UEFA vadovas A. Čeferinas atskleidė, kad Čempionų keisis iš esmės: daugiau rungtynių ir bendra lentelė

Čempionų lygos laukia dar viena reforma, kurios detales pasakojo prezidentas Aleksandras Čeferinas. Slovėnas papasakojo apie permainas ispanų leidiniui „As“.

UEFA prezidentas Aleksandras Čeferinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
UEFA prezidentas Aleksandras Čeferinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2022, 6:36 PM, atnaujinta May 7, 2022, 6:39 PM

„Siūlomas formatas yra šiek tiek sudėtingesnis nei dabartinis modelis, tačiau jis taip pat bus konkurencingesnis ir įdomesnis“, – teigė A.Čeferinas.

Manoma, kad naujasis Čempionų lygos formatas galios nuo 2024-2025 metų sezono.

Kalbama apie vadinamąją šveicarišką sistemą. Kas tai yra?

Pagrindinis pokytis būtų Čempionų lygos padidinimas nuo 32 iki 36 komandų. Bet tai reikštų ne papildomą grupę, o žaidimų formato pasikeitimą – šveicarišką sistemą, žinomą iš šachmatų turnyrų.

Pagal naują modelį šešių komandų grupėse klubai sužaistų 10 rungtynių (namuose ir išvykoje). Tai būtų keturiais mačais daugiau nei dabar.

Tačiau yra esminis skirtumas: taškai būtų skaičiuojami ne kiekvienoje grupėje atskirai, o vienoje didelėje lentelėje (36 komandų arba 32 komandų, jei UEFA nenuspręstų plėsti lygos).

Pagal tokį modelį 16 geriausių komandų patektų į atkrintamųjų varžybų etapą, kur paskutinė žaistų su pirma, antra – su priešpaskutine ir t.t.

Komandos, kurios didžiojoje lentelėje užimtų 17–24 vietas, toliau žaistų Europos lygoje.

„Ar gerbėjai supras naująjį formatą? Kai keičiasi taisyklės, visada kyla problemų. Tačiau reikia turite tiksliai paaiškinti sirgaliams, apie ką kalbama.

Manau, kad šveicariška sistema turės gerą įtaką konkurencijos pusiausvyrai. Tokia sistema, mano nuomone, yra daug įdomesnė nei dabartinė.

Sakoma, kad geresnis yra gero priešas. Bet ne šiuo atveju“, – sakė UEFA vadovas.

Gali pasikeisti ir Čempionų lygos atkrintamųjų etapas.

Siūloma, kad pusfinalio dalyviams gali būti surengtas finalo ketverto turnyras, tad pusfinalio dalyviai žaistų tik vieną mačą neutralioje aikštelėje.

Tai būtų panašus sprendimas kaip ir 2020 metais, kai pandemija sužlugdė UEFA planus.

„Finalo ketvertas yra įdomi koncepcija, bet bėda ta, kad tada būtų žaidžiama mažiau rungtynių, nes pusfinalyje būtų tik vienas mačas.

O tai reikštų mažiau komercinių galimybių klubams ir televizijos transliuotojams. Mums dar reikia šiek tiek laiko viską užbaigti“, – pabrėžė A.Čeferinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.