Į Katarą – tik su stora pinigine: meilė savo komandai kainuoja dešimtis tūkstančių

Katare prasidedantis pasaulio futbolo čempionatas jau pateko į istoriją kaip brangiausias turnyras, kuriam rengti išleista 220 mlrd. eurų. Sirgalių irgi laukia rekordinės išlaidos.

 Sirgaliai iš viso pasaulio susirinko į Katarą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Sirgaliai iš viso pasaulio susirinko į Katarą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Sirgaliai iš viso pasaulio susirinko į Katarą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Sirgaliai iš viso pasaulio susirinko į Katarą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Alus kainuos brangiai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Alus kainuos brangiai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Sirgalių laukia didžiulės išlaidos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Sirgalių laukia didžiulės išlaidos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Futbolo fiesta prasideda sekmadienį: čempionato atidarymo rungtynes žais Kataro ir Ekvadoro rinktinės.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Futbolo fiesta prasideda sekmadienį: čempionato atidarymo rungtynes žais Kataro ir Ekvadoro rinktinės.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pasaulio čempionato tvarkaraštis.
 Pasaulio čempionato tvarkaraštis.
Daugiau nuotraukų (6)

Football365.com

2022-11-19 15:09, atnaujinta 2022-11-19 16:43

Rekordinės pasaulio futbolo čempionato rengimo išlaidos reiškia, kad 2022 metų turnyras Katare tapo tik turtingų žmonių pramoga.

Kartu tai reiškia, kad elitinis turnyras nepasiekiamas eiliniams sirgaliams, nors be jų futbolas praranda savo tikrąjį žavesį.

Todėl prieš čempionatą kyla vis daugiau klausimų, ar išvis galima varžybas Katare apibūdinti kaip „paprastų žmonių žaidimą“, kai dalyvavimo jame kaina yra tokia didelė?

Lenkijos finansinių paslaugų bendrovė „Conotoxia“ apskaičiavo, kad mėgstamos komandos palaikymas iki pat finalo gali kainuoti daugiau nei 20 000 tūkst. eurų, nes vien dviejų asmenų 10 dienų kelionė į grupių etapą kainuotų mažiausiai septynis tūkst. eurų.

Esant tokioms kainoms atrodo pagrįsta teigti, kad 2022 metų pasaulio futbolo čempionato kaina yra neįkandama vidutiniam futbolo aistruoliui.

Bilietai

Vienintelis dalykas, kurį galima tvirtai pasakyti, yra tas, kad boikotuotojai, tikintys pamatyti tuščių vietų stadionuose, greičiausiai nusivils.

FIFA vadovas Gianni Infantino patvirtino, kad iš viso parduota 2,89 mln. bilietų, o daugiausia jų įsigijo Kataro, JAV, Saudo Arabijos, Anglijos, Meksikos, Jungtinių Arabų Emyratų, Argentinos, Prancūzijos, Brazilijos ir Vokietijos sirgaliai.

Be to, parduota daugiau nei 240 tūkst. svetingumo paketų. Šie bilietai, leidžiantys patekti į prabangius stadiono holus (kai kuriuose yra laisvai tekančių alkoholinių gėrimų), kainuoja apie 30 tūkst. eurų vienam asmeniui į pusfinalio ir finalo rungtynes.

Rungtynių bilietai suskirstyti į keturias kategorijas.

Žemiausios, 4-osios, kategorijos kainos prasideda nuo 40 Kataro rialų (10,6 euro), tačiau galioja įspėjimas, kad šiuos bilietus gali įsigyti tik gimtosios šalies gyventojai.

Tiems, kurie mano, kad jie labai pigūs, verta prisiminti, jog legalus minimalus darbo užmokestis per mėnesį Katare (1000 rialų, arba 264 eurai) prilygsta maždaug 1 eurui per valandą.

Jei atkeliaujate iš užsienio, mokėsite gerokai daugiau. Pigiausi bilietai, kuriuos gali įsigyti visi, kainuoja nuo 250 rialų (66 eurai), o ketvirtfinalio bilietai – nuo 750 rialų (199 eurai). Netgi Kataro gyventojams ketvirtfinalio bilietai kainuos nuo 300 rialų (79 eurai).

Jei jūs norėjote pamatyti savo komandą finale, pirmiausia turėtumėte pasitikrinti savo banko sąskaitą.

Pigiausi bilietai, kuriuos gali įsigyti ne Kataro gyventojai į finalą, prasideda nuo 2200 rialų, arba 583 eurų.

Apskritai bilietų į finalą kainos yra 46 proc. didesnės negu per 2018 m. Rusijoje vykusį čempionatą.

Stadionai

Verta paminėti, kad šio turnyro stadionai nėra dideli.

Šeši iš aštuonių turi tik FIFA reikalaujamą minimalų vietų skaičių – 40 tūkst.

Galima palyginti – 2014 metais Brazilijoje 5 iš 12 stadionų buvo 60 tūkst. ir daugiau vietų.

Turnyras Katare bus labiau koncentruotas negu bet kuris kitas anksčiau vykęs pasaulio čempionatas.

Labiausiai bus naudojamas „Lusail Iconic“ stadionas – jame bus surengta dešimt rungtynių, įskaitant finalą.

Al Chauro „Al Bayt“ stadione vyks devynerios rungtynės, tačiau visos, išskyrus šias devynerias, vyks 30 km spinduliu nuo Dohos centro.

Alus

Kitos išlaidos irgi vargu ar nudžiugins.

Alkoholio klausimas musulmoniškoje šalyje visada buvo kebli problema, o „The Times“ patvirtino, kad nemenkas pažadas buvo sulaužytas.

Organizatoriai pažadėjo, kad griežti alkoholio įstatymai ir aukštos kainos bus sušvelnintos keturias turnyro savaites.

Jie teigė, kad alaus kaina bus sumažinta iki 8–10 eurų už bokalą, tačiau dabar pranešama, jog oficialus FIFA alaus tiekėjas „Budweiser“ už pusę litro alaus prašys 50 rialų (13,25 euro).

Maža to, prieš pat čempionatą paaiškėjo, kad stadionuose arba greta jų bus parduodamas tik nealkoholinis alus.

Nakvynė

Apgyvendinimo padėtis šiek tiek geresnė.

Remiantis naujausia „Forbes“ ataskaita, kai visi viešbučiai yra užsakyti, reikia ieškoti viešnagės kruiziniame laive, kuris per pasaulio čempionatą buvo prišvartuotas Dohoje.

Savaitės nakvynė ten kainuoja maždaug 5000 eurų, o kainos tik didėja, nes laisvų vietų skaičius mažėja.

Gerai paieškojus „MSC Poesia“ kruiziniame laive galima rasti vieną nakvynę nuo 200 eurų, o dviviečio kambario kaina daugeliui naktų siekia apie 500 eurų.

Pigiausiai galima rasti nakvynę laikinuose nameliuose su vonios kambariu iki dviejų žmonių už maždaug 500 eurų už naktį. 

Kam žadama sėkmė Katare?

Sporto ekspertų ir lažybininkų prognozėse čempionų laurai dažniausiai skiriami Brazilijos rinktinei, kuri dabar pirmauja FIFA reitinge.

Antra reitinge yra Belgija, tačiau prognozėse aukščiausiai vertinamos Argentina ir Prancūzija.

Toliau pretendentų dešimtuke rikiuojasi Europos šalių futbolo rinktinės – Anglija, Ispanija, Nyderlandai, Vokietija, Portugalija, Danija.

Iki šiol Brazilija laimėjo 5 pasaulio čempionatus, nedalyvaujanti Italija ir Vokietija – po 4, Argentina, Prancūzija ir Urugvajus – po 2, Anglija ir Ispanijas – po kartą.

2018 m. čempionatą laimėjo Prancūzijos rinktinė, antrojoje vietoje palikusi Kroatiją, trečiąją vietą tuomet iškovojo Belgija, o ketvirta liko Anglija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.