FIFA pagaliau išgydė praeityje daugelį pražudžiusią ligą: tokiais vaizdais tekdavo stebėtis

Teisėjavimas nuo senų laikų yra neatsiejama futbolo dalis. Nemažai diskusijų jis sulaukia ir šiuo metu Katare vykstančiame pasaulio futbolo čempionate. Vis dėlto, lyginant su praeitimi, dabar rungtynių teisėjai ne tik yra profesionalesni, bet ir turi pagalbininkę – VAR sistemą.

Pasaulio futbolo čempionato istorijoje netrūkdavo grubių teisėjų klaidų.<br>AP/Imago/Scanpix, Stopkadro nuotr. koliažas.
Pasaulio futbolo čempionato istorijoje netrūkdavo grubių teisėjų klaidų.<br>AP/Imago/Scanpix, Stopkadro nuotr. koliažas.
Paulius Malžinskas<br>T.Bauro nuotr.
Paulius Malžinskas<br>T.Bauro nuotr.
Stephanie Frappart<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Stephanie Frappart<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Futbolo laida „Lemiama ataka“

Dec 7, 2022, 8:27 AM, atnaujinta Dec 14, 2022, 1:22 PM

Turbūt ne vienas futbolo gerbėjas galėtų įvardinti praeityje savo mylimą komandą paskandinusį teisėjo sprendimą. Jų nebuvo išvengiama ir planetos čempionatų istorijoje.

Bene garsiausias jų įvyko 1986 metais, kai čempionato ketvirtfinalyje Argentinos ekipos žvaigždė Diego Armando Maradona į Anglijos rinktinės vartus įmušė įvartį su ranka, neįtikėtina, tačiau nė vienas iš teisėjų to nepastebėjo ir šį įvartis buvo įskaitytas.

Pasaulio pirmenybėse anglai nukentėjo ir 2010-ųjų čempionate, kai aštuntfinalyje Frankas Lampardas galingu smūgiu iš toli įmušė išlyginamąjį Anglijos įvartį, bet jis nebuvo įskaitytas. Legendiniam žaidėjui teko griebtis už galvos, nes tai buvo neabejotina teisėjų klaida – kamuolys buvo pilnai kirtęs vartų liniją. Arbitrų dovanos sulaukę vokiečiai ją išpakavo ir išspyrė anglus iš tolimesnės kovos dėl pasaulio čempionato.

Tokių ir panašių epizodų futbolo istorijoje yra buvę ne vienas, ne du ir ne penki.

Dabar tokių dalykų padeda išvengti ne tik nuo 2018-ųjų pasaulio čempionatuose naudojama VAR technologijos sistema, bet ir aukštesnis teisėjų profesionalumas.

Ilgametis Lietuvos futbolo teisėjas Paulius Malžinskas lrytas.lt laidoje „Lemiama ataka“ pasidalino prisiminimais iš ankstesnių pasaulio futbolo čempionatų. Kalbėdamas apie juos jis negailėjo kritikos savo kolegų kompetencijai.

„Manau, kad kas liečia teisėjavimą, šiame čempionate viskas yra puiku. Nes jei prisimintume pasaulio čempionatus šio amžiaus pradžioje ar dar ankstesnius, kai nebuvo VAR peržiūrų ir kitų niuansų...

Pavyzdžiui Urugvajaus teisėjas Byronas Moreno iki šiol yra persona non grata Italijoje (dėl itin abejotinų sprendimų 2002-ųjų pasaulio čempionate). Atvažiuodavo tokių teisėjų iš Afrikos, kur atrodydavo, kad jie išvis pirmą kartą teisėjauja normalų, profesionalų futbolą, nes jie nei mokėdavo judėti, nei priimdavo tinkamus sprendimus.

Tokių vaizdų praeityje tekdavo matyti, kad tiesiog stebėdavaisi. O dabar profesionalumas tikrai yra aukštame lygyje. Klaidų skaičius statistiškai yra labai sumažėjęs. Lyginant su praeitimi, teisėjų klaidų yra padaroma apie 90 proc. mažiau“, – pabrėžė P.Malžinskas.

Teisėjavimo ekspertas taip pat gyrė VAR technologiją.

„Visiškai palaikau VAR technologiją. Esu toje futbolo pusėje, kad klaidos būtų išvengiamos. Nenoriu savo likusį gyvenimą diskutuoti, kodėl Anglijai 2010 metais neįskaitė įvarčio.

Nenoriu, kad futbolas diskutuotų apie klaidas. Futbole turi būti diskutuojama apie gražius momentus. Turi būti diskutuojama apie įvarčius, tinkamai paskirtus ir uždirbtus baudinius, apie geras emocijas, bet diskutuoti apie teisėjo klaidą pusę amžiaus ar daugiau... Suprantu, tai yra mūsų istorijos dalis, mes turime tai priimti, bet nenorėčiau, kad tai atsitiktų dabar ir mes ateityje apie tai leistumėmės į ginčus“, – samprotavo jis.

Pasaulio futbolo čempionato grupių etapo rungtynėse tarp Vokietijos ir Kosta Rikos rinktinių pirmą kartą istorijoje teisėjavo moterų teisėjų brigada, kuriai vadovavo iki tol klubiniame vyrų futbole puikiai pažįstama teisėja iš Prancūzijos Stephanie Frappart.

P.Mažinskas pasidžiaugė FIFA sprendimu integruoti moteris vyrų futbole.

„Tikrai palaikau, kad moterys atsirastų vyrų futbole, bet reikia suprasti, kokie yra aukšti reikalavimai. Tai pačiai S.Frappart yra taikomi lygiai tokie pat fizinio pasiruošimo reikalavimai kaip ir vyrams. Reikia ne tik fizinio pasirengimo, bet ir tinkamos kvalifikacijos ir gebėjimų reikiamu metu priimti tinkamus sprendimus.

Taip, tai yra pirmas kartas pasaulio čempionate, kai teisėjavo moterų teisėjų brigada, bet S.Frappart ir gimė būti pirma. Ji pralaužė visus ledus, nes iki tol buvo labai daug mitų. Ji teisėjavo tiek Prancūzijos futbolo vyrų futbolo čempionate, tiek ir UEFA Čempionų lygos grupių etape, UEFA Supertaurės varžyboms. Ji tikrai laužo ledus ir tai daro pelnytai.

Galite pažiūrėti, koks yra jos fizinis pasirengimas ir kaip ji profesionaliai žiūri į savo darbą. Čia nėra taip, kad ji teisėjauja dėl to, kad yra moteris. Apie tai net negali būti diskusijos. Ji teisėjauja dėl to, kad turi visas kompetencijas ir ji tai įrodo.

Mes turime būti atviri. Futbolas turi būti atviras. FIFA ir UEFA skiria daug dėmesio moterų futbolui ir tas vystymas atnešė savo vaisių. Moterų futbolo rungtynių lankomumai yra tiesiog įspūdingi – prisiminkite, vien Barselonoje rungtynes žiūrėjo apie 100 tūkst. žiūrovų. Žmonėms yra įdomu“, – kalbėjo futbolo ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.