Pasaulio čempionato pykčių žiežirbos – ne tik ant žaliosios vejos

Pasaulio futbolo čempionate Katare komandoms baigiant grupių kovas iš daugelio rinktinių drabužinių atskriejo žinių apie ten vykstančius pokalbius. Ne viena rinktinė norėtų, kad tai būtų likę už durų.

Kamerūno futbolo rinktinės vartininkas A.Onana susikivirčijo su treneriu ir iš Kataro buvo išsiųstas namo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kamerūno futbolo rinktinės vartininkas A.Onana susikivirčijo su treneriu ir iš Kataro buvo išsiųstas namo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Serbiška vėliava rinktinės persirengimo kambaryje.<br>twitter nuotr.
Serbiška vėliava rinktinės persirengimo kambaryje.<br>twitter nuotr.
Belgijos futbolo rinktinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Belgijos futbolo rinktinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vokietijos futbolininkai.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Vokietijos futbolininkai.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Vokietijos futbolo rinktinė.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Vokietijos futbolo rinktinė.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Saudo Arabijos rinktinės treneris iš Prancūzijos Herve Renard’as.
Saudo Arabijos rinktinės treneris iš Prancūzijos Herve Renard’as.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 4, 2022, 12:35 PM

Kurių šalių rinktinės labiausiai nemoka saugoti savo paslapčių?

Aiškėja, kad tai sunkus iššūkis ne tik emocingiems afrikiečiams, bet ir garsioms Europos rinktinėms Belgijai ar Vokietijai.

Belgai ieško, kas kaltas

Auksine vadinama Belgijos futbolo karta ir toliau Katare skęsta kivirčų liūne.

Pranešama, kad po pralaimėjimu pasibaigusios dvikovos su Maroku (0:2) Belgijos rinktinės žaidėjai įsivėlė į tarpusavio konfliktą.

„L’Equipe“ teigimu, po pralaimėjimo komandos drabužinėje rimtai apsižodžiavo rinktinės kapitonas Edenas Hazard’as, vicekapitonas Kevinas de Bruyne ir Janas Vertonghenas.

Pranešama, kad drabužinėje žaidėjai stipriai rėkė vienas ant kito, o labiausiai kliuvo E.Hazard’o pastabų sulaukusiam J.Vertonghenui, kuris „žaidė per lėtai“.

Kiek anksčiau buvo pranešta, kai kai kurie Belgijos rinktinės žaidėjai nebesikalba, o komandoje vyrauja itin prasta atmosfera.

Pasirodžius žinioms viešumoje vartininkas Thibaut Courtois ne juokais supyko: „Tai, kas rašoma, ne visada yra tiesa.

Jeigu rasiu tą, kuris paskleidė gandus, jam tai bus paskutinė diena rinktinėje.“

Ketvirtadienį belgai žais žūtbūtines rungtynes F grupėje su kroatais – juos tenkins tik pergalė.

„Komandoje nėra problemų, tik bandome jas sukurti iš išorės. Mes bendraujame tarpusavyje ir kalbamės. Viskas gerai“, – tvirtino Th.Courtois.

Burnas uždengė visi

Pasaulio futbolo čempionate ir Vokietijos komandoje vyko karštas ginčas drabužinėje. Skelbiama, kad Antonio Rudigeris ir IIkay Gundoganas nesutiko su kitais žaidėjais dėl politinio protesto prieš FIFA.

Atmosfera Vokietijos rinktinėje buvo labai prasta po pralaimėjimo Japonijai (1:2), tačiau nuotaiką pagerino rungtynių su Ispanija pabaigoje išplėštas taškas (1:1).

„Sport1.de“ teigimu, santykius rūbinėje stipriai paveikė ginčas dėl uždengtos burnos gesto. Ne visi žaidėjai norėjo tai daryti.

Sumišimas dėl „One Love“ vaivorykštinių raiščių, kuriuos turėjo nešioti anglai, olandai ir velsiečiai palaikydami LGBT bendruomenę, nesibaigė, kai FIFA uždraudė tai daryti. Priešingai, tai buvo tik pradžia.

Protestuodami vokiečių žaidėjai užsidengė burnas komandos nuotraukoje prieš rungtynes, taip atkreipdami dėmesį į FIFA prezidento Gianni Infantino įvestą cenzūrą.

„Daug kalbėjome apie politiką“, – vokiečių portalui sakė vienas trenerio Hansi Flicko pagalbininkų Jonas Hoffmanas. Tačiau po rungtynių su Ispanija vykusiame susirinkime, pasak trenerio asistento Danny Roehlio, „žaidėjai parodė, kad yra vieningi tiek aikštėje, tiek ant atsarginių suolo“, o tai galutinai užbaigė konfliktą.

„Keli mūsų žaidėjai buvo įsiutę dėl FIFA. „One Love“ raištis buvo uždraustas prieš pat rungtynes, tai nuvylė ir nuliūdino kelis žaidėjus. Jie norėjo kažką parodyti. Aptarėme tai kaip komanda ir nusprendėme padaryti šį gestą protestuodami prieš FIFA. Jei ką nors darai, tai visa komanda. Atvirai kalbant, dabar manau, kad politika baigėsi“, – sakė I.Gundoganas.

Katare vokiečiai po dvejų rungtynių turi tik vieną tašką ir paskutinėse rungtynėse privalo nugalėti Kosta Riką.

Susipyko su vartininku

Kamerūno rinktinė liko be pagrindinio savo vartininko. Pranešama, kad 26 metų Andre Onana buvo išsiųstas namo iš pasaulio čempionato po rimto ginčo dėl žaidimo stiliaus su treneriu Rigobertu Songu.

A.Onana žaidė pirmosiose rungtynėse su Šveicarija, kurias Afrikos ekipa pralaimėjo 0:1.

Antrosiose, kuriose Kamerūnas su Serbija sužaidė taikiai 3:3, vartus jau gynė antrasis vartininkas Devisas Epassy.

Teigiama, jog R.Songas treniruotėse reikalavo, kad Milano „Inter“ vartininkas nerizikuotų kamuoliu šalia savo vartų, nežaistų su gynėjais ir nedalintų perdavimų kojomis, o siųstų kamuolį toli į priekį.

Dėl šių reikalavimų kilo rimtas ginčas treniruočių aikštelėje tarp stratego ir vartininko, o galiausiai A.Onana buvo pašalintas iš rinktinės sudėties.

Atsarginis vartininkas D.Epassy žaidė vietoj pagrindinio Kamerūno vartų sargo ir pirmadienį antrame grupės mače su Serbija praleido tris įvarčius. Tačiau tiek pat įvarčių pelnė ir jo ekipa.

Lygiosios 3:3 reiškia, kad Afrikos komandai paskutinėse grupės rungtynėse reikės įveikti Braziliją, kad galėtų patekti į varžybų aštuntfinalį. Brazilai jau užsitikrino vietą aštuntfinalyje.

Po žinių apie konfliktą su vartininku R.Songas sakė: „Jis yra labai svarbus žaidėjas, bet mes dalyvaujame pasaulio čempionate. Mano vaidmuo – komandos tikslus iškelti aukščiau nei asmeninius.

Jis yra vienas geriausių vartininkų Europoje. Bet kalbame ne apie jo žaidimą, o apie rinktinės išsaugojimą.

Galbūt mums reikėjo kokio nors stipraus signalo. Aš prisiėmiau didelę riziką. Bet aš esu visos šios rinktinės tėvas, todėl, kai turiu rizikuoti ir priimti sprendimus, tai darau ir laikausi to, ką darau.“

Kamerūno treneris A.Onanai, kuris šalies rinktinės garbę jau gynė 35 rungtynėse, prieš išvykstant iš Kataro pasiūlė pakeisti savo požiūrį į futbolą.

„Pažiūrėsime ateityje, ar jis laikysis siūlomų taisyklių“, – apie „Inter“ vartininką kalbėjo treneris.

26 metų A.Onana anksčiau buvo siejamas su anglų „Premier“ lygos klubais, tačiau vasarą prisijungė prie italų „Inter“ perėjęs iš Amsterdamo „Ajax“.

Ginčas dėl Kosovo

FIFA pradėjo drausminę bylą prieš Serbijos futbolo federaciją, kai komanda persirengimo kambaryje pakabino prieštaringai vertinamą vėliavą su Kosovo žemėlapiu.

Kosovo futbolo federacija (FFK) pateikė skundą futbolą valdančiai institucijai dėl to, kad buvo pavaizduota Serbijos vėliavos versija su žemėlapiu, kuriame Kosovas įtrauktas į šalies sudėtį, ir šūkiu „Pasidavimo nebus“.

Kosovas, buvusi Jugoslavijos provincija, kurioje daugumą sudaro albanai, 2008 metais paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, bet Belgradas atsisako ją pripažinti.

FIFA drausmės kodeksas draudžia „įžeidžiantį elgesį ir sąžiningo žaidimo principų pažeidimą“ bei „sporto renginio naudojimą nesportinio pobūdžio demonstracijoms“.

Kosovo sporto ministras Hajrulla Ceku tviteryje išreiškė pyktį dėl „gėdingų vaizdų iš Serbijos persirengimo kambario, kuriuose matyti neapykantą, ksenofobiją ir genocidą kurstančios žinutės“.

„Tokiam šovinistiniam poelgiui ne vieta sporto renginiuose ir juo labiau įstaigose, kuriose vyksta didžiausias pasaulio futbolo renginys, – sakoma FFK pareiškime. – Nepriimtina, kad šis poelgis buvo nutylėtas, primygtinai reikalaujame, kad FIFA griežtai taikytų savo taisykles ir nubaustų Serbijos futbolo federaciją už šį agresyvų poelgį, prieštaraujantį futbolo skleidžiamoms vertybėms.“

Prancūzo kalba arabus įkvėpė žygdarbiui

Beveik nėra abejonių, kad Saudo Arabijos futbolo rinktinės pergalė prieš Argentiną (2:1) taps didžiausia šio turnyro staigmena. Abu įvarčius arabai pelnė po pertraukos, o pirmajame kėlinyje Argentinos žvaigždė Lionelis Messi įmušė nuo 11 m žymos.

Dabar paaiškėjo, ką Saudo Arabijos rinktinės žaidėjams per pertrauką sakė treneris iš Prancūzijos Herve Renard’as.

„Aš galiu sėdėti nuleidęs galvą kaip jūs... Išskyrus Salmaną, kuris negali žaisti. O ką kiti? Ką mes čia veikiame? Koks spaudimas? Tai nepanašu į spaudimą. Vidury aikštės L.Messi turi kamuolį, o tu ką čia darai? Ar tai gynyba? Gal išsitraukite telefonus ir pasidarykite nuotrauką su L.Messi, jei tik norite! Jei stovite prieš jį gynyboje, tai ir turite gintis, o ne stovėti nuleidę rankas, – vaikščiodamas po rūbinę plyšavo prancūzas. – Juk su kamuoliu žaidžiame gerai. Ar jūs to nematote? Nejaučiate, kad galite atsitiesti? Argentiniečiai žaidžia atsipalaidavę. Vyrai, juk čia pasaulio čempionatas, atsikvošėkite. Daugiau energijos ir pirmyn. Kai kurie jūsų veiksmai buvo įspūdingi, tęskime tai!“

54 metų prancūzas Saudo Arabijos rinktinę treniruoja nuo 2019 metų.

Vienas rinktinės štabo narys po šio mačo sakė, kad komanda gali važiuoti namo, nes tokių gerų rungtynių jau nebus. Antrosiose rungtynėse Saudo Arabija 0:2 pralaimėjo Lenkijai, o savo likimą sprendė kovoje su Meksika ir jai pralaimėjo 1:2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.