Tai gali nutikti tik Afrikoje: sutartame mače žaidėjai į savo vartus pelnė 41 įvartį ir pralaimėjo 1:59

Pietų Afrikos Respublikoje kilo didelis skandalas dėl sutartų rungtynių, į kurio sūkurį pateko keturios ketvirtajame šalies čempionato divizione kovojusios ekipos, skelbia BBC.

„Matiyasi“ komanda diskvalifikuota visam gyvenimui.<br> facebook.com nuotr.
„Matiyasi“ komanda diskvalifikuota visam gyvenimui.<br> facebook.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2022, 5:57 PM

Keturiems klubams buvo skirtos įspūdingos sankcijos – viena iš jų diskvalidikuota iki gyvenimo pabaigos, o jos vadovams uždrausta turėti bet kokių reikalų su futbolu.

Kitoms trims skirti dešimtmečių suspendavimai ir išprašymas į žemesnes lygas. Kliuvo ir teisėjams, kurie negalės išbėgti į aikštę dešimt metų.

Kas gi atsitiko, kad klubai buvo pagauti dėl sutartų mačų ir gavo tokias bausmes. Mat prieš paskutinį turą du klubai varžėsi dėl patekimo į trečiajį divizioną ir pergalės jiems buvo itin reikalingos. Maža to – „Matiyasi“ komanda privalėjo triuškinti oponentus, nes šalia žengiantis „Shivulani Tigers“ turėjo geresnį praleistų ir įmuštų įvarčių santykį.

Tad „Shivulani Tigers“ sugebėjo įveikti varžovą trečiosios vietos savininką Kotoko Happy Boys“ net 33:1 ir jau galvojo apie kelialapį į kitą divizioną. Tačiau „Matiyasi“ oponentus „Nsami“ futbolininkus nugalėjo nepadoriu rezultatu 59:1.

Įdomiausia, kad net 41 įvartį pelnė patys „Nsami“ žaidėjai – jie mušė juos į savuosius vartus.

„Mūsų tyrimas nustatė, kad „Matiyasi“ ir „Nsami“ klubai susitarė neleisti“ Shivulani“ užimti pirmosios vietos, todėl darė viską, kad to nenutiktų“, – BBC „Sport Africa“ kanalui sakė Mopanio regiono prezidentas Vincentas Ramphago.

„Išgirdę, kad „Matiyasi“ per kėlinį įmušė 22 įvarčius, „Shivulani“ susitarė su varžovais „Kotoko Happy Boys“ žaidėjais, kad jie po pertraukos atsisakytų žaisti. Į aikštę išbėgo vos 7 „Boys“ žaidėjai ir jie aiškino, jog jaučia žiaurų nuovargį, todėl negali priešintis“, – tikino Mopanio regionmo prezidentas.

Tuo tarpu „Matiyasi“ su ekipa buvo susitarusi, kad varžovai gaus kuo daugiau raudonų kortelių, todėl antrame kėlinyje taip pat jie žaidė septyniese.

Tas septynetas dar sugebėjo prispardyti įvarčių sau į vartus.

„Tyrimo metu tapo aišku, kad kai kurie „Matiyasi“ įvarčiai į varžovų vartus net nebuvo tinkamai užregistruoti, nes teisėjas tik ant lapelio rašėsi, kas juos pelno, – pasakojo V. Ramphago. – Pastebėjome, kad teisėjo ataskaitoje yra tik tokie įrašai:„2-as žaidėjas įmušė 10 įvarčių, 5-asis – 20 įvarčių“. Bet buvo net 41 įvartis į savo vartus – arbitras niekaip to nefiksavo. Tik sirgaliai skaičiavo tuos įvarčius kaip reikia“.

Kovo mėnesį žaidusių šių ekipų akistatos buvo kur kas lygesnės ir atkaklesnės. „Matiyasi“ tik 2:1 įveikė „Nsami“, o „Shivulani Tigers“ sužaidė lygiosiomis 2:2 su „Kotoko Happy Boys“.

Čempione įvardinta „Gawula Classic“ komanda, kuri lygoje užėmė ketvirtą vietą, tačiau dėl trijų aukščiau stovėjusių ekipų diskvalifikacijos tapusi geriausia.

„Matiyasi“ mačą teisėjavęs arbitras diskvalifikuotas dešimčiai sezonų, kai kurie klubų pareigūnai – nuo penkerių iki aštuonerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.