Lietuvių varžovė – Liuksemburgo rinktinė: „raudonieji liūtai“, nebelaikantys savęs nykštukine futbolo valstybe

Pirmieji Lietuvos varžovai šio sezono UEFA tautų lygos varžybose yra Liuksemburgo futbolininkai. Tai rinktinė, kuri pastaraisiais metais išgyveno ženklų kokybinį pakilimą savo pasirodymuose.

Liuksemburgo rinktinė.<br> Liuksemburgo federacijos nuotr.
Liuksemburgo rinktinė.<br> Liuksemburgo federacijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2022, 1:07 PM, atnaujinta Jun 4, 2022, 1:10 PM

LFF pateikia Lietuvos rinktinės varžovo pristatymą.

Oficialiu Liuksemburgo rinktinės startu galima laikyti 1911-uosius, kada rinktinė sužaidė pirmąsias savo draugiškas rungtynes. Jos vyko prieš Prancūziją ir buvo pralaimėtos 1:4. Visgi jau po kelių metų, 1914-aisiais, Liuksemburgas pasiekė revanšą ir pajėgų varžovą įveikė 5:4. Įdomu, kad tai buvo pirmoji rinktinės pergalė jos istorijoje.

Ilgą laiką Liuksemburgo pagrindinė komanda žaidė neoficialias rungtynes, kurių sužaidė daugiau nei 200, tačiau jos daugiausiai buvo prieš pajėgių rinktinių rezervines, o ne pagrindines komandas.

Nuo pat 1934-ųjų Liuksemburgas dalyvavo visose pasaulio čempionatų atrankose, vėliau pradėjo startuoti ir Europos čempionato atrankos varžybose, tačiau sėkmė šiai rinktinei, kaip ir Lietuvai, kol kas nusišypsojusi nėra ir Liuksemburgas jokiame didžiajame futbolo spektaklyje startavęs dar nėra.

Visgi vieną komandos pasiekimą įvertinti galima – nuo 1920-ųjų iki 1952-ųjų Liuksemburgas net 6 kartus varžėsi olimpinių žaidynių futbolo turnyre ir porą kartų net sugebėjo įveikti preliminarųjį etapą.

Tačiau vėliau Liuksemburgas dideliais žygiais nepasižymėjo ir kalnų nevertė, o apie tai kalba ir faktas, kad 2003-aisiais geriausiu šalies 50-mečio žaidėjų buvo pripažintas Louisas Pilotas, kurio aukščiausia karjeros stotelė buvo Lježo „Standart“ klubas.

Kaip komandos pakilimo etapą galima išskirti maždaug paskutinį penkmetį. Sutapimas ar ne, bet būtent tuo metu Liuksemburge techninio direktoriaus pareigas užėmė dabar tokią pat rolę LFF turintis vokietis Reinholdas Breu.

Jis minėjo, jog tada federacijoje vyravo noras ne siekti geriausių komandinių rezultatų, o ugdyti jaunus ir perspektyvius futbolininkus, kurie galėtų papildyti stipriausių pasaulio lygų komandas.

Dabar Liuksemburgas turi žaidėjų aukščiausiose Vokietijos, Austrijos, JAV ar Nyderlandų lygose, o individualus žaidėjų pajėgumas jaučiamas ir skaičiuose – svetainės „Transfermarkt“ duomenimis, net 6 rinktinės futbolininkai turi bent vieną milijoną eurų siekiančią rinkos vertę (Lietuvos rinktinėje šiuo metu didžiausią vertę (800 tūkstančių eurų) turi Edgaras Utkus, o vienas Liuksemburgo žaidėjas – Leandro Barreiro iš „Mainz“ klubo Vokietijoje – yra vertingesnis (9 milijonai eurų) nei visa mūsų rinktinė kartu sudėjus (7,13 milijono eurų).

Nors rinktinėje šiuo metu netrūksta pajėgių ir individualiai stiprių žaidėjų, viena iš rinktinės žvaigždžių galima drąsiai įvardinti ir jos trenerį.

Lucas Holtzas rinktinei diriguoja jau nuo 2010-ųjų rugpjūčio mėnesio ir būtent jo vadovavimo metu Liuksemburgas buvo iškopęs į aukščiausią kol kas FIFA reitingo vietą – 2018-aisiais jie buvo užkopę į 82 reitingo poziciją. O ši vieta labai kontrastuoja su apačia, į kurią šalies rinktinė buvo smukusi 2006-aisiais, kai buvo nukritusi iki antirekordinės sau 195 vietos.

Pastaraisiais metais rinktinė sugebėjo pasiekti tikrai neprastų sau rezultatų – štai 2017-aisiais buvo lygiosiomis be įvarčių išsiskirta su būsimais pasaulio čempionais prancūzais (kuriems, beje, tai buvo pirmos nelaimėtos rungtynės su Liuksemburgų nuo tų pačių jau minėtų 1914-ųjų), vėliau kontrolinėje akistatoje pavyko nugalėti Vengriją, o atrankoje į šių metų pasaulio futbolo čempionatą išvykoje buvo nugalėta ir neseniai Lietuvos sutikta Airijos rinktinė, kurią po 85 minutę įmušto pergalingo įvarčio pavyko palaužti 1:0.

Įdomu, kad rinktinėje L. Holtzas yra išbandęs ir savo sūnų Keviną, tiesa, kol kas jis su rinktinės marškinėliais sužaidė vos vieną mačą ir tai padarė dar 2019-ųjų kontrolinėje akistatoje su Madagaskaro rinktine.

Viešėjo K. Holtzas ir Lietuvoje, tačiau tada, 2019-ųjų vasarą, ant LFF stadiono dangos nepasirodė – jis liko ant suolo, o Lietuva ir Liuksemburgas išsiskyrė lygiosiomis taikiai 1:1 – po įvartį apsikeitė Gersonas Rodriguesas bei Arvydas Novikovas.

Tai buvo viena iš ketverių apskritai šių rinktinių akistatų bei antroji oficiali – pirmojoje Liuksemburgo rinktinė savo stadione lietuvius pranoko 3:1.

Dar du kartus rinktinės jėgas išbandė kontrolinėse akistatose – 2009-aisiais lietuviai po vienintelio Tomo Danilevičiaus įvarčio triumfavo 1:0, o po ketverių metų, 2013-aisiais, Liuksemburgas nugalėjo 2:1.

Tad šeštadienio rungtynės Lietuvos rinktinei lengvos tikrai nebus – kaip ne kartą prieš mačą akcentavo rinktinės treneris Valdas Ivanauskas, pergalė pirmame turnyro mače bus itin svarbi abiems komandoms, tad kova užvirti turėtų itin atkakli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.