Vilniaus „Žalgirio“ varžovai – Europos turnyruose debiutuojantys Kosovo čempionai

Vilniaus „Žalgiris“ pirmasis tarp Lietuvos futbolo klubų pradės Europos turnyrų sezoną. Antradienį Lietuvos čempionai žais Čempionų lygos atrankos pirmojo etapo rungtynes Kosove.

 Vilniaus „Žalgirio“ varžovai – Europos turnyruose debiutuojantys Kosovo čempionai<br> E. Žaldario nuotr.
 Vilniaus „Žalgirio“ varžovai – Europos turnyruose debiutuojantys Kosovo čempionai<br> E. Žaldario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2022, 2:01 PM, atnaujinta Jul 5, 2022, 2:21 PM

Startas

Lietuvos futbolo klubai pradeda naują Europos turnyrų sezoną. Šią vasarą pirmasis tarptautines rungtynes žais Lietuvos čempionas ir šio sezono lyderis Vilniaus „Žalgiris“, kuris keliaus ten, kur mūsų šalies futbolininkai oficialių rungtynių dar nežaidė – į Kosovą.

Čempionų lygos atrankos pirmajame etape „Žalgiris“ susitiks su Kosovo čempionu Suharekos „Ballkani“. Pirmosios rungtynės Kosovo sostinėje Prištinoje vyks liepos 5 dieną, atsakomosios rungtynės Vilniuje – liepos 12 dieną.

Šio mačo nugalėtojai antrajame atrankos etape žais su „Malmö“ arba Reikjaviko „Vikingur“.

Šią savaitę pirmąsias Europos turnyrų rungtynes taip pat žais du Europos Konferencijos lygoje startuosiantys Lietuvos klubai. „Panevėžio“ varžovas bus Orhėjaus „Milsami“ iš Moldovos, Kauno „Žalgirio“ – „Ružomberok“ iš Slovakijos. Šie klubai europinį sezoną atidarys ketvirtadienį.

Praėjusių metų Lietuvos vicečempionei Marijampolės „Sūduvai“ žaisti pirmajame Konferencijos lygos etape nereikės. Antrajame etape marijampoliečių varžovas bus „Viborg“ iš Danijos.

Jei „Panevėžys“ įveiks pirmuosius varžovus, antrame etape rungtyniaus su „Kuopio“ (Suomija) arba Gorio „Dila“ (Gruzija). Antrasis Kauno „Žalgirio“ varžovas būtų „Derry City“ (Airija) arba „Rīga“ (Latvija).

Varžovai

Vilniaus „Žalgirio“ varžovas „Ballkani“ klubas šią vasarą debiutuoja Europos turnyruose. „Ballkani“ yra gana naujas pavadinimas net ir tarp Kosovo futbolo favoritų.

Tiesa, 1947 metais „Rinia“ pavadinimu įkurtas ir nuo 1965 metų dabartiniu pavadinimu žaidžiantis Suharekos miesto klubas praėjusio amžiaus pabaigoje buvo patekęs į Kosovo pirmąją lygą, bet joje neužsibuvo ir, pasitrynęs tarp autsaiderių, grįžo į žemesnes pakopas.

Didysis „Balkkani“ pakilimas prasidėjo visai neseniai – 2018 metais, kai šis klubas vėl iškovojo teisę žaisti Kosovo superlygoje. Sugrįžimo sezoną Suharekos futbolininkai gerais rezultatais dar nenustebino ir užėmė aštuntąją vietą, bet jau antrąjį sezoną kovojo dėl tauriausių apdovanojimų.

2020 ir 2021 metais „Ballkani“ šalies pirmenybėse užėmė trečiąją vietą. Tačiau abu kartus iki aukso trūko labai nedaug. 2020 metais Suharekos komanda nuo čempione tapusios Gnilanės „Drita“ ekipos atsiliko vos vienu tašku, 2021 metais nuo pirmąją vietą užėmusios „Prishtina“ komandos – trimis taškais.

Du bronziniai sezonai buvo tarsi tramplinas auksiniam šuoliui. Praėjusiose Kosovo pirmenybėse „Ballkani“ varžovams nepaliko jokių šansų. Šis klubas per 36 rungtynes iškovojo 76 taškus ir antrąją vietą užėmusią „Drita“ komandą aplenkė net 12 taškų.

Nors galutinėje lentelėje „Ballkani“ pranašumas buvo didelis, kelias į auksą nebuvo visiškai tiesus. Suharekos komanda sezono viduryje praleido į priekį „Drita“ ir „Gjilani“ klubus, bet pradėjo skinti pergales, kai sausio mėnesį prie jos vairo stojo Albanijos treneris Iliras Daja, pakeitęs sezono pradžioje nelabai sėkmingai dirbusį Bekimą Isufį.

Stadionas ir miestas

„Ballkani“ komanda superlygos rungtynes žaidžia nedideliame Suharekos miesto stadione, kuriame yra tik 1500 sėdimų vietų. Šis stadionas neatitinka minimalių UEFA reikalavimų, todėl „Ballkani“ pirmąsias klubo istorijoje oficialias tarptautines rungtynes žais šalies sostinės Prištinos Fadilio Vokrrio stadione.

1953 metais atidarytas ir 2018 metais pertvarkytas F.Vokkrio stadionas turi 13,5 tūkst. vietų ir yra antras pagal dydį Kosove. Šiame stadione varžovus priima Kosovo rinktinė ir garsiausias šalies klubas „Prishtina“.

Suhareka (kitas pavadinimas – Terandė, serbiškas pavadinimas – Suva Reka) yra dvyliktas pagal dydį Kosovo miestas. Jame gyvena apie 10,5 tūkst. žmonių.

Istorija

Lietuvos klubai Europos turnyruose dar nėra žaidę su Kosovo komandomis. Tiesa, Kosove pernai viešėjo Lietuvos rinktinė, kuri tame pačiame F.Vokkrio stadione žaidė draugiškas rungtynes.

Lietuviai, tarp kurių buvo dabartiniai žalgiriečiai Saulius Mikoliūnas ir Donatas Kazlauskas, parsivežė nemalonius prisiminimus. Kosovo rinktinė mūsiškius sutriuškino 4:0.

Galimybių susikirsti Lietuvos ir Kosovo futbolininkams kol kas buvo nedaug, nes Kosovas neseniai tapo visateisiu tarptautinių organizacijų nariu. Anksčiau ši šalis buvo Jugoslavijos dalis.

Atsiskyrimo procesas buvo ilgas ir sudėtingas. Nors Kosovo Respublika formaliai paskelbta 1990 metais, faktiškai Kosovas nuo Jugoslavijos atsiskyrė 1999 metais, o oficialiai Kosovo nepriklausomybė paskelbta tik 2008 metais.

Tais metais Kosovo futbolo federacija (FFK) padavė prašymą įstoti į Tarptautinę futbolo federaciją (FIFA), tačiau dėl ginčytino valstybės statuso šis klausimas buvo išspręstas tik po aštuonerių metų. FIFA ir UEFA nariu Kosovas tapo 2016-aisiais.

Kosovo lyga

Albaniški Kosovo futbolo klubai iš Jugoslavijos futbolo sistemos pasitraukė 1991 metais, bet ketvirtį amžiaus galėjo žaisti tik nacionalinėse pirmenybėse. Nors jose nebuvo aiškiai dominuojančio klubo, pagal čempiono titulus aiškiai pirmauja „Prishtina“. Nuo 1991 metų per 29 sezonus „Prishtina“ aukso medalius iškovojo 11 kartų.

Įdomu, kad „Prishtina“ nė karto netapo čempione tris sezonus iš eilės. Tą Kosovo lygoje padarė tik Pečo „Besa“, kuri triskart paeiliui nugalėjo 2005, 2006 ir 2007 metais.

Per 29 sezonus (1997–1999 m. pirmenybės nebuvo rengiamos dėl karo) Kosovo čempionais tapo net dvylika klubų. „Ballkani“ čempionų sąrašą papildė tik šiais metais.

Buvę Kosovo čempionai praėjusiais metais iš Čempionų lygos atrankos (nuo 2017 m., kai pirmą kartą gavo teisę dalyvauti Europos turnyruose) dažniausiai iškrisdavo pirmajame etape.

Tiesa, Kosovo komandos yra pasiekusios pergalių, nes varžybas pradėdavo preliminariame atrankos etape, o jame pavykdavo nugalėti Gibraltaro, Andoros ar San Marino klubus. Pamažu Kosovas sukaupė tiek UEFA reitingo taškų, kad šį sezoną Kosovo čempionams pirmą kartą nereikėjo žaisti Čempionų lygos atrankos preliminariame etape. „Ballkani“, skirtingai nei jo pirmtakai, iškart pateko į pirmąjį atrankos etapą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.