Ar Nyderlandai pagaliau pribrendo pasaulio čempionų titului: prieš Katarą – atsargus sirgalių optimizmas

Po virtinės įspūdingų pasirodymų Tautų lygoje Nyderlandų rinktinę apima atsargus optimizmas. Šalies futbolininkams vykstant į 2022 m. pasaulio futbolo čempionatą Katare, sirgalių lūkesčiai yra santūresni nei ankstesniuose turnyruose.

Nyderlandų vyrų futbolo rinktinė ir sirgaliai.<br>AFP/Scanpix/Twitter nuotr., lrytas.lt koliažas.
Nyderlandų vyrų futbolo rinktinė ir sirgaliai.<br>AFP/Scanpix/Twitter nuotr., lrytas.lt koliažas.
Nyderlandų vyrų futbolo rinktinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nyderlandų vyrų futbolo rinktinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nyderlandų futbolo aistruoliai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nyderlandų futbolo aistruoliai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 13, 2022, 5:15 PM

Dabartinė „Oranje“ rinktinė nėra tokia žvaigždėta kaip ankstesnės kartos, o pernai iš Europos čempionato iškrito jau pirmosiose atkrintamosiose rungtynėse po pralaimėjimo Čekijai rezultatu 0:2.

Tačiau nuo to laiko Nyderlandai pasiekė eilę įspūdingų rezultatų prieš grėsmingus varžovus, įskaitant dvi pergales prieš kaimyninę Belgiją Tautų lygoje, kur tapo grupės nugalėtojais.

Žinia apie palankius varžovus: Katarą, Senegalą ir Ekvadorą 2022 m. pasaulio čempionato grupių etapuose Katare – dar labiau pakėlė sirgalių nuotaiką.

Nyderlandų komandai pasaulio čempionate vadovaus visos tautos palaikomas Louisas Van Gaalas, kuris atvedė savo šalies rinktinę į 2014 m. pasaulio čempionato finalą po to, kai paaiškėjo, kad jis gydosi nuo prostatos vėžio.

Per plauką nuo trofėjaus

Nyderlandai per savo istoriją yra subūrę daug puikių komandų, tačiau iki šiol jiems taip ir nepavyko laimėti pasaulio futbolo čempionato, nors žaidė net trijuose turnyro finaluose

1974 m. Nyderlandai, vadovaujami Johano Cruyffo, pasiekė pirmąjį finalą, naudodami savo „totalinio futbolo“ stilių, kai žaidėjai gali keisti pozicijas, išlaikydami organizacinę struktūrą. Komanda įveikė atkrintamąsias varžybas, nušlavusi Argentiną, Rytų Vokietiją ir Braziliją, bet galiausiai pralaimėjo finalą Vakarų Vokietijai.

Po ketverių metų jie vėl pateko pasaulio čempionato į finalą, tačiau Argentinos futbolininkai per pratęsimą į jų vartus įmušė du įvarčius ir pasiglemžė svarbiausią pasaulyje futbolo trofėjų.

Aštuntajame dešimtmetyje Nyderlandų futbolas patyrė nuosmukį tiek klubiniame, tiek tarptautiniame lygmenyje, o nacionalinė rinktinė nepateko į pasaulio čempionatą. Tačiau trenerio Marco Van Basteno įkvėpta komanda laimėjo 1988 m. Europos čempionatą.

Dešimtajame dešimtmetyje nauja olandų žvaigždžių karta, kurią sudarė Patrickas Kluivertas, Clarence'as Seedorfas ir Dennisas Bergkampas, atvedė Nyderlandus į keletą įspūdingų, bet galiausiai nuviliančių pasaulio čempionato žygių.

2010 m. Nyderlandai įnirtingame pasaulio čempionato finale prieš Ispaniją besibaigiant pratęsimui tikėjosi žaisti baudinių seriją, tačiau pergalę 116-ąją pratęsimo minutę ispanams atnešė Andresaso Iniestos į vartų kampą pasiųstas įvartis. Tokiu būdų olandų svajonė pagaliau tapti pasaulio čempionais buvo išlpėšta iš jų rankų jau trečiąjį kartą.

Dar po ketverių metų taktiškai įžvalgi Nyderlandų komanda svyravo tarp laisvo puolimo taktikos, kurios rezultatas – garsusis Robino Van Persie įvartis galva (5:1 pergalėje) prieš Ispaniją, ir atsargių gynybinių veiksmų, dėl kurių iškovotos dvejos lygiosios be įvarčių lėmė šaliai trečiąją vietą 2014 m. pasaulio futbolo čempionate.

2018 m. Nyderlandams nepavyko patekti į pasaulio futbolo čempionatą po to, kai atrankos grupėje jie užėmė trečiąją vietą, nusileidę Prancūzijai ir Švedijai.

Galvos skausmas dėl vartininko

Karščiausios diskusijos renkantis šių metų Nyderlandų rinktinės sudėtį vyko dėl to, kas turėtų pradėti rungtynes vartų sargyboje.

Komandos treneris L. van Gaalas dvejoms Tautų lygos rungtynėms išbraukė nuolatinį vartų sargą Jasperą Cillesseną, kuris iš „Valencia“ persikėlė į Nyderlandų „NEC Nijmegen“ klubą.

J.Cillesseno elgesiu taip pat suabejojo buvęs komandos draugas Rafaelis van der Vaartas, kuris apibūdino jį kaip „bjaurų žmogų“.

Rugsėjį L. van Gaalas netikėtai užleido 38-erių veteranui Remko Pasveeriui pirmojo rinktinės vartininko rolę, tačiau pastarosiomis savaitėmis „Ajax“ klubo vartų sargo forma smuko.

Roterdamo „Feyenoord“ vartininkas Justinas Bijlowas taip pat pretenduoja į šį postą, tačiau 24-erių metų futbolininko forma pastaruoju metu taip pat – ne pati geriausia.

Nepaisant nežinios apgaubusios Nyderlandų vartus, olandai gali pasigirti tvirta, žvaigždžių kupina gynybos linija, kurioje yra tokie žaidėjai kaip Virgilas van Dijkas iš FC „Liverpool“ bei Nathanas Ake iš „Manchester City“.

Tačiau L. Van Gaalas gynybos grandyje atsisakė Miuncheno „Bayern“ žaidėjo Matthijso de Ligto ir vietoje jo pasirinko judresnį Amsterdamo „Ajax“ gynėją Jurrieną Timberą.

L. van Gaalas pastarosiose rungtynėse eksperimentavo su savo aikštės vidurio grandimi, tačiau aišku, jog keli žaidėjai tikrai pradės rungtynes startinėje komandos sudėtyje, įskaitant universalųjį „Barcelona“ vidurio saugą Frenkie de Jongą ir buvusį „Manchester United“ saugą Daley Blindą.

Startinėje sudėtyje taip pat veikiausiai startuos puolėjai Stevenas Bergjwinas („Ajax“) ir Memphis Depay („Barcelona“). Tiesa, sprendimas dėl M.Depay rolės bus priimtas atsižvelgiant į tai, ar jis spės laiku pilnai atsistatyti po rugsėjį patirtos šlaunies traumos.

Atvykus Robertui Lewandowskiui, M.Depay tenka tenkintis labiau antraeiliu vaidmeniu „Barcelonoje“, tačiau jis išlieka neabejotinu L. van Gaalo rinktinės startiniu puolėju.

Tai, kad jis pastaruoju metu dėl traumos negauna pakankamai laiko žaisti, nėra idealu, tačiau tai taip pat gali reikšti, kad į Katarą jis atvyks geriausios įmanomos sportinės formos.

Jo partneriu startinėje sudėtyje greičiausiai bus Stevenas Bergwijnas, kuris atgaivino savo karjerą „Ajax“ klube po nesėkmingo laikotarpio „Tottenham“ ekipoje.

Nyderalandų rinktinės sudėtis

Vartininkai: Justinas Bijlowas („Feyenoord“), Remko Pasveer („Ajax“), Andries Noppert („Heerenveen“).

Gynėjai: Denzelis Dumfriesas („Inter“), Jeremie Frimpongas („Bayer Leverkusen“), Matthijs de Ligt („Bayern“), Jurrienas Timberas („Ajax“), Virgilas van Dijkas („Liverpool“),Stefanas de Vrijas („Inter“), Nathanas Ake („Manchester City“), Daley Blindas („Ajax“), Tyrellas Malacia („Manchester United“).

Saugai: Frenkie de Jongas („Barcelona“), Kennethas Tayloras („Ajax“), Teunas Koopmeinersas („Atalanta“), Martenas de Roonas („Atalanta“), Stevenas Berghuisas („Ajax“), Davy Klaassenas („Ajax“), Xavi Simonsas (PSV).

Puolėjai: Memphis Depay („Barcelona“), Stevenas Bergwijnas („Ajax“), Cody Gakpo (PSV), Luukas de Jongas (PSV), Vincentas Janssenas („Antwerp“), Woutas Weghorstas („Besiktas“), Noa Langas („Club Brugge“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.