Irano valdžia perspėja futbolininkus – už himno negiedojimą gali grėsti atpildas

Teherano pareigūnai perspėjo Irano futbolininkus, kad jiems gresia atpildas už „įžeidžiantį“ sprendimą negiedoti savo himno Kataro pasaulio čempionato rungtynėse prieš Anglija.

 Irano futbolininkai<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irano futbolininkai<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irano aistruoliai išreiškia palaikymą protestams.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Irano aistruoliai išreiškia palaikymą protestams.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Irano futbolininkai<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irano futbolininkai<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 23, 2022, 9:55 PM, atnaujinta Mar 13, 2023, 3:41 PM

Teherano miesto tarybos pirmininkas Medhis Chamranas perspėjo, kad šalis „niekada neleis niekam įžeisti mūsų himno“, praneša „The Guardian“.

Irano politikas perspėjo, kad komanda gali susidurti su atsakomaisiais veiksmais, jei ši atsisakys giedoti Irano himną likusiose pasaulio čempionato rungtynėse. Kitas rungtynes Irano rinktinė žais penktadienį, prieš Velso komandą.

Pirmadienį „Khalifa“ tarptautiniame stadione skambant himnui prieš pasaulio čempionatą Irano futbolininkai stovėjo akmeniniais veidas.

Tai buvo vertinama kaip solidarumo pareiškimas su protestais, šiuo metu apėmusiais Iraną po Mahsa Amini mirties rugsėjo 16 d.

22 metų mergina mirė praėjus trims dienoms po suėmimo Teherane už tariamą islamiško moterų aprangos kodo pažeidimą.

Tačiau Irano nacionalinė komanda dabar gali susilaukti atpildo už savo nepaklusnumą po to, kai M.Chamrano pareiškimų antradienį.

„Niekada neleisime niekam įžeidinėti mūsų himno ir vėliavos. Irano civilizacija turi kelių tūkstančių metų istoriją, ši civilizacija yra tokia pat sena, kaip ir Europos ir Amerikos civilizacijas sudėjus“, – teigė M.Chamranas.

Tuo tarpu Kurdistano parlamentaras paragino Irano futbolo komandos žaidėjus pakeisti ištikimais jaunuoliais, norinčiais giedoti šalies himną, praneša „The Guardian“.

Jungtinės Karalystės Bendruomenių užsienio reikalų komiteto pirmininkė, parlamentarė konservatorė Alicia Kearns pareiškė, kad Didžioji Britanija turėtų remti Irano tarptautinius futbolininkus, jei jie prašys prieglobsčio po jų labai drąsaus politinio pareiškimo.

Stipriai cenzūruojama Irano žiniasklaida mažai užsiminė apie tai, kad Irano komanda negiedojo himno, tačiau itin konservatyvus laikraštis „Kayhan“ kritikavo „tam tikrus žaidėjus“ už tylėjimą.

Prie protestų prisidėjo ir Irano sirgaliai. Rungtynių metu iraniečiai tribūnose skandavo Amini vardą, laikė iškabas ir vilkėjo marškinėlius su protesto šūkiais ir nušvilpė himną.

Dienraštis „Vatanemrooz“ pranešė, kad protestuotojai Irano gatvėse šventė savo šalies žeminantį pralaimėjimą, prapliupo šūksniais kavinėse, kai Anglija pelnė įvarčius ir po rungtynių iš džiaugsmo leido automobilių garso signalus.

Valdžia netgi uždarė vieną kavinę Mashhado mieste, po to kai ši paskelbė, kad palaiko Angliją.

Nacionalinis protesto judėjimas pirmiausia sutelkė dėmesį į Irano valstybės įgaliotą hidžabą arba skarelę, skirtą moterims, bet netrukus peraugo į raginimus nuversti Iraną valdančius šiitų dvasininkus.

Irano nacionalinė komanda patyrė didžiulį protestuotojų spaudimą parodyti palaikymą rengiantis pasauliniam futbolo čempionatui.

Praėjusią savaitę Irano rinktinės futbolininkai sulaukė viešos kritikos, susitikę su prezidentu Ebrahimu Raisi per palydėjimo ceremoniją, kur jie tylėjo protestų klausimu. Keli žaidėjai buvo nufotografuoti nusilenkę prieš E.Raisi.

Manoma, kad nuo protestų pradžios rugsėjo pabaigoje žuvo daugiau nei 400 civilių, daug daugiau buvo sužeista ir suimta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.