T. Tuchelis laimėjo Čempionų lygą, pasiektas labai didelis rezultatas, R. Mancini laimėjo Europos čempionatą, tad pasirinkti buvo labai sunku, bet aš pasirinkau H. Flicką. Man imponuoja jo sistema, žaidimo matymas ir tai daro įspūdį“, – sakė strategas.

Tuo tarpu rinktinės kapitonas, vartininkas Ernestas Šetkus, geriausiu laiko „Liverpool“ ekipos puolėją Mohamedą Salahą.

„Mohamedas Salahas, mano nuomone, šiais metais labiausiai vertas FIFA geriausio žaidėjo titulo. Jis visus metus stabiliai demonstravo aukščiausio lygio futbolą ne tik pelnydamas ivarčius ar atlikdamas rezultatyvius perdavimus komandos draugams, bet ir stebindamas kamuolio valdymo technika ir savo prasiveržimas ardydamas varžovų gynybą.

Pagrindinis konkurentas M. Salahui būtų Robertas Lewandowskis, bet būtų įdomu pamatyti jo galimybes Anglijos „Premier“ lygoje ar Ispanijoje. Sutikime, kad Bundeslyga savo lygiu nusileidžia Anglijos ar Ispanijos lygoms“, – savo pasirinkimą argumentavo Izraelyje žaidžiantis vartininkas.

Tuo tarpu rinkdamasis geriausią trenerį, E. Šetkus teigė besirėmęs ne tik jo komandos rezultatais, bet ir žaidimo stiliumi.

„Trenerio rinkimuose savo balsą atidaviau Pepui Guardiolai. Ne tik „Manchester City“ rezultatai (Anglijos čempionai, Čempionų lygos finalininkai) nulėmė mano pasirinkimą, bet ir jo vadovaujamos komandos žaidimo stilius“, – teigė rinktinės kapitonas.

Jis taip pat balsavo ir už geriausią metų vartininką. Kaip akcentavo E. Šetkus, pasirinkimas geriausio jo paties pozicijos žaidėjo rinkimuose buvo sunkiausias.

„Geriausio FIFA vartininko rinkimuose buvo turbūt daugiausiai dvejonių. Pasirinkti tarp Gianluigi Donnarummos ir Manuelio Neuerio buvo sunku. M. Neueris – mano mėgstamiausias vartininkas, bet savo balsą atidaviau G. Donnarummai, kadangi jis buvo vienas pagrindinių Italijos rinktinės pergalių kalvių Europos čempionate.

Deja, jo progresui sutrukdė perėjimas į PSG ekipą, bet manau, kad kitą sezoną jis taps pagrindiniu PSG ekipos vartininku arba persikels i kitą komandą ir galės atskleisti savo visą potencialą“, – teigė E. Šetkus.

Žvelgiant į moterų pusę, rinktinės kapitonė M. Liužinaitė geriausios moterų futbolininkės kategorijoje balsavo už Anglijos žaidėją Lucy Bronze, tačiau finaliniame trejete turėjo aiškią favoritę, kuri ir triumfavo.

„Tikėjausi, kad laimės Alexia Putellas, nes jau ji įrodė, kad yra geriausia, laimėjusi „Ballon d’Or“, su „Barcelona“ laimėjusi Čempionių lygą ir apskritai, kaip kapitonė vedusi „Barcelona“ per daug, daug pergalių. Bet ne prizai ir ne pergalės padaro žaidėją geriausia (ji, mano galva, yra išskirtinė ir savo žaidimo stiliumi) bet ir tai, kokia ji yra kaip asmenybė.

Turi būti ne tik geriausia aikštėje, bet geriausia ir už aikštės ribų. Ji, kaip viešas ir tikrai žinomas žmogus, dalinasi tuo, kokia yra svarbi lygybė, pagarba ir tiki tuo, jog futbolas yra vienas iš būdų panaikinti moterų nelygybę arba tai, kaip daugelis mato moteris“, – savo pasirinkimą šioje kategorijoje aiškino rinktinės kapitonė.

Tuo tarpu geriausios vartininkės kategorijoje pašnekovė rinkosi Kanados rinktinės vartų sargę Stephanie Lynn Marie Labbe, kuri savo komandą nuvedė iki aukso Tokijo olimpinėse žaidynėse.

„Galbūt kaip gynėjai man svarbu, kad neprasileistume įvarčio bei taip, kaip charakteris gali vesti toli. Tai vartininkės pozicija mane visad žavėjo, kaip jos savo galia ir įgūdžiais gali traukti komandą.

Tai – turbūt viena sunkiausių pozicijų futbole, nes daug dalykų priklauso tik nuo tavęs ir tavo meistriškumo. Jeigu puolėja suklysta, atrodo dar ne taip dramatiška, bet vartininkė šiuo atveju dažnai būna komandos paskutinė viltis. Todėl vartininkės pozicija reikalauja ir labai didelių psichologinių pastangų.

Ši vartininkė mane nustebino savo meistriškumu ir drąsa bei taip, kaip pasirodė su Kanada praėjusią vasarą olimpinėse žaidynėse“, – pasakojo gynėja.

Geriausios trenerės kategorijoje M. Liužinaitė rinkosi Sariną Wiegman – buvusią Nyderlandų moterų rinktinės trenerę, kuris praėjusiais metais stojo prie Anglijos moterų rinktinės vairo.

„Ji – buvusi futbolininkė ir savo darbu pasiekusi tiek Nyderlandų moterų rinktinės, tiek Anglijos moterų rinktinės vyr. trenerės vietą. Turbūt daugiausiai įstrigęs dalykas apie šią trenerę yra tai, jog prieš jai tampant Nyderlandų rinktinės trenere, komanda turėjo daug pralaimėjimų ir buvo mažai tikėjimo, jog rinktinė gali gerai pasirodyti Euro 2017 čempionate.

Bet S. Wiegman turbūt atrado tai, ko būtent reikėjo šiai komandai – pasitikėjimo ir daugiau atakuojančio futbolo stiliaus. Pirmą kartą Nyderlandai laimėjo Europos čempionatą ir net gavo apdovanojimą dėl patraukliausio žaidimo stiliaus. Tai, kur ši trenerė atvedė komandą, buvo tikrai malonu stebėti“, – pasakojo ji.

Tuo tarpu treneris Rimantas Viktoravičius geriausios žaidėjos kategorijoje balsavo už Sam Kerr iš „Chelsea“, o geriausios trenerio – už Peterį Gerhardssoną, treniruojantį Švedijos moterų rinktinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų