LFF prezidentas T. Danilevičius svarsto, ar ko nors imsis prieš visų nepageidaujamą A. Pukelį ir kas laukia Lietuvos futbolo

Seime skinasi kelią idėja uždėti apynasrį Lietuvos futbolo federacijai: nušalinti jos vadovus ir įvesti tiesioginį šios organizacijos valdymą iki naujųjų šios organizacijos rinkimų. Kaip didžiausios problemos, į kurias bedama pirštu LFF vadovams Tomui Danilevičiui ir generaliniam sekretoriui Edgarui Stankevičiui – netinkami federacijos įstatai, neskaidri finansinė veikla ir svarbiausia: šios organizacijos Vykdomojo komiteto narys Arūnas Pukelis, kuris įvardinamas kaip praeityje itin žinomas nusikalstamo pasaulio atstovas.

 Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius ir LFF Valdybos narys Arūnas Pukelis.<br> lrytas.lt koliažas
 Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius ir LFF Valdybos narys Arūnas Pukelis.<br> lrytas.lt koliažas
Lietuvos futbolo federacijos spaudos konferencija: LFF prezidentas Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos futbolo federacijos spaudos konferencija: LFF prezidentas Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Arūnas Pukelis <br>M.Patašiaus nuotr.
Arūnas Pukelis <br>M.Patašiaus nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius<br> T.Bauro nuotr.
 Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius<br> T.Bauro nuotr.
 Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius<br> T.Bauro nuotr.
 Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius<br> T.Bauro nuotr.
 LFF Valdybos narys Arūnas Pukelis.<br> T.Bauro nuotr.
 LFF Valdybos narys Arūnas Pukelis.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 13, 2022, 4:44 PM, atnaujinta Sep 13, 2022, 4:45 PM

Antradienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas patikino, kad net 82 parlamentarai pritaria laikinam tiesioginio valdymo Lietuvos futbolo federacijoje (LFF) įvedimui.

„Savo ruožtu galiu užtikrinti, kad Seimas neleis, kad su kriminaliniu atspalviu esantys veikėjai toliau atvirai galėtų tyčiotis iš Lietuvos valstybės institucijų ir visuomenės.

Ir nesvarbu kokiuose aukštose valdžios kabinetuose jie jaučiasi galintys užsidėti ant stalo savo purvinus batus“, – BNS sakė NSGK komiteto pirmininkas L.Kasčiūnas.

Dalis parlamentarų jau yra teigę, jog naujasis laikinasis registruotas įstatymo projektas Lietuvos futbolui gelbėti užtikrintų, kad būtų organizuojami „nauji demokratiniai federacijos rinkimai be kriminalinio pasaulio atstovų“.

Taip pat įstatymo projekte siūloma, kad LFF valdymo organų nariais negalėtų būti už tyčinį nusikaltimą nuteisti asmenys.

Apie siūlymą įvesti tiesioginį LFF valdymą Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas pirmą kartą paskelbė liepos pabaigoje. Tada federacijos vadovybė pareiškė, kad tokie siūlymai yra politiniai viešieji ryšiai, o LFF valdymas yra išimtinai pačios federacijos kompetencija.

Politikai teigė, kad LFF nusprendus organizuoti vidaus rinkimus pagal pavyzdinius įstatus, jie atsisakytų planų priimti siūlomą įstatymą.

Anksčiau LFF kreipusis į UEFA ir FIFA, šios nurodė, kad federacijos įstatai atitinka tarptautinius reikalavimus, bet pasiūlė juos tobulinti.

Pastaraisiais metais Lietuvos futbolo vadovybė buvo kritikuojama dėl prastų sportinių pasiekimų ir dalies funkcionierių ryšių su nusikalstamu pasauliu.

Kaip pagrindinis nusikalstamo pasaulio atstovas LFF įvardijamas Tauragės futbolo federacijos vadovas ir federacijos Vykdomojo komiteto narys A.Pukelis, kuris dar turi ir viešai linksniuojamą pravardę „Švinius“

Tad gal vertėtų patraukti iš LFF Seimo ir visuomenės susierzinimo šaltinį – LFF Vykdomojo komiteto narį Arūną Pukelį, buvo paklaustas LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

„Mes turime aiškiai įvardinti ir konkrečiai pasakyti – kur gyvename, kokioje valstybėje? Tokioje, kur pagal vieną ar kitą situaciją keičiami įstatymai ar vis dėlto teisinėje šalyje? – lrytas.lt kalbėjo Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius. – Jei visi laikomės įstatymų, tai jų laikomės visi. Seime yra 141 mandatas ir renkama būtent tiek parlamentarų.

Juos renka tauta – gal kažkam kažkas patinka, kažkam kažkas nepatinka, bet jie yra teisėtai išrinkti, patvirtinus rinkimus.

Taip ir LFF vykdomojo komiteto nariai – jie visiškai oficialiai išrinkti. Ir viskas. Tai yra teisėtai išrinkti mūsų bendruomenės nariai. Tai toks ir atsakymas dėl vieno ar kito Valdybos nario“.

– Tačiau kalbama apie narių teistumus ir priešpriešą dėl teistų žmonių galimybės vadovauti LFF? – lrytas.lt paklausė LFF prezidentas T.Danilevičiaus.

– Apie ką mes kalbame? Ką tai reškia? Pagal Lietuvos Respublikos įstatymą, baudžiamąjį kodeksą ar kitus įstatymu, jei žmogus teistas, išteisintas, o ir teistumas yra dingęs, tai kaip ji traktuoti?

Sporto įstatyme viskas surašyta aiškiai – asociacijų ar federacijų valdymo organuose gali būti išrinkti ir dirbti nepriekaištingos reputacijos žmonės. Ir visi mūsų vykdomosios valdžios atstovai atitinka visus šiuos kriterijus.

Tai dabar ką – dvigubus standartus reikia pritaikyti: vieniems vienokius, kitiems – kitokius, nes kažkam kažkas nepatinka.

Tai reikia galiausiai aiškiai susidėlioti – arba laikomės įstatymų, arba jų nesilaikome. Kito varianto nėra. Tiesiog nėra.

– Juokaujama, kad Seimas itin uoliai tvarkosi su tomis sporto organizacijomis, kurios turi pinigų ir visiškai nesidomi bei neliečia varganų organizacijų. Sudaužytas ir sudrąskytas Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, kuris per metus šalies sportui galėjo skirti 10 mln. eurų. Dabar nutarta „suvalgyti“ daugiau kaip 9,5 mln. eurų kasmet turinčią Lietuvos futbolo federaciją.

– Čia ne aš pasakiau, čia jūs pasakėte, kad tokia aiški nuomonė sklando – tai tikrai ne mano žodžiai (juokiasi).

Dabar tik reikia žiūrėti, kas iš turtingesnių organizacijų stovi už futbolo – gal tai krepšinis, lengvoji atletika ar plaukimas.

Ir kaip bus? Kiekvienai federacijai Seimas taikys atskirą įstatymą kaip perimti valdžią ar jų biudžetus?

Nes pamatėme, kaip viskas buvo su Tautiniu olimpiniu komitetu. Kaip matau, dabar tokia politika – viską atimti iš šalies sporto ir išdalinti kaip kažkam reikia.

Tai gal tada tegul Seimas iškart pasako, kas turi būti federacijų ir asociacijų prezidentais, kaip vystyti sporto šaką – gal tada viskas seimūnams bus gerai ir tiks visi valdybų nariai.

– Įsivaizduojate, kad LFF bus įvestas tiesioginis valdymas? Kokia bus UEFA pozicija?

– Atsimenate Lenkiją? Ten buvo federacijos vadovų nusižengimai, rimtas valstybės ir teisėsaugos kišimasis dėl nusikaltimų ir FIFA ultimatumas nelįsti valdžiai į futbolo reikalus.

Tuomet ten buvo viena situacija, dabar pas mus – kita. Reikia aiškiai atskirti, kad ten buvo nusižengimai ir teisėsauga turėjo rimtų kaltinimų, o pas mus to nėra.

Lietuvos futbolo federacijoje nėra jokių teisiminių procesų ar bylų, dėl ko teisėsauga galėtų turėti pretenzijų. Tvarkoje – įvedame tiesioginį LFF valdymą. Kodėl? Koks pagrindas? Nes reikia pakeisti federacijos įstatus? Mes turime naujus ir galiojančius, patvirtintus visų valstybės institucijų.

Neseniai Indijos aukščiausias teismas įpareigojo pasikeisti šios šalies futbolo federacijos įstatus pagal šalies valdžios norus, tai viskas baigėsi tuo, kad FIFA suspendavo Indijos futbolo organizaciją ir ji niekur negali dalyvauti bei negali atlikti jokios veiklos: nežaidžia rinktinės, tarptautinėje arenoje nekovoja klubai ir nėra jokios galimybės gauti finansavimą iš FIFA.

Ten futbolas yra uždarytas. Ir tie draudimai galioja iki tol, kol Indijos futbolo federacija yra priklausoma nuo valstybės kišimosi organizacija. Kas apsprendžia įstatus? Ne Lietuvos valdžia, o viskas sprendžiama pagal asociacijų įstatymą ir UEFA bei FIFA rekomendacijas.

– Ar gali atsitikti taip, kad Lietuva bus suspenduota UEFA ar FIFA organizacijos?

– Gali. Tada visas šalies futbolas bus „sustabdytas“. Nebus Vilniaus „Žalgirio“ mačų tarptautinėje arenoje, rinktinė nekovos Tautų lygoje, nesivaržys Europos atrankoje.

Nebus jokios tarptautinės veiklos, jokių varžybų ir svarbiausia – bus nutrauktas finansavimas tiek iš UEFA ir FIFA.

– Įsivaizduojate, kas gali ateiti vadovauti Lietuvos futbolui?

– Čia reikia klausti tų, kurie žada atleisti visą teisėtai išrinktą LFF vadovybę. Gal tie žmonės pasakys, kad LFF valdžią perimą tas ir tas.

Tik tada norisi paklausti, tai kam tada visi tie asociacijų įstatymai ir įstatai? Kam tada demokratija?

– Kokia jūsų prognozė aštrėjant situacijai tarp LFF ir Seimo?

– Jei valstybė nori bendradarbiauti, mes esame pasiryžę būtinai sėstis prie stalo ir kalbėtis. Ir tada tektų kai kam atsakyti – kur jūs buvote 30 metų, kiek investavote į futbolo infrastruktūrą?

Tai dabar prašome, investuokite. Taip pat padėkite, prašome, visiems klubams, visoms šalies futbolo akademijoms. Padėkite, jei matote problemas futbole. Ne federacijai padėkite – Lietuvos futbolui.

Trys klausimai, kuriuos šalies valdžia paliko mums – infrastruktūra, akademijos ir klubai. Ir niekuo neprisidėjo. Tai dabar imkite ir finansuokite... Nereikia finansuoti LFF, tikrai nereikia...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai