Pasaulio čempionė Prancūzija vis dar soste – į ketvirtfinalį žengė išsiuntusi namo Lenkiją

Pasaulio futbolo čempionate aštuntfinalyje Lenkijos futbolininkai nesugebėjo nukarūnuoti planetos čempionės Prancūzijos rinktinės. Dohoje vykusiame atkrintamųjų varžybų mače prancūzai po dviejų Kyliano Mbappe įvarčių sugebėjo palaužti Lenkiją 3:1 (1:0) ir žengė į ketvirtfinalį. Tad po šio mačo lenkai važiuoja namo, o pasaulio čempionai laukia būsimo ketvirtinalio varžovo – dar žaisiančių anglų arba Senegalo.

 Prancūzijos ir Lenkijos rinktinių mačas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzijos ir Lenkijos rinktinių mačas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzijos ir Lenkijos rinktinių mačas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzijos ir Lenkijos rinktinių mačas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzijos ir Lenkijos rinktinių mačas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzijos ir Lenkijos rinktinių mačas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzijos ir Lenkijos rinktinių mačas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzijos ir Lenkijos rinktinių mačas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prancūzijos rinktinė<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prancūzijos rinktinė<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prancūzijos rinktinė
Prancūzijos rinktinė
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-12-04 16:27, atnaujinta 2022-12-04 19:08

Šiame mače krito keli Prancūzijos rinktinės rekordai. Pirmąjį įvartį pelnęs Olivieris Giroud tapo rezultatyviausiu visų laikų nacionalinės ekipos žaidėju – įmušė 52-ąjį įvartį.

Tuo tarpu Antoine'as Griezmannas pasiekė naują Prancūzijos rinktinės rekordą: 31-erių puolėjas nuo 2017 metų nepraleido nė vienerių rinktinės rungtynių ir jau sužaidė 71 mačą iš eilės.

Prancūzijos ekipa per pirmąsias 20 minučių į lenkų vartų pusę smūgiavo keturis kartus, o jų varžovai – nė karto. Pasaulio čempionai siekė pelnyti greitą įvartį, kuris būtų garantavęs ramesnį gyvenimą.

29 min. prancūzai surengė greitą ataką ir iš kairiojo krašto Ousmane'as Dembele kamuolį pažeme smūgiavo į baudos aikštę, tačiau Olivierui Giroud jo „uždaryti“ jo nepavyko.

Lenkai atsakė į išpuolį 38 min., kai į prancūzų vartus buvo atlikti net trys smūgiai ir vienąkart Prancuzijos gynėjams teko kamuolį išmušti nuo vartų linijos.

44 min. Oliveris Giroud tapo rezultatyviausiu visų laikų šios rinktinės žaidėju. Futbolininkas puikiu smūgiu nukreipė kamuolį į tolimąjį vartų kampą ir išvedė Prancūzijos rinktinę į priekį 1:0. Tai buvo jau 52-asis O.Giroud įvartis nacionalinės ekipos sudėtyje ir jis aplenkė 51 įvartį turėjusį Thierry Henry.

Antrame kėlinyje prancūzai pelnė įvartį – ir vėl pasižymėjo O.Giruod, tačiau teisėjas dar prieš tai buvo sustabdęs mačą dėl baudos. Galiausiai per 20 antrojo kėlinio minučių lenkai tik bandė kurti situacijas, o prancūzai norėjo valdyti dvikovos eigą.

Vis dėlto lenkų badymai kažką sukurti 74 min. baigėsi įvarčiu į jų vartus. Kontratakoje trys prieš tris kamuolį gavo Kylianas Mbappe ir galingu smūgiu nuginklavo vartininką Wojciechą Szczesny.

Kai jau tiksėjo teisėjo pridėtas laikas, K.Mbappe pelnė dar vieną įvartį. Prancūzas pasaulio čempionatuose jau įmušė 9 įvarčius.

Lenkai 95 min. gavo teisę mušti 11 metrų baudinį dėl kamuolio pataikymo į ranką. Mušė baudinį R.Lewandowskis ir pradžioje prancūzas atlaikė baudinį. Tačiau arbitras nustatė, kad žaidėjai anksčiau laiko įbėgo į baudos aikštę. Pakartojus lenkas pelnė įvartį.

Prancūzija pirmame turnyro etape iškovojo dvi pergales, patyrė vieną pralaimėjimą, tačiau vis tiek tapo D grupės nugalėtoja.

Prancūzai pradžioje susitvarkė su Australija 4:1 ir su Danija 2:1. Kai jau pasaulio čempionai buvo ramūs dėl aštuntfinalio, jie nusileido Tunisui 0:1.

Tuo tarpu Lenkija C grupėje buvo antra, į priekį užleidusi Argentiną. Lenkai lygiosiomis 0:0 sužaidė su Meksika, po to susitvarkė su Saudo arabija 2:0 ir tokiu pačiu rezultatu nusileido Argentinai.

Įdomu, kad Prancūzijos rinktinė tapo pirmąja nuo 2006 metų, kuri būdama pasaulio čempionate neiškrito iš varžybų po grupių kovų ir pasiekė aštuntfinalį.

Puolėjas Antoine'as Griezmannas pasiekė naują Prancūzijos rinktinės rekordą.

31-erių A.Griezmannas nuo 2017 metų nepraleido nė vienerių rinktinės rungtynių. Į Prancūzijos rinktinę jis buvo įtrauktas 71 mačą iš eilės.

Lenkijos rinktinė pateko į pasaulio futbolo čempionato aštuntfinalio etapą pirmą kartą nuo 1986 metų.

Lenkijos rinktinės vartininkas Wojciechą Szczesny, kuris priklauso Turino „Juventus“ ekipai, jau pateko į Kataro pasaulio čempionato istoriją.

W.Szczesny tapo trečiuoju vartininku istorijoje, atmušusiu du 11 metrų baudinius tame pačiame pasaulio čempionate ir antruoju lenku, nepraleidusiu pirmenybėse įvarčio nuo 11 metų žymos.

Pirmasis buvo Janas Tomaszewskis, 1974 m. pasaulio čempionate atlaikęs 11 m baudinį, kurį mušė Vokietijos rinktinės narys.

W.Szczesny per karjerą atrėmė 26 baudinius, o į jo ginamus vartus buvo mušta 87.

Prancūzijos ir Lenkijos rinktinės iki šiol susitiko šešiolika kartų. Prancūzai iškovojo aštuonias pergales, tris kartus nugalėti pavyko lenkams, o penkios rungtynės baigėsi lygiosiomis.

Prancūzija 2022 m. Pasaulio taurės ketvirtfinalyje susitiks su Anglija arba Senegalu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.