Iranas siekia JAV diskvalifikacijos pasaulio futbolo čempionate už „įžeistą šalies orumą“

Ilgą laiką buvo prognozuojama, kad „Didžiojo šėtono“ (Jungtines Valstijas demonizuojantis Irano politikų epitetas) susirėmimas su „Blogio ašimi“ pasaulio futbolo čempionate bus vienas didžiausių Katare vykstančio turnyro aistros taškų. Tačiau įtampa tarp antradienį rungtyniausiančių JAV ir Irano futbolo rinktinių dar labiau išaugo po to, kai Irano futbolo federacija pareikalavo uždrausti amerikiečiams žaisti 10 rungtynių už „šalies orumo įžeidimą“.

Iranas siekia JAV diskvalifikacijos pasaulio futbolo čempionate už „įžeistą šalies orumą“.<br>AFP/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
Iranas siekia JAV diskvalifikacijos pasaulio futbolo čempionate už „įžeistą šalies orumą“.<br>AFP/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2022, 2:55 PM

Neeilinis reikalavimas buvo pateiktas po to, kai JAV futbolo federacija prieš antradienį vykusias B grupės rungtynes socialinėje žiniasklaidoje pavaizdavo Irano nacionalinę vėliavą be Islamo Respublikos emblemos, taip palaikydama protestuotojus Irane.

JAV paaiškino, kad nusprendė atsisakyti oficialios vėliavos socialinės žiniasklaidos paskyrose, kad parodytų paramą Irano moterims, kovojančioms už pagrindines žmogaus teises.

Irano futbolo federacija pateikė skundą FIFA etikos komitetui, kuriame teigiama, kad JAV negerbė Irano Islamo Respublikos nacionalinės vėliavos.

Apie šį kaltinimą pranešė pusiau oficiali Irano naujienų agentūra „Tasnim“, kuri nurodė, kad jį pateikė Irano futbolo federacijos patarėjas teisės klausimais.

„Pagal FIFA taisyklių 13 skirsnį, bet kuriam asmeniui, kuris įžeidžia šalies, asmens ar žmonių grupės orumą ar vientisumą, taikoma ne trumpesnė kaip 10 rungtynių arba tam tikro laikotarpio diskvalifikacija arba kita atitinkama drausminė priemonė“, – teigiama jame.

Agentūra taip pat kaltino JAV federaciją už tai, kad ji „pašalino Alacho simbolį“ iš Irano vėliavos, kuri buvo sukurta 1980 m. Vėliavoje yra keturios kreivės su kalaviju tarp jų, simbolizuojančiu islamo posakį: „Nėra kito dievo, tik Alachas“.

Vėliava tapo ryškiu šio pasaulio futbolo čempionato ginčo objektu, nes Irano sirgaliai, nepritariantys Teherano režimui, vietoj jos mojavo liūto ir saulės vėliava – buvusio valdovo, mirusio šacho Mohammado Rezos Pahlavi emblema.

Tačiau prieš paskutines rungtynes su Velsu buvo pastebėtos nedidelės grupelės Irano vyriausybę palaikančių vyrų, kurie piktai skandavo „Irano Islamo Respublika“ moterims, duodančioms interviu užsienio žurnalistams prie stadiono.

FIFA atsisakė komentuoti situaciją, tačiau keli gerai informuoti šaltiniai teigė, kad JAV diskvalifikacija yra mažai tikėtina.

Tuo tarpu likus mažiau nei 48 valandoms iki rungtynių pradžios Kataro valdžios institucijos ir FIFA vis dar atsisako patikinti, kad Irano sirgaliai, protestuojantys už žmogaus teises, nebus sulaikyti apsaugos darbuotojų, jei vilkės marškinėlius su šūkiu „Moterys, gyvybė, laisvė“.

Ši frazė tapo protestuotojų šūkiu po to, kai ligoninėje mirė 22 metų kurdų kilmės iranietė Mahsa Amini, kuri buvo sulaikyta policijos. Tačiau prieš paskutines Irano rungtynes su Velsu keliems sirgaliams buvo pasakyta, kad jie negalės įeiti į stadioną, jei nepakeis marškinėlių su šiuo šūkiu. Iš kitų buvo konfiskuotos vėliavos.

Oficialiame FIFA sirgalių vadove sirgaliai įspėjami, kad „draudžiama propaguoti bet kokius politinius, įžeidžiančius ir (arba) diskriminacinius pranešimus“. Protestuotojai tvirtina, kad šūkis taip pat atspindi reikalavimą, kad moterys Irane turėtų tokias pačias pagrindines teises kaip ir vyrai.

Nepaisant pakartotinių „The Guardian“ užklausų, Aukščiausiasis komitetas – Kataro pasaulio futbolo čempionato organizatoriai – ir FIFA atsisakė kritikuoti saugumo pareigūnus arba paaiškinti, kas bus leistina antradienį.

Paprašytas paaiškinti, kodėl tiek daug Irano sirgalių šiame pasaulio futbolo čempionate vilki aprangą su užrašu „Moterys, gyvybė, laisvė“, vienas sirgalius sakė: „Viso pasaulio iraniečių širdys yra su moterimis ir jaunimu. Mūsų komanda priklauso žmonėms, o ne islamo režimui.“

Pasak demonstracijas stebinčios žmogaus teisių aktyvistų grupės „Human Rights Activists in Iran“, per protestus Irane žuvo mažiausiai 450 žmonių, o daugiau kaip 18 tūkst. buvo suimta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.