Pasaulio pirmenybių aštuntfinalis per skaičių prizmę: tai, kas įdomiausia

Kuri komanda pirmą kartą pateko į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį? Kas yra rezultatyviausias šio turnyro futbolininkas? Kelias stipriausiųjų aštuonete esančias rinktines treniruoja užsieniečiai? Kuo aštuntfinalio etape pasižymėjo argentinietis Lionelis Messi ir portugalas Pepe?

Pasaulio pirmenybių aštuntfinalis per skaičių prizmę: tai, kas įdomiausia.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Pasaulio pirmenybių aštuntfinalis per skaičių prizmę: tai, kas įdomiausia.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2022, 2:31 PM, atnaujinta Dec 7, 2022, 9:33 PM

Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus – įdomiausių pasaulio futbolo pirmenybių aštuntfinalio skaičių rinkinyje.

0

Ispanijos rinktinė per baudinių seriją su Maroko komanda neįmušė nė karto. Pablo Sarabia pataikė į virpstą, o Carloso Solerio ir Sergio Busquetso smūgius atrėmė marokiečių vartininkas Yassine‘as Bounou, kuris nuo 2012 metų atstovauja tik Ispanijos klubams. Maroko futbolininkai baudinių seriją laimėjo 3:0.

0

Anglijos rinktinės futbolininkai šiame čempionate vis dar negavo nė vienos geltonos kortelės. Šios bausmės anglai išvengė ir per aštuntfinalio rungtynes, kuriose sutriuškino senegaliečius 3:0.

2

Dvejose aštuntfinalio rungtynėse neužteko pagrindinio laiko ir pratęsimo. Kroatija ir Japonija sužaidė lygiosiomis 1:1, Marokas ir Ispanija – lygiosiomis 0:0. Kroatai baudinių seriją laimėjo 3:1, marokiečiai – 3:0.

3

Portugalas Gonçalo Ramosas per aštuntfinalio rungtynes su Šveicarijos rinktine įmušė tris įvarčius. Du įvarčius į lenkų vartus pelnė prancūzas Kylianas Mbappe. Net 23 futbolininkai aštuntfinalio etape įmušė po vieną įvartį (neskaičiuojant baudinių serijų).

Iš viso aštuntfinalyje buvo pelnyti 28 įvarčiai (vidutiniškai 3,5 įvarčio per rungtynes).

Po aštuntfinalio etapo rezultatyviausias žaidėjas yra 5 įvarčius pelnęs K.Mbappe. Net devyni futbolininkai, tarp jų – septyni, žaidžiantys į ketvirtfinalį patekusiose komandose, įmušė po tris įvarčius.

3

Kroatijos rinktinės vartininkas Dominikas Livakovičius per baudinių seriją su Japonijos komanda atrėmė tris varžovų smūgius. Kroatijos futbolininkai baudinių seriją laimėjo 3:1.

4

Maroko rinktinė tapo ketvirtąja Afrikos komanda, patekusia į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį. Trys anksčiau ketvirtfinalyje žaidusios Afrikos komandos šio barjero neperžengė, bet visos trys pralaimėjo tik per pratęsimą arba baudinių seriją. 1990 metais Kamerūnas ketvirtfinalyje po pratęsimo nusileido Anglijai, 2002 metais Senegalas irgi po pratęsimo – Turkijai, 2010 metais Gana pralaimėjo baudinių seriją Urugvajui.

4

Keturios į ketvirtfinalį patekusios komandos jau buvo pasaulio čempionės. Brazilijos sąskaitoje yra penki titulai, Argentinos ir Prancūzijos – po du, Anglijos – vienas.

Geriausias Nyderlandų ir Kroatijos rezultatas – finalas, Portugalijos – trečioji vieta, o Marokas pirmą kartą žais ketvirtfinalyje.

5

Į ketvirtfinalį pateko penkios Europos šalių komandos: Anglija, Prancūzija, Nyderlandai, Kroatija ir Portugalija. Pusfinalyje tikrai žais bent viena Europos komanda, nes ketvirtfinalyje anglai ir prancūzai susitiks tarpusavyje.

Olandai žais su argentiniečiais, kroatai – su brazilais, portugalai – su marokiečiais.

6

Portugalijos rinktinė per aštuntfinalio rungtynes į šveicarų vartus įmušė net šešis įvarčius (portugalai laimėjo 6:1). Nuo 1986 metų, kai visos atkrintamosios varžybos pradėtos rengti dabartine sistema, tiek ar daugiau įvarčių atkrintamųjų varžybų rungtynėse buvo įmušusi tik viena komanda. Tą padarė Vokietijos rinktinė, kuri 2014 metų pasaulio pirmenybių pusfinalyje sutriuškino brazilus 7:1.

8

Brazilijos rinktinė į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį pateko aštuntą kartą iš eilės. Trečia kartą iš eilės ketvirtfinalyje žais Prancūzija, antrą kartą – Kroatija ir Anglija.

Nyderlandai ir Argentina ketvirtfinalyje praėjusį kartą žaidė 2014 metais, Portugalija – 2006 metais, Marokas į šį etapą anksčiau nebuvo patekęs.

Olandai, argentiniečiai, portugalai ir marokiečiai pakeitė prieš ketverius metus ketvirtfinalyje žaidusias Urugvajaus, Belgijos, Švedijos ir Rusijos komandas.

8

Visoms aštuonioms stipriausioms pasaulio komandoms vadovauja savi treneriai. Tiesa, marokiečių kilmės Walidas Regragui užaugo Paryžiuje ir beveik visą karjerą žaidė Prancūzijos klubuose, tačiau jis ilgai rungtyniavo Maroko rinktinėje.

Dar trys dabartiniai rinktinių treneriai taip pat buvo rinktinių žaidėjai. Prancūzas Didier Deschamps‘as per žaidėjo karjerą net tapo pasaulio čempionu, anglas Garethas Southgate‘as ir argentinietis Lionelis Scaloni taip pat dalyvavo pasaulio pirmenybėse kaip žaidėjai.

Olandas Louisas van Gaalas, kroatas Zlatko Daličius, brazilas Tite ir portugalas Fernando Santosas per žaidėjo karjerą į rinktinę nepateko.

12

Anglijos ir Portugalijos rinktinės nuo čempionato pradžios (per ketverias rungtynes) įmušė po dvylika įvarčių. Jos yra rezultatyviausios turnyro komandos.

Tarp komandų, kurios pateko į atkrintamąsias varžybas ir žaidė po ketverias rungtynes, mažiausiai įvarčių praleido Maroko rinktinė. Varžovai į marokiečių vartus kamuolį pasiuntė tik vieną kartą.

13

Net trylika komandų per aštuntfinalio rungtynes įmušė įvarčius (neskaičiuojant baudinių serijų). Per pagrindinį laiką ir pratęsimą pataikyti į varžovų vartus nepavyko tik Maroko, Ispanijos ir Senegalo futbolininkams.

13

Į ketvirtfinalį patekusiose komandose žaidžia futbolininkai, kurie laimėjo trylika Auksinių kamuolių – geriausiam pasaulio futbolininkui skirtų prizų. Argentiniečio Lionelio Messio kolekcijoje yra septyni Auksiniai kamuoliai, portugalo Cristiano Ronaldo – penki, kroato Lukos Modričiaus – vienas. Turnyrui trūksta tik šių metų Auksinio kamuolio laimėtojo Karimo Benzemos, kuris negali padėti Prancūzijos rinktinei dėl traumos.

26

Brazilijos rinktinėje per pasaulio pirmenybes jau žaidė visi 26 futbolininkai, kurie atvyko į Katarą. Paskutinis į aikštę žengė trečiasis vartininkas Wevertonas, kurį treneris Tite įleido, kai jo komanda aštuntfinalio rungtynėse rezultatu 4:1 triuškino Korėjos futbolininkus.

39

39 metų portugalų gynėjas Pepe įmušė vieną iš šešių savo komandos įvarčių į šveicarų vartus. Būdamas vyresnis per pasaulio pirmenybes įvartį įmušė tik vienas futbolininkas. 1994 metais kamerūnietis Roger Milla pasižymėjo būdamas 42 metų.

1000

Argentinos futbolo žvaigždei Lioneliui Messiui aštuntfinalio rungtynės su Australijos rinktine buvo tūkstantosios karjeros rungtynės. Per jas L.Messi įmušė 789-ąkį karjeros įvartį (argentiniečiai nugalėjo 2:1).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.