Rusijos futbolas jau kapinėse – tarptautinis teismas padėjo tašką noruose dar spardytis

Lozanoje esantis Sporto arbitražo teismas (CAS) penktadienį atmetė Rusijos futbolo sąjungos (RFU), rusų klubų – Maskvos „Dinamo“ ir „Spartak“, Sankt Peterburgo „Zenit“ bei „Sochi“ apeliacinius skundus dėl UEFA bei FIFA sprendimų pašalinti juos iš tarptautinių varžybų neribotam laikui.

Rusijos futbolo ir toliau nebus tarptautinėje arenoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos futbolo ir toliau nebus tarptautinėje arenoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2022, 6:43 PM

Tai pranešta oficialioje Sporto arbitražo svetainėje. Šalies agresorės atstovus Europos futbolo sąjunga (UEFA) ir Tarptautinės futbolo federacija (FIFA) nubaudė po Rusijos plataus masto karinės invazijos į Ukrainą. Rusijos nacionalinė komanda buvo pašalinta iš atrankos į 2022 metų pasaulio čempionatą lemiamų kovų, taip pat iš Tautų lygos turnyro.

„Spartak“ vasarį buvo pašalinta iš Europos lygos akistatų, o naujame Europos klubinių turnyrų sezone nebus nė vienos agresorės komandos.

CAS pažymėjo, kad FIFA ir UEFA susidūrė su precedento neturinčiomis aplinkybėmis ir, priimdamos sprendimus dėl Rusijos rinktinių bei klubų pašalinimo iš savo turnyrų, veikė pagal savo chartijas ir įgaliojimus.

Tad penktadienį visos Rusijos komandos pagaliau prarado net ir teorinius šansus žaisti tarptautinėje arenoje bei atsidūrė savotiškose futbolo užribio kapinėse. Tikėtina, kad Rusijos vyrų futbolo rinktinei nebus leista varžytis 2024 metų Europos čempionato atrankoje, kurios burtai vyks šių metų spalį.

„Sporto arbitražo teismas nustatė, kad karinio konflikto Ukrainoje eskalavimas, taip pat visuomenės bei vyriausybių rimta reakcija visame pasaulyje, sukūrė nenumatytas ir precedento neturinčias aplinkybes, į kurias FIFA ir UEFA turėjo reaguoti.

Nuspręsdamos, kad Rusijos komandos ir klubai neturėtų dalyvauti savo globojamose varžybose, kol tokios aplinkybės išlieka, UEFA ir FIFA veikė neperžengdamos atitinkamų įstatų ir joms suteiktų nuostatų įgaliojimų, – skelbiama Sporto arbitražo teismo verdikte. – Teismas mano, kad būtina ne charekterizuoti karinį konfliktą, o sutelkti dėmesį į jo pasekmes Ukrainai.

Ekspertų grupė konstatavo, kad dabartinis karas Ukrainoje, už kurį Rusijos futbolo rinktinės, komandos, klubai ir žaidėjai vis dėlto nėra atsakingi, dėl FIFA ir UEFA sprendimų turi neigiamą poveikį Rusijos futbolui apskritai. Tačiau, ekspertų grupės nuomone, karo padarinių kompensavo būtinybė verčia priimti tokius sprendimus, kad UEFA ir FIFA galėtų saugiai ir tvarkingai rengti varžybas likusioje pasaulio dalyje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.