UEFA Tautų lyga: kas laukia Lietuvos futbolininkų ir kitų Europos šalių rinktinių?

Vos pasibaigus Europos futbolo klubų sezonui į aikštes vėl grįžta Senojo žemyno šalių rinktinės. Pirmąją vasaros dieną prasideda trečiasis Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) Tautų lygos turnyras. Jame rungtyniaus ir Lietuvos vyrų futbolo rinktinė, kurios varžovės C lygos 1-ojoje grupėje bus Turkijos, Liuksemburgo ir Farerų Salų komandos.

Lietuvos futbolo rinktinė ir V.Ivanauskas.<br>LFF ir lrytas.lt nuotr. koliažas.
Lietuvos futbolo rinktinė ir V.Ivanauskas.<br>LFF ir lrytas.lt nuotr. koliažas.
Lietuvos futbolo rinktinės treneris Valdas Ivanauskas.<br>V.Ščiavisnko nuotr.
Lietuvos futbolo rinktinės treneris Valdas Ivanauskas.<br>V.Ščiavisnko nuotr.
Portugalijos futbolo rinktinė.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Portugalijos futbolo rinktinė.<br>ZP/Scanpix nuotr.
K.Mbappe.<br>ZP/Scanpix nuotr.
K.Mbappe.<br>ZP/Scanpix nuotr.
E.Vaitkūnas.<br>lff.lt nuotr.
E.Vaitkūnas.<br>lff.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 1, 2022, 11:47 AM

Sistema

Lyginiais neolimpiniais metais svarbiausias vasaros įvykis būna pasaulio futbolo pirmenybės. Tačiau Tarptautinei futbolo federacijai (FIFA) nusprendus stipriausių planetos komandų turnyrą surengti karštajame Katare ir nukėlus pirmenybes į metų pabaigą, susijaukė visas futbolo varžybų tvarkaraštis.

UEFA nusprendė vasaros pradžioje atsiradusią spragą užpildyti Tautų lygos turnyru, kuris paprastai būdavo pradedamas lyginių metų rudenį.

Tautų lygoje dalyvaus 54 šalių rinktinės, pagal pajėgumą suskirstytos į keturias lygas. Pagal turnyro nuostatus A, B ir C lygose turi žaisti po 16 komandų, D lygoje – visos kitos. Kadangi UEFA turi 55 nares, silpniausioje pakopoje varžosi septynios rinktinės.

A, B ir C lygose yra po keturias grupes, kuriose žaidžia po keturias komandas (viena šio turnyro išimtis bus paminėta žemiau). Mažesnėje D lygoje yra dvi grupės.

A lygos grupių nugalėtojai gauna teisę žaisti finalo ketverte. Kitų lygų grupių nugalėtojai iškovoja kelialapius į aukštesnę lygą. Grupėse paskutines vietas užėmusios rinktinės iškrenta į žemesnę lygą.

Šiais metais B lyga bus nepilna. UEFA pašalino iš visų turnyrų Rusijos komandas, todėl šios šalies rinktinė negalės dalyvauti B lygos 2-osios grupės turnyre. Ji iškris į C lygą.

Tautų lygos rungtynės vyks per du rinktinių varžyboms skirtus langus. Pirmojo, antrojo, trečiojo ir ketvirtojo turų rungtynės numatomos birželio 1–14 dienomis, penktojo ir šeštojo – rugsėjo 22–27 dienomis.

A lygos finalo ketvertas bus surengtas 2023 metų birželio 14–18 dienomis.

Praeitis

Šis Tautų lygos turnyras yra trečiasis. Dviejų praėjusių turnyrų nugalėtojais tapo Portugalijos ir Prancūzijos futbolininkai.

2019 metais pirmojo turnyro finale Portugalija nugalėjo Nyderlandus 1:0. Pernai taurė buvo įteikta Prancūzijai, kuri lemiamose rungtynėse įveikė Ispaniją 2:1.

Įdomu, kad nė vienai komandai nepavyko į finalo ketvertą patekti du kartus. 2019 metais trečiąją vietą užėmė Anglija, ketvirtąją – Šveicarija, o 2021 metais trečia buvo Italija, ketvirta – Belgija.

A lyga

Trečiojo Tautų lygos turnyro A lygos 1-ojoje grupėje žais Prancūzija, Danija, Kroatija ir Austrija, 2-ojoje grupėje – Ispanija, Portugalija, Šveicarija ir Čekija, 3-iojoje grupėje – Italija, Vokietija, Anglija ir Vengrija, 4-ojoje grupėje – Belgija, Nyderlandai, Lenkija ir Velsas.

Praėjusiame turnyre Austrija, Čekija, Velsas ir Vengrija žaidė B lygoje. Šios keturios komandos tapo grupių nugalėtojomis ir iškovojo teisę kilti aukštyn.

Užpernai iš A lygos iškrito Bosnija ir Hercegovina, Islandija, Švedija bei Ukraina.

Jau šią savaitę įvyks kelios Europos futbolo milžinų dvikovos. Ketvirtadienį Ispanija priims Portugaliją, penktadienį Belgija – Nyderlandus, šeštadienį Italija – Vokietiją.

Kitą pirmadienį Splite susitiks praėjusių pasaulio pirmenybių finalininkės Kroatija ir Prancūzija. Kitą savaitę dėmesio centre taip pat bus Vokietijos – Anglijos ir Anglijos – Italijos (praėjusių Europos pirmenybių finalininkių) dvikovos.

Kitos lygos

Šią vasarą B lygos 1-ojoje grupėje startuos Ukraina, Škotija, Airija ir Armėnija, 2-ojoje grupėje – Islandija, Izraelis ir Albanija (šioje grupėje turėjo žaisti Rusija), 3-iojoje grupėje – Bosnija ir Hercegovina, Suomija, Rumunija ir Juodkalnija, 4-ojoje grupėje – Švedija, Norvegija, Serbija ir Slovėnija.

C lygos 1-ojoje grupėje varžysis Turkija, Liuksemburgas, Lietuva ir Farerų Salos, 2-ojoje grupėje – Šiaurės Airija, Graikija, Kosovas ir Kipras, 3-iojoje grupėje – Slovakija, Baltarusija, Azerbaidžanas ir Kazachstanas (baltarusiai varžovus priims neutralioje aikštėje), 4-ojoje grupėje – Bulgarija, Šiaurės Makedonija, Gruzija ir Gibraltaras.

Silpniausios D lygos 1-ojoje grupėje žais Lichtenšteinas, Moldova, Andora ir Latvija, 2-ojoje grupėje – Malta, Estija ir San Marinas.

Lietuviai

Lietuvos rinktinei pirmasis Tautų lygos turnyras, vykęs 2018–2019 metais susiklostė labai blogai. Lietuviai žaidė C lygoje ir per šešerias rungtynes neiškovojo nė taško. Mūsų šalies rinktinė po du kartus pralaimėjo Serbijai, Rumunijai ir Juodkalnijai.

Nors pagal pradinius nuostatus Lietuvos rinktinė turėjo iškristi į silpniausią pakopą, mūsiškiai to išvengė, nes UEFA po pirmojo turnyro nusprendė truputį pakeisti komandų paskirstymą ir padidino komandų skaičių A bei B lygose.

Dėl to 2020–2021 metų turnyre Lietuvos futbolininkai galėjo vėl žaisti C lygoje.

Antrasis bandymas buvo geresnis. Lietuviai per 6 rungtynes surinko 8 taškus ir užėmė trečiąją vietą. Lietuvos komandą aplenkė Albanijos ir Baltarusijos rinktinės, o paskutinę vietą užėmė Kazachstano futbolininkai, kuriems teko žaisti papildomas rungtynes dėl išlikimo C lygoje.

Varžovai

Lietuvos futbolininkai birželio mėnesį žais ketverias rungtynes. Lietuviai C lygos 1-osios grupės turnyrą pradės birželio 4 dieną rungtynėmis Vilniuje su Liuksemburgo komanda. Birželio 7 dieną Lietuvos rinktinė priims Turkijos rinktinę.

Po to Valdo Ivanausko treniruojama komanda keliaus į skirtingus Europos pakraščius ir dukart žais išvykose: birželio 11 dieną – su Farerų Salomis, birželio 14 dieną – su Turkija.

Rudenį įvyks dvejos paskutinės rungtynės. Rugsėjo 22 dieną Lietuvos futbolininkai priims Farerų Salų rinktinę, rugsėjo 25 dieną rungtyniaus Liuksemburge.

Turkija. Turkai dviejuose praėjusiuose turnyruose žaidė B lygoje ir abu kartus grupėje užėmė paskutinę vietą. Tiesa, po pirmojo turnyro, kuriame per 4 rungtynes iškovojo 3 taškus, dėl Tautų lygos pertvarkymo Turkijos komanda į žemesnę pakopą neiškrito. Tačiau paskutinė ketvirtoji vieta antrojo turnyro grupėje lėmė, kad turkams šįkart tenka žaisti su silpnesniais varžovais.

Antrajame turnyre Turkijos futbolininkai per 6 rungtynes iškovojo 6 taškus, bet dėl blogesnių rezultatų tarpusavio mačuose nusileido tiek pat taškų surinkusiai Serbijos rinktinei.

Liuksemburgas. Liuksemburgo rinktinė per pirmąjį Tautų lygos turnyrą žaidė žemiausioje D lygoje. Liuksemburgiečiai vienoje iš grupių užėmė antrąją vietą (pirmi buvo baltarusiai), ir to užteko, kad pakiltų į aukštesnę pakopą.

Antrajame turnyre Liuksemburgo rinktinė iki paskutiniojo turo kovojo dėl pirmosios vietos vienoje iš C lygos grupių. Liuksemburgiečiai per 6 rungtynes iškovojo 10 taškų, aplenkė Azerbaidžano ir Kipro komandas, bet liko antri. Pirmąją vietą užėmė ir kelialapį į B lygą gavo Juodkalnijos rinktinė.

Farerų Salos. Farerų Salų futbolininkai per du pirmuosius Tautų lygos turnyrus žaidė su silpniausiomis komandomis. Per pirmąjį turnyrą Farerų Salų rinktinė D lygos grupėje aplenkė tik Maltos rinktinę ir užėmė trečiąją vietą.

Užtat antrajame turnyre Farerų Salų rinktinė tapo vienos iš D lygos grupių nugalėtoja. Fareriečiai, kurių varžovai buvo Maltos, Latvijos ir Andoros futbolininkai, per 6 rungtynes surinko 12 taškų (3 pergalės ir 3 lygiosios) ir nepatyrė nė vieno pralaimėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.