Rusijoje – isterija dėl Ukrainos futbolininkų aprangos: prašo FIFA diskvalifikuoti rinktinę

Rusijos futbolo sąjunga nutarė mestelti malkų į liepsnojantį šalies agresorės ir pasaulio futbolo priešpriešos laužą. Iš visur ir visų įmanomų turnyrų bei čempionatų išspirta dar mažiausiai metams Rusija pateikė protestą dėl Ukrainos rinktinės žaidėjų aprangos.

 Ukrainos futbolo rinktinės apranga nervina Rusijos valdininkus.<br> lrytas.lt koliažas
 Ukrainos futbolo rinktinės apranga nervina Rusijos valdininkus.<br> lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-08 13:51, atnaujinta 2022-06-08 17:43

Rusijos armija vasario 24-ąją pradėjo karą su Ukraina, o dar 2014-aisiais ginkluoti rusų „žalieji žmogeliukai“ įsiveržė į Krymą, jį okupavo, o po pseudoreferendumo prijungė prie agresorės žemių.

Ukraina ir likęs pasaulis nepripažįsta Krymo kaip Rusijos dalies ir šį pusiasalį įvardija kaip Ukrainos dalį.

Šio mėnesio pradžioje Ukrainos futbolo rinktinė žaidė atidėtas dėl karo lemiamas 2022-ųjų planetos pirmenybių atrankos dvikovas su Škotija ir galiausiai Velsu.

Šioms rungtynėms ukrainiečiai sukūrė specialius marškinėlius, ant kurių kaip skiriamasis bruožas buvo pavaizduotas Ukrainos žemėlapis su šalių sąjungininkių kare su Rusija vėliavų spalvomis.

Taip pat Ukrainos sienos buvo pavaizduotos kartu su Krymu, o kontroliniams mačams ukrainiečiai vilkėjo dar ir marškinėlius, ant kurių buvo užrašyti miestai, subombarduoti ir suniokoti rusų agresorių.

Be to, ant marškinėlių buvo ir užrašas „Vienijamės dėl Ukrainos“ ir skaičius „U24“ – aliuzija į tai, kad Ukraina 2024-siais taps Europos sąjungos nare.

Toks Ukrainos sprendimas pasauliui parodyti kovą su Rusijos agresija itin nepatiko prezidento Vladimiro Putino propogandistams, biurokratams ir karo gerbėjams Dūmos deputatams.

„Akivaizdu, kad FIFA palaiko Ukrainos pusę. Prisiminkime pas mus rengtą pasaulio futbolo čempionatą. Po to, kai 2016-aisiais Rusijos kontūrai, kuriai priklauso ir Krymas, lazeriu šou pagalba buvo parodyti ant Maskvos Didžiojo baleto teatro pastato, kilo didelis skandalas.

Buvo aiškinama, kad tai politika ir būtina vengti jos futbole.

Ir ateityje visi Rusijos žemėlapiai FIFA futbolo renginiuose buvo šiek tiek supaprastinti, be konkrečių kontūrų, kad nebūtų keliamos karštosios politinės temos. Kas dabar?

Rusijos futbolo sąjungos pozicija paaiškinama paprastai: politinių sienų su ginčijamomis teritorijomis įtraukimas į žaidėjų sportinę uniformą yra politinis veiksmas, o politika futbolo varžybų metu yra FIFA yra griežtai baudžiama. Bet to nėra“, – piktinosi rusų futbolo vienas iš klerkų Sergejus Terechovas.

Jis pranešė, kad FIFA pareikštas griežtas protestas ir prašymas diskvalifikuoti ekipą ne tik dėl ukrainiečių futbolininkų aprangos, tačiau ir dėl tam tikrų Ukrainos federacijos atstovų pareiškimų, kurstančių neapykantą Rusijos piliečiams.

Rusijos Dūmos kūno kultūros, sporto, turizmo ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkas Borisas Paikinas įsitikinęs, kad sprendimas kreiptis į FIFA su protestu dėl Ukrainos rinktinės formos yra visiškai pagrįstas.

Liberalų demokratų partijos narys Dūmoje garsiai postringavo, kad Rusija yra teisinė valstybė ir siekia ginti savo sportininkų interesus teisiniai metodais.

„Panašioje situacijoje atsidūrė ir mūsų gimnastas Ivanas Kuliakas, kuris pasaulio taurėje ant aprangos užsiklijavo raidę, kuri mums yra svarbi kaip kovos prieš nacizmą simbolis. Tačiau sportininkas buvo diskvalifikuotas metams.

Ar Ukrainos futbolininkai bus diskvalifikuoti už panašų poelgį? Jei to neįvyks, tarptautinės sporto organizacijos dar kartą parodys savo dvigubus standartus“, – piktinosi deputatas.

Tačiau internautai labai greitai išjuokė medžiagą, kurią platino rusų agentrūra TASS.

„Tarptautinės sporto federacijos laikosi Jungtinių Tautų organizacijos pozicijos, pagal kurią Krymas yra Ukraina. Jei situacija pasikeis, bus pokalbis, o dabar tai tik oro drebinimas“, „Atsibuskite, jums nuo vasario visos pasaulio federacijos rodo vidurinį pirštą, o jums toks požiūris yra netikėtas“, – komentaruose savo poziciją reiškė Rusijos sirgaliai.

Ukrainos rinktinei nepavyko prasibrauti į lapkritį Katare startuosiantį pasaulio futbolo čempionatą. Dėl karo su Rusija ukrainiečių futbolininkai lemiamoms kovoms rengėsi Slovėnijoje.

Nors jie įveikė Škotiją 3:1, svarbiausiame mače dėl kelialapio į pirmenybes jie 0:1 nusileido Velsui.

Trečiadienį Ukrainos rinktinė pradeda kovas Tautų lygos B lygos 1-osios grupės varžybose, o Dubline ukrainiečiai grumsis su Šiaurės Airija.

Šioje grupėje dar žaidžia Armėnija ir ta pati Škotija, kurią Ukraina nugalėjo planetos atrankoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.