„Real“ ar „Liverpool“ – kas yra kas Čempionų lygos finale

Šeštadienį Paryžiaus „Stade de France“ stadione vyks svarbiausios futbolo sezono rungtynės. Čempionų lygos finale kovos vieni labiausiai tituluotų Europos klubų Madrido „Real“ ir „Liverpool“.

 „Real“ ir „Liverpool“ - kas yra kas Čempionų lygos finale<br> lrytas.lt montažas
 „Real“ ir „Liverpool“ - kas yra kas Čempionų lygos finale<br> lrytas.lt montažas
 „Real“ ir „Liverpool“ - kas yra kas Čempionų lygos finale<br> RIVERO/MARCA/SIPA/scanpix nuotr.
 „Real“ ir „Liverpool“ - kas yra kas Čempionų lygos finale<br> RIVERO/MARCA/SIPA/scanpix nuotr.
 „Real“ ir „Liverpool“ - kas yra kas Čempionų lygos finale<br> AFP/Scanpix nuotr.
 „Real“ ir „Liverpool“ - kas yra kas Čempionų lygos finale<br> AFP/Scanpix nuotr.
 „Real“ ir „Liverpool“ - kas yra kas Čempionų lygos finale<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 „Real“ ir „Liverpool“ - kas yra kas Čempionų lygos finale<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 „Real“ ir „Liverpool“ - kas yra kas Čempionų lygos finale<br> CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix nuotr.
 „Real“ ir „Liverpool“ - kas yra kas Čempionų lygos finale<br> CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 27, 2022, 10:24 PM

Finalai

„Real“ ir „Liverpool“ yra vieni labiausiai tituluotų Europos klubų. Čempionų lygos nugalėtoju „Real“ tapo 13 kartų ir yra aiškus turnyro rekordininkas. Nuo „baltųjų“ pagal titulų skaičių mažiausiai atsilieka „Milan“ (7), „Liverpool“ ir Miuncheno „Bayern“ (po 6).

„Real“ taip pat yra aiškus lyderis pagal finalus – lemiamas rungtynes žais jau 17-ąjį kartą. Pagal šį skaičių arčiausiai yra po 11 kartų finale žaide „Milan“ ir „Bayern“, o „Liverpool“ į finalą pateko 10-ąjį kartą.

Verta pažymėti ir puikų Madrido komandos balansą. „Real“ iki šiol laimėjo net 13 iš 16 finalų.

„Real“

„Karališkasis“ klubas Europos aikštėse pradėjo karaliauti dar praėjusio amžiaus viduryje. „Real“ laimėjo penkis pirmuosius Čempionų taurės turnyrus (1956, 1957, 1958, 1959 ir 1960 m.), o šeštąją pergalę iškovojo 1966 metais.

Ryškiausia „Real“ žvaigždė tuo metu buvo argentinietis Alfredo Di Stefano. Jis bei dar keli futbolininkai prisidėjo prie visų penkių pirmųjų pergalių, o ilgiausiai žaidė kairysis puolėjas Francisco Gento, kuris yra vienintelis žaidėjas, šešis kartus tapęs Čempionų taurės laimėtoju (daugelio „Real“ rekordų autorius F.Gento mirė šių metų pradžioje eidamas 89-uosius metus).

Pasitraukus A.Di Stefano ir F.Gento kartos žaidėjams, prasidėjo ilga „Real“ pergalių sausra. Per tris dešimtmečius madridiečiai tik kartą pateko į Čempionų taurės finalą, bet 1981 metais lemiamas rungtynes pralaimėjo.

Madrido klubas atsigavo amžių sandūroje, kai per penkis sezonus iškovojo tris titulus (1998, 2000 ir 2002 m.), o paskui į viršūnę grįžo praėjusio dešimtmečio viduryje ir čempionu tapo dar keturis kartus (2014, 2016, 2017 ir 2018 m.).

Amžių sandūroje „Real“ branduolį sudarė po tris kartus Čempionų lygos nugalėtojais tapę Fernando Hierro, Raulis, Fernando Morientesas ir brazilas Roberto Carlosas.

Praėjusį dešimtmetį komandos žaidimo ašis buvo portugalas Cristiano Ronaldo. Prie visų keturių praėjusį dešimtmetį iškovotų pergalių taip pat prisidėjo prancūzas Karimas Benzema, kroatas Luka Modričius, brazilai Marcelo ir Casemiro, ilgametis „baltųjų“ kapitonas Sergio Ramosas, Nacho, Isco, Dani Carvajalis, velsietis Garethas Bale‘as.

C.Ronaldo (dabar žaidžia „Manchester United“) ir S.Ramosas (pernai perėjo į Paryžiaus PSG) iš Ispanijos sostinės jau išvyko. Tuo tarpu kiti paminėti futbolininkai gali šiais metais penktą kartą tapti Čempionų lygos nugalėtojais.

„Liverpool“

Pirmasis „Liverpool“ tarptautinio spindėjimo laikotarpis buvo praėjusio amžiaus aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose. Tuomet Liverpulio komanda penkis kartus pateko į Čempionų taurės finalą ir šventė keturias pergales (1977, 1978, 1981 ir 1984 m.).

Nors „Liverpool“ šiuos titulus iškovojo per gana trumpą laikotarpį, tik vienas futbolininkas – Philas Nealas – prisidėjo prie visų keturių pergalių. Beje, šis atsitraukęs gynėjas vienintelis įmušė įvarčius dvejose finalo rungtynėse.

Jau po pirmojo pergalingo sezono iš Liverpulio išvyko Kevinas Keeganas, po to – kiti ilgamečiai Anglijos rinktinės žaidėjai Emlynas Hughesas ir vartininkas Ray Clemence‘as, o aštuntojo dešimtmečio pabaigoje atvykę Kenny Dalglishas ir Graeme‘as Sounessas suteikė komandai stiprų škotišką atspalvį.

Kitas dvi pergales „Liverpool“ pasiekė šiame amžiuje – 2005 ir 2019 metais.

Per epinį 2005 metų finalą „Liverpool“ po pirmojo kėlinio atsiliko nuo „Milan“ komandos 0:3, bet Stevenas Gerrardas, čekas Vladimiras Šmiceris ir baskas Xabi Alonso išlygino rezultatą, o baudinių serijos didvyriu tapo lenkas vartininkas Jerzy Dudekas.

2019 metais angliškame finale vokiečio Jurgeno Kloppo treniruojamas „Liverpool“ nugalėjo Londono „Tottenham Hotspur“ komandą 2:0. Įvarčius įmušė egiptietis Mohamedas Salahas ir belgas Divockas Origi.

Šiuo metu „Liverpool“ atstovauja net 13 iš 14 futbolininkų, kurie žaidė Čempionų lygos finale prieš trejus metus. Tik olandas Georginio Wijnaldumas pernai išvyko į Paryžiaus PSG.

„Real“ šį sezoną

„Real“ šiais metais užtikrintai susigrąžino Ispanijos čempiono vardą. Ispanijos lygoje „baltieji“ per 38 rungtynes iškovojo 86 taškus ir net 13 taškų aplenkė vicečempione tapusią „Barcelona“ komandą.

Madrido klubas titulą susigrąžino po sezono pertraukos, o čempionu tapo 35-ąjį kartą.

Daug prasčiau sekėsi Ispanijos taurės turnyre. Iš jo „Real“ iškrito jau ketvirtfinalyje, kuriame varžovų aikštėje pripažino Bilbao „Athletic“ pranašumą 0:1. Beje, Ispanijos taurės „Real“ nelaimėjo nuo 2014 metų.

Čempionų lygos grupės varžybose „Real“ užėmė pirmąją vietą. Madridiečiai iškovojo penkias pergales ir pralaimėjo tik vienerias rungtynes namie vieną didžiausių sezono sensacijų sukūrusiam Tiraspolio „Sheriff“ klubui. Po to „Real“ aštuntfinalyje nugalėjo Paryžiaus PSG ekipą (0:1 išvykoje ir 3:1 namie), ketvirtfinalyje – Londono „Chelsea“ (3:1 išvykoje ir 2:3 po pratęsimo namie), pusfinalyje – „Manchester City“ (3:4 išvykoje ir 3:1 po pratęsimo namie).

Visuose trijuose atkrintamųjų varžybų etapuose „Real“ per atsakomąsias rungtynes vijosi varžovus, bet „baltuosius“ gelbėjo Karimas Benzema. Jis įmušė tris įvarčius į PSG vartus ir pelnė pergalingus įvarčius per pratęsimus žaidžiant su „Chelsea“ bei „Manchester City“.

K.Benzema yra rezultatyviausias šio sezono „Real“ futbolininkas. Jis visuose turnyruose žaidė 45 rungtynes ir per jas įmušė 44 įvarčius.

21 įvartį pelnė brazilas Viniciusas Junioras, 12 įvarčių – Marco Asensio.

Sunkiausiai pakeičiami Madrido komandos futbolininkai yra vartininkas belgas Thibaut Courtois ir brazilas puolėjas Viniciusas Junioras. Jie šį sezoną žaidė po 51 rungtynes. 49 rungtynes žaidė brazilas Ederis Militao (2 įvarčiai), 48 – brazilas Rodrygo (9 įvarčiai), 47 – brazilas Casemiro (1 įvartis), po 45 – K.Benzema, austras Davidas Alaba (3 įvarčiai) ir urugvajietis Federico Valverde (1 įvartis).

„Liverpool“ šį sezoną

„Liverpool“ šiais metais nepavyko tapti Anglijos čempionu. Liverpulio komanda beveik visą sezoną nedideliu žingsneliu atsiliko nuo pirmavusio „Manchester City“ klubo ir užėmė antrąją vietą. „Liverpool“ per 38 rungtynes surinko 92 taškus, pirmąją vietą užėmęs „Manchester City“ – 93 taškus. (Beje, „Liverpool“ savo šalies pirmenybėse per tiek pat rungtynių iškovojo daugiau taškų negu „Real“ – Ispanijos lygoje).

„Liverpool“ sąskaitoje lieka 19 šalies čempiono titulų. Pastarasis iškovotas 2020 metais.

Liverpulio futbolininkai atsigriebė taurių turnyruose. Jie laimėjo ir Anglijos taurę, ir Anglijos lygos taurę. Abiejų turnyrų finaluose „Liverpool“ varžovė buvo Londono „Chelsea“ komanda. Abiejų finalų pagrindinis laikas ir pratęsimas baigėsi be įvarčių. Tačiau abu kartus Liverpulio futbolininkai taikliau mušė baudinius.

Ypač atkakli buvo lygos taurės finalo baudinių serija. Ją „Liverpool“ laimėjo rezultatu 11:10. Visi vienuolika „Liverpool“ futbolininkų, tarp jų – airis vartininkas Caoimhinas Kelleheris, smūgiavo taikliai. Tuo tarpu „Chelsea“ gretose atlikdamas vienuoliktąjį komandos smūgį suklydo baskas vartininkas Kepa Arrizabalaga, kuris į aikštę buvo įleistas paskutinę pratęsimo minutę.

Čempionų lygos grupės varžybose „Liverpool“ laimėjo visas šešerias rungtynes. Aštuntfinalyje Liverpulio komanda įveikė Milano „Inter“ (2:0 išvykoje ir 0:1 namie), ketvirtfinalyje – Lisabonos „Benfica“ (3:1 išvykoje ir 3:3 namie), pusfinalyje – „Villarreal“ (2:0 namie ir 3:2 išvykoje).

Rezultatyviausiai Liverpulio komandoje žaidžia egiptietis Mohamedas Salahas. Jis visuose turnyruose per 50 rungtynių įmušė 31 įvartį.

23 įvarčius pelnė senegalietis Sadio Mane, 21 – portugalas Diogo Jota, 11 – brazilas Roberto Firmino, 10 – japonas Takumi Minamino.

Šeši „Liverpool“ futbolininkai žaidė bent pusšimtį rungtynių. Didžiausias krūvis teko 56 rungtynes žaidusiam Jordanui Hendersonui (3 įvarčiai). 54 kartus į aikštę ėjo D.Jota, 53 – brazilas vartininkas Allisonas, po 50 – S.Mane, M.Salahas ir olandas Virgilas van Dijkas (3 įvarčiai).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.