Lenkų atodūsis po pralaimėjimo Prancūzijai: „Pagaliau galėjome mėgautis ne tik savo vartininko žaidimu“

Lenkijos futbolo rinktinė nepateko į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį, bet namo gali grįžti pakelta galva.

 K.Mbappe ir R.Lewandowskis.<br> dpa/Scanpix nuotr.
 K.Mbappe ir R.Lewandowskis.<br> dpa/Scanpix nuotr.
 Lenkijos žiniasklaida.
 Lenkijos žiniasklaida.
 Lenkijos žiniasklaida.
 Lenkijos žiniasklaida.
 Lenkijos žiniasklaida.
 Lenkijos žiniasklaida.
 Lenkijos žiniasklaida.
 Lenkijos žiniasklaida.
 Lenkijos žiniasklaida.
 Lenkijos žiniasklaida.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 5, 2022, 11:18 AM

Lenkų sirgaliai ir sporto apžvalgininkai sekmadienį per aštuntfinalio rungtynes su prancūzais pamatė tokią futbolo rinktinę, kokią norėtų matyti visada.

Geriausios lenkų rungtynės

„Be gėdos, be laimingos pabaigos“, – pirmadienį viršelyje didelėmis raidėmis parašė „Przegląd Sportowy“ sporto dienraštis.

Lenkijos futbolininkai sekmadienį pasaulio pirmenybių aštuntfinalio rungtynėse Prancūzijos komandai pralaimėjo 1:3. Tačiau Lenkijos žiniasklaida vieningai sutarė, kad aštuntfinalyje rinktinė žaidė daug geriau negu bet kuriose grupės varžybų rungtynėse, net ir laimėtose.

„Geriausia Lenkija, nors ir pralaimėjusi“, – pirmajame puslapyje futbolo rinktinę pagyrė vienas svarbiausių Lenkijos dienraščių „Gazeta Wyborcza“. „Lenkai pagaliau žaidė narsiai. Dėl kelialapio į ketvirtfinalį su titulą gynusiais varžovais. Iki skausmo narsiai visas rungtynes. Lenkijos rinktinė, kurios geriausias įžaidėjas iki tol buvo vartininkas, vienoje atakoje per keturias sekundes atliko tiek smūgių, kiek per trejas praėjusias rungtynes.

Bet nuo 44-osios minutės atsiliko 0:1. Nenusileido iki pabaigos, nors praleido dar du įvarčius. Paskutinę minutę įmušė savo vienintelį įvartį – po dviejų Roberto Lewandowskio smūgių nuo baudinio žymės. „Atidavėme viską. Kovojome, bandėme“, – atsisveikindamas su pirmenybėmis sakė kapitonas R.Lewandowski“, – ilgoje paantraštėje rungtynių santrauką pateikė „Gazeta Wyborcza“.

„Išgąsdinome pasaulio čempionus“, – pirmajame puslapyje pasigyrė „Dziennik Polski“ dienraštis. „Garbingas atsisveikinimas“, – paskutines pasaulio pirmenybių rungtynes įvertino „Gazeta Wroclawska“.

Ėjo žaisti futbolo

Grupės varžybose Lenkijos rinktinė sužaidė lygiosiomis su Meksika 0:0, nugalėjo Saudo Arabiją 2:0 ir pralaimėjo Argentinai 0:2.

Lenkai ir meksikiečiai surinko po 4 taškus, o kelialapį į aštuntfinalį Lenkijos komandai nulėmė geresnis įvarčių skirtumas. Viskas buvo labai slidu – lenkai praėjusį trečiadienį lengviau atsikvėpė tik po to, kai Saudo Arabijos rinktinė per teisėjo pridėtą laiką įmušė įvartį į meksikiečių vartus ir sumažino skirtumą 1:2. Jei įvartis būtų kritęs į kitus vartus, aštuntfinalyje būtų žaidusi Meksikos rinktinė.

„Stebuklo neįvyko, po rungtynių su prancūzais iškritome iš pasaulio pirmenybių. Rezultatas buvo blogiausias šiame turnyre, tačiau pirmą ir, deja, paskutinį kartą ėjome į aikštę žaisti futbolą, bet ne lieti karštą dervą ant varžovų galvų nuo gynybos pylimų“, – „Przegląd Sportowy“ leidinyje lygino buvęs ilgametis Lenkijos rinktinė futbolininkas Dariuszas Dziekanowskis.

„Suprantama, kad nesame tokie stiprūs, kaip dabartiniai pasaulio čempionai, bet ir ne tokie silpni, kaip bet kuriose grupės rungtynėse. Iki pasaulio lyderių mums trūksta daug. Mūsų jauniems žaidėjams trūksta patirties, todėl jie klysta ir dar klys. Tačiau rungtynės su tokiais varžovais tokiuose turnyruose jiems yra neįkainojamos pamokos. Rungtynės su prancūzais pirmiausiai parodė, kad mūsų rinktinė pasižymi kovotojos dvasia. Tuo tarpu prieš tai vykusias grupės rungtynes norėtųsi kuo greičiau pamiršti“, – tvirtino D.Dziekanowskis.

„Lenkai pralaimėjo prancūzams. Nepasisotinimas vietoj gėdos“, – antraštėje parašė „Rzeczpospolita“ dienraštis.

„Mūsų futbolininkai sužaidė geriausias rungtynes šiame turnyre, bet neužtemdė varžovų žvaigždžių. Ypatingai spindėjo genialusis Kylianas Mbappe, įmušęs du įvarčius.

Lenkijos rinktinė pagaliau pasirodė visai neblogai. Czeslawo Michniewicziaus auklėtiniai nusimetė išsigandusios komandos aprėdus ir rungtynes su pasaulio čempionais pradėjo pakelta galva. Buvo atidūs ir narsūs. Negalėjome patikėti savo akimis, kai perdavinėjo kamuolį savo pusėje, o po keliolikos sekundžių jau atsidurdavo varžovų baudos aikštelėje. Paprastai, bet netikėtai“, – džiaugėsi ir stebėjosi „Rzeczpospolita“.

Nusilenkė varžovų žvaigždei

„Labiausiai patinka ir suteikia vilčių tai, kad komanda, kuri praėjusias dienas drebėjo žaisdama su Meksika, Saudo Arabija, nekalbant apie Argentiną, su prancūzais žaidė kaip su lygiais, – rašė „Gazeta Wyborcza“. – Lenkai įrodė, kad sugeba žaisti kulnu, suklaidinti, išvengti spaudimo, spausti varžovų pusėje, neatsilikti nuo greitesnių varžovų, iškovoti kampinį ir jį pakelti.

Šias rungtynes žiūrėjome kaip spektaklį. Puikūs aktoriai, delikatus sirgalių gaudesys, individualių veiksmų laukimas. Žinoma, žaidimo technikos persvarą turėjo prancūzai, kurie kamuolį priimdavo ir perdavimus atlikdavo laisviau. Bet jau prieš rungtynes buvo aišku, kad jie tokią persvarą turės.

Viskas baigėsi pralaimėjimu 1:3. Ir nors rezultatas panašus, kaip žaidžiant su Argentina, pojūčiai daug geresni. Lenkų sirgaliai galėjo pasimėgauti keliomis puikiomis atakomis, o ne vien vartininko Wojciecho Szczęsny žaidimu.

Prancūzija atrodė pasiekiama, bet kai pagreitėjo Kylianas Mbappe, lenkų svajonės išgaravo. Dviejų jo idealių smūgių atremti nepavyko“.

„Nors rezultatas to neparodo, palyginti su rungtynėmis su Argentina, sekmadienį „balti-raudoni“ pasirodė daug geriau. Per rungtynes su Lioneliu Messiu ir jo kolegomis Lenkijos futbolininkai atrodė lyg bailus ir maža to šlubuojantis elnias, kurį medžioja brakonierių būrys. Po mūsų „eksportuotų“ futbolininkų sekmadienio pasirodymo lenkų sirgaliams nereikia vaikščioti nuleista galva, nors futbole, kaip žinia, estetinis įspūdis nieko nereiškia.

Vis dėlto negalima nepastebėti, kad Czeslawo Michniewicziaus pasirinktieji ilgus tarpsnius žygiavo koja kojon su pasaulio čempionais. Nors „trispalviai“ buvo stipresni, nebuvome blyškus fonas. Varžovų sudėtyje, visų pirma, buvo daugiau asmenybių su Kylianu Mbappe priešakyje. Manau, kad jis bus rezultatyviausias šio turnyro žaidėjas, o gal ir geriausias žaidėjas, jei Didier Deschamps‘o auklėtiniai apgins titulą“, – rašė sporto dienraštis „Sport“.

Skambėjo optimizmo gaidos

„Tokią Lenkiją norėtumėm matyti visada. Pertrauka per rungtynes su Prancūzija pasako daugiausiai“, – iškart po rungtynių antraštėje parašė „Gazeta Wyborcza“ interneto svetainė.

„Tokią Lenkiją norėtumėm matyti visada: narsią, bet ne naivią, sumanią, norinčią atakuoti, pasiruošusią užklupti varžovus jau jų pusėje, atliekančią perdavimus spaudžiant, nustebinančią neakivaizdžiais sprendimais. Gaila, kad viskas baigėsi, nes atsirado apetitas.

Daugiausiai apie permainas Lenkijos rinktinėje pasako tai, kad antrojo kėlinio laukėme su viltimi. Prancūzai, įmušę prieš pat pertrauką, pirmavo 1:0, bet niekas nekalbėjo apie šias rungtynes kaip apie pralaimėtas, skirtingai nei prieš kelias dienas žaidžiant su Argentina, kai jau pirmasis įvartis atėmė viltį. Iki Olivier Giroud įvarčio geriausią progą turėjo Piotras Zielinski.

Ta proga lenkams nenukrito iš dangaus. Lenkai iš pradžių paspaudė, po to greitai išmetė kamuolį iš užribio, pagreitino žaidimą dviem perdavimais, įveikė Jules‘į Kounde ir pakėlė kamuolį į baudos aikštelę. P.Zielnskio smūgis iš vienuolikos metrų turėjo baigtis įvarčiu“, – pagerėjusiu Lenkijos rinktinės žaidimu džiaugėsi „Gazeta Wyborcza“.

Išvaikė praeities vaiduoklius

Lenkijos rinktinė į pasaulio pirmenybių atkrintamąsias varžybas pateko pirmą kartą nuo 1986 metų. Po 1986-ųjų turnyro lenkai apskritai labai ilgai – iki pat XXI amžiaus – laukė, kol rinktinė iškovos kelialapį į pasaulio pirmenybes, o kai pagaliau pavyko patekti, pirmasis etapas Lenkijos futbolininkams tapo paskutiniąja riba.

Lenkai po grupės varžybų namo iškeliavo 2002, 2006 ir 2018 metais (į kitas dvejas šiame amžiuje vykusias pasaulio pirmenybes rinktinė nepateko).

Todėl šiais metais išlydėdami futbolininkus į Katarą, sirgaliai meldė aukščiausių jėgų, kad pavyktų patekti bent į aštuntfinalį.

„Lenkai pirmenybes pradėjo persekiojami praėjusių turnyrų vaiduoklių“, – tvirtino „Rzeczpospolita“. Vis dėlto šio leidinio manymu, futbolo rinktinei pavyko išvaikyti praeities vaiduoklius: „Lenkai pasiekė tikslą, nes pateko į atkrintamąsias varžybas. Nuo 1986 metų nematėme rinktinės tarp 16 geriausių pasaulio komandų. Pagaliau išvengėme dar vienos traumos, šių metų turnyras privertė pamiršti košmarus, patirtus žaidžiant su Korėja, Ekvadoru ir Senegalu. Aštuntfinalis buvo svarbus ir dėl prisiminimų, nes jau nusibodo prisiminti vien tai, kas anksčiau nutiko grupės varžybose“.

Ne vien šviesios spalvos

Vis dėlto ir Lenkijos žiniasklaida ne viską piešė vien šviesiomis spalvomis.

Lenkijos sporto dienraštis „Sport“ pirmajame puslapyje nevienareikšmiškai išskyrė vieną žodį: „Išgydyti“. „Baltiems-raudoniems Kataras truko dvi savaites. Nežinome, gydyti ar negydyti, bet jau išgydyti, ryžtingiausiu medicinos būdu – chirurginiu Kyliano Mbappe tikslumu. Kaip po kiekvienos mirtimi nesibaigusios operacijos – reikia atlikti reabilitaciją. Nors buvo neblogų akimirkų, lenkams reikia reabilitacijos“, – painiai ir taip pat nevienareikšmiškai paantraštėje bandė paaiškinti „Sport“.

„Rzeczpospolita“ apžvalgininkas Stefanas Szczeplekas pareiškė: „Kapitonas nuvylė, trenerį reikia keisti“.

„Lenkija, sužaidusi geriausias rungtynes šiame turnyre, pralaimėjo Prancūzijai. Jei taip būtų žaidusi nuo turnyro pradžios, mūsų nuotaika būtų kitokia.

Anksčiau Lenkija darė viską, kad nepralaimėtų, nes grupės varžybose svarbiausi buvo taškai, bet ne žaidimas. Dabar kelialapį į kitą etapą lėmė vienerios rungtynės, todėl reikėjo laimėti ir nebuvo ko skaičiuoti. Pagaliau pamatėme lenkus žaidžiančius taip, kaip mėgsta – pirmyn, o ne įsikibusius į savąją aikštės pusę.

Daug bėgiojo, sėkmingai trukdė varžovams, net pasaulio čempionams kilo daug problemų rengiant savo atakas ir stabdant mūsiškes.

Tai, kad lenkai su prancūzais žaidė gražiai ir pasiaukojamai, neturi užgožti kai ko kito ir kelti euforijos. Apskritai, žaidimas galėjo patikti, bet įvarčius mušė prancūzai. Mūsiškis, paskutinę minutę po baudinio, buvo tik ašaroms nušluostyti. Sužaidėme lygiosiomis su silpna Meksika, nugalėjome Saudo Arabiją, bet kai reikėjo kovoti su įgudusiais varžovais – Argentina ir Prancūzija – neturėjome jokių galimybių“, – galutinę išvadą pateikė „Rzeczpospolita“ apžvalgininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.