„Žalgirio“ varžovas – Švedijos pirmenybių rekordininkas „Malmo“

Brautis į Čempionų lygą bandantys Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai antradienį pradės atrankos varžybų antrojo etapo dvikovą. Lietuvos čempionai šiame etape sieks įveikti Švedijos čempioną ir šios šalies pirmenybių rekordininką „Malmo“ klubą.

„Malmo“ žaidėjas Martinas Olssonas
„Malmo“ žaidėjas Martinas Olssonas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2022, 4:51 PM

Pirmosios „Žalgirio“ ir „Malmo“ komandų rungtynės vyks antradienį LFF stadione. Kitą trečiadienį (liepos 29 d.) varžovai antrą kartą susitiks trečiajame pagal dydį Švedijos mieste, 350 tūkstančių gyventojų turinčioje Malmėje.

Nugalėtojai pateks į Čempionų lygos atrankos trečiąjį etapą, tačiau pralaimėjusiai komandai tarptautinis sezonas taip pat dar nesibaigs. Ji gaus teisę žaisti Europos lygos atrankos trečiajame etape.

Pirmasis etapas

Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkams pirmajame Čempionų lygos atrankos etape teko pasikamuoti. Vis dėlto A lygos lyderiai praėjusią savaitę sugebėjo per pratęsimą palaužti Europos turnyruose debiutavusį Kosovo čempioną Suharekos „Ballkani“ klubą ir pateko į antrąjį etapą.

Jame prieš Lietuvos čempionus išsirikiuos kur kas garsesnė komanda iš kur kas stipresnes futbolo tradicijas turinčios šalies – daugkartinė Švedijos čempionė „Malmo“.

„Malmo“ į antrąjį etapą taip pat pateko nelengvai. Malmės futbolininkams daug sunkumų sukėlė Islandijos čempionas Reikjaviko „Vikingur“.

Pirmąsias rungtynes savo stadione, į kurį atėjo 11,8 tūkst. žiūrovų, Malmės komanda laimėjo rezultatu 3:2.

Išvykoje Švedijos čempionai labai greitai praleido įvartį, bet žymiai pagerino savo padėtį trimis taikliais smūgiais. Vis dėlto persvara 3:1 ramios rungtynių pabaigos neužtikrino, nes 75-ąją minutę „Vikingur“ išlygino rezultatą 3:3. Po to Reikjaviko komanda žaidė aktyviau, bet „Malmo“ apgynė lygiąsias, atvėrusias kito etapo vartus.

Malmės komandai abejose rungtynėse po įvartį įmušė Veljko Birmančevičius. Kitus įvarčius pelnė Martinas Olssonas, Ola Toivonenas, Felixas Beijmo ir Andersas Christiansenas.

„Žalgiris“ išvykoje pirmąsias rungtynes su „Ballkani“ baigė lygiosiomis 1:1, o Vilniuje po pagrindinio laiko rezultatas taip pat buvo lygus 0:0. Per pratęsimą lemiamą įvartį įmušė žalgirietis Mathiasas Oyewusi.

Titulai

1910 metais įkurtas „Malmo Fotbollförening“ yra labiausiai tituluotas Švedijos klubas. „Malmo“ šalies čempiono vardą iškovojo net 22 kartus.

Pagal titulų skaičių nuo „Malmo“ mažiausiai atsilieka „Göteborg“ (18) ir „Norrköping“ (13).

Malmės komanda pirmą kartą Švedijos pirmenybių auksu pasipuošė Antrojo pasaulinio karo metais – 1944-aisiais. Po to „Malmo“ gana nuosekliai pildė titulų kraitį, o nuo Švedijos futbolo lyderių gana žymiai atsiliko tik XX amžiaus paskutiniame dešimtmetyje. Ilgiausias tarpas be aukso medalių buvo nuo 1988 iki 2004 metų.

„Malmo“ atsigriebė praėjusį dešimtmetį. Per praėjusius dvylika sezonų Malmės futbolininkai šalies čempionais tapo net septynis kartus (2010, 2013, 2014, 2016, 2017, 2020 ir 2021 m.).

Europos turnyrai

Nors „Malmö“ jau labai ilgai yra vienas iš Švedijos futbolo lyderių, sublizgėti tarptautinėje arenoje šiam klubui pavyksta labai retai. XX amžiuje Malmės komanda iš Europos turnyrų dažniausiai iškrisdavo pirmajame arba antrajame etape, o išskirtinis buvo tik 1978–1979 metų sezonas.

Tą sezoną Malmės futbolininkai ilgai drebino Europos stadionus ir pateko į Čempionų taurės finalą. Švedijos čempionai nugalėjo „Monaco“, Kijevo „Dinamo“, Krokuvos „Wisla“ bei Vienos „Austria“ komandas ir tik finale pralaimėjo „Nottingham Forest“ klubui. Miunchene vykusiose lemiamose rungtynėse, kuriose Notingamo komanda šventė pergalę 1:0, vienintelį įvartį į „Malmo“ vartus įmušė Trevoras Francisas.

Šiame amžiuje „Malmo“ triskart pateko į Čempionų lygos grupių etapą (2014–2015 m., 2015–2016 m. ir 2021–2022 m.). Tačiau žengti dar toliau ir patekti į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas Švedijos klubui nepavyko.

Praėjusį sezoną Čempionų lygos atrankoje „Malmo“ nugalėjo „Rīga“, Helsinkio HJK, Glazgo „Rangers“ ir Razgrado „Ludogorec“ komandas. Grupės varžybos susiklostė kur kas prasčiau – Malmės komanda per šešerias rungtynes iškovojo tik vieną tašką. Švedijos čempionai namie sužaidė lygiosiomis su Sankt Peterburgo „Zenit“ klubu, bet nesugebėjo atimti taškų iš kitų dviejų varžovų Turino „Juventus“ ir Londono „Chelsea“.

Švedijos lyga

Švedijos futbolo tvarkaraštis, kaip ir Lietuvos, yra „šiaurietiškas“. Šalies pirmenybės pradedamos pavasarį ir baigiamos rudenį.

Lygoje varžosi 16 komandų. Jos praėjusį savaitgalį žaidė 14-ojo turo rungtynes, tačiau Europos turnyruose dalyvaujantys klubai truputį aplenkė tvarkaraštį ir 16-ojo turo rungtynes žaidė dar gegužę.

Turnyrui priartėjus prie pusiaukelės lentelės viršutinėje dalyje labai ankšta – pirmąją ir penktąją vietas skiria vos trys taškai.

Šiuo metu aukščiausioje lentelės eilutėje įrašytas „Djurgarden“ pavadinimas. Šis klubas per 15 rungtynių iškovojo 30 taškų. Antrąją vietą užimantis „Hacken“ turi 28 taškus, bet kol kas žaidė tik 13 rungtynių. Taip pat 28 taškus turi AIK (po 15 rungt.), po 27 taškus – „Hammarby“ (14 rungt.) ir „Malmo“ (15 rungt.).

Malmės komanda praėjusį šeštadienį išvykoje nugalėjo „Norrköping“ klubą 2:0. Įvarčius įmušė Moustafa Zeidenas ir Isaacas Kiese Thelinas. I.Kiese Thelinas yra rezultatyviausias „Malmo“ žaidėjas Švedijos lygoje. Jis šį sezoną įmušė 5 įvarčius.

Praėjusį sezoną intriga Švedijos lygoje taip pat buvo labai didelė, o čempionus nulėmė tik įvarčių skirtumas. Dvi stipriausios komandos „Malmo“ ir Stokholmo AIK surinko po 59 taškus. Tačiau Malmės komandos įvarčių skirtumas buvo +28, Stokholmo – +20.

Nedaug atsiliko dar dvi komandos: Stokholmo „Djurgarden“ iškovojo 57 taškus, Boroso „Elfsborg“ – 55 taškus.

„Malmo“ puolimo lyderis buvo kroatas Antonio Čolakas. Jis pelnė 14 įvarčių ir rezultatyviausių žaidėjų lentelėje užėmė antrąją vietą.

Stadionas

Malmės futbolininkai varžovus priima 2009 metais atidarytame miesto Stadione. Jame stebėti tarptautines rungtynes gali 21 tūkst. žiūrovų, o per Švedijos lygos varžybas, kuriose leidžiama parduoti bilietus ir į stovimas vietas, stadionas gali priimti 22,5 tūkst. sirgalių.

Nors „Malmo“ retai užpildo visas tribūnas, tuščių vietų per Švedijos lygos rungtynes paprastai lieka nedaug. Šį sezoną Malmės klubo lankomumo vidurkis yra 19043 sirgaliai. Pagal žiūrovų skaičių „Malmo“ atsilieka tik nuo dviejų sostinės klubų „Hammarby“ (27441 žiūrovas) ir AIK (26176 žiūrovai).

Sudėtis

Nors „Malmo“ yra Švedijos čempionas, nė vienas šio klubo futbolininkas neturi tvirtos vietos Švedijos rinktinėje.

Per birželio mėnesį vykusias Europos Tautų lygos rungtynes Švedijos rinktinėje nežaidė nė vienas „Malmo“ futbolininkas. Treneriai į treniruočių stovyklą pakvietė 34 metų gynėją Martiną Olssoną, bet į rungtynių paraišką jo neįtraukė.

Anksčiau šiais metais ar praėjusių metų rudenį į rinktinės treniruočių stovyklas iš „Malmö“ klubo buvo pakviesti saugai Moustafa Zeidanas ir Oscaras Lewicki bei puolėjas Isaacas Kiese Thelinas.

Keli „Malmo“ futbolininkai žaidžia kitų šalių rinktinėse. 24 metų gynėjas Dennisas Hadžikaduničius užsitikrino tvirtą vietą Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės pagrindinėje sudėtyje, Peru rinktinėje reguliariai rungtyniauja 26 metų saugas Sergio Pena

Per keletą pastarųjų mėnesių į Danijos rinktinę buvo kviečiamas „Malmö“ kapitonas, saugas Andersas Chistiansenas, į Bosnijos ir Hercegovinos – saugas Adi Naličius

Serbijos rinktinėje neseniai debiutavo saugas Veljko Birmančevičius, Šiaurės Makedonijos – gynėjas Erdalis Rakipas

Didžiausią patirtį rinktinių varžybose sukaupė suomis Niklasas Moisanderis. Tačiau šiam gynėjui, geriausius karjeros metus praleidusiam Amsterdamo „Ajax“ ir Brėmeno „Werder“ klubuose jau 36-eri ir jis baigė karjerą Suomijos rinktinėje.

„Žalgiris“ prieš švedus

Europos turnyruose „Žalgiris“ iki šiol tris kartus žaidė su Švedijos komandomis. Įsimintiniausia buvo pirmoji dvikova, įvykusi 1989 metų rudenį UEFA taurės turnyre.

Vilniečiai tą sezoną tik antrą kartą dalyvavo Europos turnyre ir iki tol nebuvo patekę į antrąjį etapą – prieš metus debiutuodamas UEFA taurės turnyre „Žalgiris“ pripažino Vienos „Austria“ pranašumą.

1989 metų rudenį burtai lėmė, kad Vilniaus komanda pirmąsias rungtynes žaidė su „Goteborg“ klubu. Vilniečiai rezultatu 2:0 laimėjo pirmąsias rungtynes savo stadione, kuriame abu įvarčius įmušė Robertas Fridrikas, o Lietuvos futbolininkus su pergale sveikino 15 tūkst. žiūrovų.

Išvykoje „Žalgiris“ pralaimėjo 0:1, bet tai nesutrukdė patekti į antrąjį etapą.

Kitos dvi akistatos su švedais baigėsi varžovų pergalėmis. 2003 metų vasarą Intertoto taurės pirmajame etape „Žalgiris“ nusileido Gioteborgo „Orgryte“ klubui 1:1 (namie) ir 0:3 (išvykoje), o 2015 metų vasarą Čempionų lygos atrankos antrajame etape – „Malmo“ komandai 0:0 (išvykoje) ir 0:1 (namie).

Prieš septynerius metus žalgiriečiai per pirmąsias rungtynes Malmėje atlaikė ir Švedijos čempionų, ir 12,5 tūkst. švedų sirgalių spaudimą. Tačiau kitą savaitę LFF stadione penkių tūkstančių lietuvių sirgalių palaikymas nepadėjo iškovoti pergalę. „Žalgiriui“ duobę iškasė 55-ąją minutę vienintelį įvartį įmušęs Antonas Tinnerholmas.

Tuo metu dar galiojo išvykoje įmuštų įvarčių taisyklė, todėl Vilniaus komandai reikėjo pasižymėti du kartus. Laiko buvo nemažai, bet viltys sumažėjo, kai teisėjas iš aikštės pašalino Samirą Kerlą.

Malmės komandoje 2015-ųjų vasarą jau žaidė vartininkas Marko Johanssonas bei gynėjai Oscaras Lewicki ir Franzas Brorssonas, kurie ruošiasi ir šįmetei dvikovai su Vilniaus futbolininkais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.