Po visą pasaulį sujaudinusios dramos – ekspertų išvados: finalas – geriausias istorijoje, L. Messi įvertino atsargiau

Sekmadienį stebuklingomis finalo rungtynėmis pasibaigus Katare vykusiam 2022 m. pasaulio vyrų futbolo čempionatui – žmonės visame pasaulyje nenulaikė emocijų. Vieni ūžė miestų gatvėse, kartu su visa Argentina švęsdami istorinę šios šalies pergalę, kiti bombardavo socialinius tinklus dabar jau viską pasiekusio Lionelio Messio nuotraukomis, dar kiti rideno ašaras gailėdami jaunojo Prancūzijos futbolo dievaičio Kyliano Mbappe.

Argentinos rinktinė tapo 2022 m. pasaulio vyrų futbolo čempione.<br>Lrytas.lt koliažas. 
Argentinos rinktinė tapo 2022 m. pasaulio vyrų futbolo čempione.<br>Lrytas.lt koliažas. 
L. Messi.<br>Picture Alliance/Scanpix nuotr.
L. Messi.<br>Picture Alliance/Scanpix nuotr.
K.Mbappe ir L.Messi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
K.Mbappe ir L.Messi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Momentas, kuomet atsipirko arabų milijardai: L. Messi to net nesuprato.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Momentas, kuomet atsipirko arabų milijardai: L. Messi to net nesuprato.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
K. Mbappe ir L. Messi<br>AFP/Scanpix nuotr.
K. Mbappe ir L. Messi<br>AFP/Scanpix nuotr.
L. Messi, E. Martinezas ir K. Mbappe.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
L. Messi, E. Martinezas ir K. Mbappe.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lionelis Messi.
Lionelis Messi.
Lionelis Messi.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Lionelis Messi.<br>Imago/Scanpix nuotr.
L. Messi<br>AFP/Scanpix nuotr.
L. Messi<br>AFP/Scanpix nuotr.
Argentinos rinktinei įteikta pasaulio čempionų taurė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Argentinos rinktinei įteikta pasaulio čempionų taurė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ekstazę patyrusi argentinietė Kataro stadione nusimetė drabužius.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Ekstazę patyrusi argentinietė Kataro stadione nusimetė drabužius.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Argentinos rinktinei įteikta pasaulio čempionų taurė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Argentinos rinktinei įteikta pasaulio čempionų taurė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Argentina<br>AP/Scanpix nuotr.
Argentina<br>AP/Scanpix nuotr.
Argentinos rinktinė<br>AFP/Scanpix nuotr.
Argentinos rinktinė<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tomas Gustas ir Paulius Malžinskas<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Gustas ir Paulius Malžinskas<br>T.Bauro nuotr.
L.Pilibaitis.<br>Kauno klubo nuotr.
L.Pilibaitis.<br>Kauno klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

Dec 19, 2022, 8:07 PM, atnaujinta Dec 20, 2022, 11:57 AM

Visgi bene įdomiausias finalas pasaulio čempionatų istorijoje uždavė ir daugybę klausimų: kas nutiko beveik iki pat rungtynių pabaigos miegojusiai Prancūzijai? Kaip jai pavyko atsitiesti? Kaip atlaikyti įtampa iki paskutinės sekundės? Ką reiškia būti lyderiu ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų?

„Finalas – nerealus įspūdis, niekada anksčiau neteko tokio matyti ir nežinau, ar dar kada nors kažką panašaus pamatysime“, – portalui lrytas.lt sakė buvęs Lietuvos futbolininkas bei ilgametis futbolo teisėjas Paulius Malžinskas.

Teisėjui pritarė ir „Kauno Žalgirio“ klube rungtyniaujantis Lietuvos futbolininkas Linas Pilibaitis. „Emocijos įspūdingos – žiauriai geros rungtynės, seniai tokias mačiau. Nesu matęs tokio lygio finalo, ypač emociškai labai intensyvus buvo. Atrodė, kad Argentina beveik visas rungtynes viską laikė savo rankose ir gale matėme, ką padarė Prancūzija – fantastiškos rungtynės“, – neslėpė net kitą dieną po finalo išlikusio susijaudinimo L.Pilibaitis.

L. Messi trofėjus

Katare vykusiame 2022 m. pasaulio vyrų futbolo čempionate gyva Argentinos legenda L.Messi su 7 įvarčiais bei 3 rezultatyviais perdavimais tapo naudingiausiu turnyro žaidėju bei savo karjeros pasiekimų kolekciją pagaliau papildė įspūdingose finalo rungtynėse iškovota pasaulio taure.

L.Messi per savo karjerą yra laimėjęs septynis auksinius kamuolius, šešis Europos auksinius batelius, du pasaulio čempionato auksinius kamuolius, keturis kartus iškovojęs Čempionų lygos titulus, buvo du kartus FIFA pripažintas geriausiu pasaulio žaidėju (2009 m. ir 2019 m.) bei 14 kartų – geriausiu Argentinos futbolininku.

Su savo nacionaline rinktine L. Messi be šių metų pasaulio čempionų titulo taip pat yra laimėjęs „Copa America“ (2021 m.). Taip pat su Argentinos iki 20-mečių rinktine 2005 metais laimėjo FIFA jaunimo pasaulio čempionatą, o 2008-aisiais su Argentinos U23 rinktine pasidabino olimpiniu auksu.

Paklaustas, ar sekmadienį paskutinį likusį iki šiol neturėtą trofėjų nuskynusį L.Messi jau galima laikyti geriausiu futbolininku istorijoje, P.Malžinskas abejojo, ar prasminga vertinti skirtingais laikotarpiais žaidusias superžvaigždes, tačiau pripažino – šiuo metu gyvename L.Messi eroje.

„Aš truputį skeptiškai žiūriu į tas „geriausias visų laikų“ etiketes. Kiekviena epocha, kiekviena era turi savo geriausią žaidėją: buvo Pele, buvo Diego Maradona ir daugelis kitų žaidėjų.

Dabar, turbūt, yra Lionelio Messi laikas, tad kiekvienas savo laiku yra geriausias, o pasakyti, kad jis yra visų laikų geriausias – sunku – palikime kiekvienam asmeniškai spręsti.

Septyni auksiniai kamuoliai, begalė asmeninių apdovanojimų, iškovota viskas kas įmanoma: ir Čempionų lyga, ir Pietų Amerikos čempionatas, ir dabar galų gale pasaulio taurė... Nėra tokio apdovanojimo, kurio L.Messi neturėtų ir tai viską pasako. Vienareikšmiškai, tai yra įspūdingas šio laikmečio žaidėjas, kuris paliks ryškų pėdsaką“, – kalbėjo P.Malžinskas.

Panašios pozicijos laikėsi ir L.Pilibaitis. „L.Messi eilinį kartą įrodė, kad amžius – ne riba demonstruoti tokį futbolą. Negaliu pasakyti geriausias jis, ar ne geriausias istorijoje, bet, kiek esu matęs asmeniškai, jis tikrai yra geriausias futbolininkas“, – paantrino jis.

K. Mbappe čempionate pelnė 8 įvarčius

Neįtikėtinus gabumus šių metų pasaulio futbolo čempionate demonstravo ir 23-ejų Prancūzijos puolimo lyderis Kylianas Mbappe. Lemiamose rungtynėse prancūzas pelnė visus tris savo komandos įvarčius bei per mačą, įskaitant po pratesimo vykusią baudinių seriją, realizavo net tris 11 metrų baudinius.

Sensacingai K.Mbappe žaidė ne tik finale, bet ir viso Katare vykusio turnyro metu, kuriame iš viso pelnė net 8 įvarčius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus ir tapęs rezultatyviausiu čempionato žaidėju buvo apdovanotas auksiniu bateliu.

„Hat trick'as“ (3 įvarčiai per vienas rungtynes) pasaulio čempionato finale daug ką reiškia. Nesvarbu, kiek jį matėme pačiose rungtynėse, kiek jis tų momentų turėjo, bet progas, kurias turėjo jis išnaudojo 101 proc.

Tai daug ką pasako – tikrai įspūdingas žaidėjas, įspūdingi fiziniai duomenys, greitis. Be to jis dar yra labai jaunas, todėl ateityje tikrai dar matysime ne vieną gražią akimirką ir ne vieną gražų žaidimą iš jo pusės“, – apie jaunąjį Prancūzijos supertalentą atsiliepė P.Malžinskas.

Nors K.Mbappe gruodžio 20 d. sueis tik 24 metai, vilkėdamas Prancūzijos rinktinės marškinėlius pasaulio čempionatuose jis jau yra įmušęs 12 įvarčių per 14 pasirodymų 2018 m. ir 2022 m. Pasaulio taurės turnyruose. Iš viso puolėjas žaisdamas už savo nacionalinę komandą yra pelnęs 36 įvarčius.

Vertindamas neeilinį prancūzo talentą Lietuvos futbolininkas L.Pilibaitis neatmetė galimybės, kad M.Mbappe ateityje savo pasiekimais galėtų susilyginti su L.Messi ar Cristiano Ronaldo ar net juos aplenkti, o po neišvengiamo šių žvaigždžių pasitraukimo iš didžiojo sporto – tapti naujuoju pasauliniu futbolo veidu.

„K.Mbappe tikrai įrodė, kad yra aukšto lygio, ypač būdamas tokio amžiaus, ką jis demonstruoja yra kažkas neįtikėtino. Po Cristiano Ronaldo ir L.Messi išėjimo, jis turėtų perimti jų rolę“, – sakė jis.

Blankūs prancūzai ir aršūs argentiniečiai

Nepaisant sprogstamo K.Mbappe pasirodymo beveik pačioje rungtynių pabaigoje, Prancūzijos rinktinė iki pirmojo įvarčio 80-ąją minutę žaidė itin blankiai. Žaidimas buvo lėtas, perdavimai netikslūs, o smūgių į vartų plotą iki tol buvo nematyti. Tuo tarpu Argentina nuo pačios rungtynių pradžios kovojo kaip žvėrys.

„Labai keistai atrodė, matėsi, kad Argentina tikrai norėjo kojom, rankom, dantim išplėšti pergalę nuo pat pradžių, o Prancūzija atrodė primigusi ir nepanaši į save, bet sunku pasakyti, kodėl. Girdėjome, kad žaidėjai sirguliavo, gal tai turėjo įtakos“, – svarstė L.Pilibaitis.

Tuo tarpu P.Malžinskas tvirtino, jog atsakomybę už prastą sportininkų formą svarbiausiose pasaulio futbolo rungtynėse turėtų prisiimti pati komanda.

„Turbūt prancūzai tikrai turėjo kažkokių problemų, visi puikiai žinome, kad ir virusas komandoje buvo, du atlikti keitimai pirmo kėlinio pabaigoje irgi sako, kad komanda neatėjo į finalą pasiruošusi 100 proc.

Bet iš kitos pusės tai ir parodo, kad čia yra pasaulio čempionato finalas ir tu turi padaryti viską, kas nuo tavęs priklauso, kad panaikintum bet kokią riziką ir jei ten komandoje kažkur kas nors persišaldė nuo kokio oro kondicionieriaus ar dar kažko – tai nelabai suvokiami dalykai.

Tai yra vienitėlės rungtynės, kuriose tu turi atiduoti viską. Prancūzai šioje vietoje turbūt nepadarė visko, kas nuo jų priklausė. Galbūt čia yra toks prancūziškas charakteris, truputį vėjavaikiškumas, o Argentina kovėsi – tiek noro laimėti seniai matėme: krito dėl kiekvieno kamuolio, dvikovos, begalinis užsivedimas, o Prancūzija į finalą atėjo visai kitokia.

Gal tai liga ar dar kažkas, bet tai jų pačių problema, kad kažkur kažko nesužiūrėjo, kažką praleido pasiruošime, o visos smulkmenos susideda į didesnį dalyką“, – dėstė P.Malžinskas.

Vis dėlto 80-ąją minutę K.Mbappe realizavus minėtąjį 11 metrų baudinį, viskas tarsi apsivertė aukštyn kojom – jau kitos atakos metu (81 minutę) K.Mbappe smeigė dar vieną įvartį į Argentinos vartus ir nuo to laiko Prancūzija visiškai perėmė mačo kontrolę bei vos neišplėšė pergalės per pridėtą antrojo pratęsimo laiką (120+3 minutę), kuomet Argentinos vartininkas Emiliano Martinezas įspūdingai atlaikė vieno prieš vartus atsidūrusio Prancūzijos puolėjo Randalo Kolo Muani smūgį.

„Visada įmušus įvartį emocijų antplūdis būna labai didelis, ir jie (prancūzai -red.) pajuto, kad dar gali kažką pasiekti, nes tai yra finalas – kiekvienas nori laimėti, tas pirmasis įvartis ir davė impulsą, kad dar galima kažką pasiekti.

Kiekvienas įvartis keičia situacija, Prancūzijai tas pirmas pelnytas įvartis davė gerą impulsą, iš karto sekė kitas ir matėme, kad 123-iąją minutę prancūzai galėjo išplėšti pergalę, bet Argentinos vartininkas sužaidė idealiai, nors toje vietoje nedaug trūko, kad Prancūzija laimėtų ir be 11 metrų baudinių“, – apie emocijų vaidmenį futbole kalbėjo L.Pilibaitis.

Tikrasis lyderis

Visgi sensacingo K.Mbappe žaidimo, užkūrusio Prancūzijos dvasią nepakako – argentiniečiai išlaikė savo plėšrūniškus instinktus iki pat dviejų pratęsimų pareikalavusių rungtynių pabaigos ir degančiomis akimis, bet šaltais nervais nukenksmino pasaulio čempionų titulą gynusią komandą baudinių serijoje (4:2). P.Malžinskas teigia, kad tam neabejotinos įtakos turėjo L.Messio kaip lyderio aikštėje ir už jos ribų vaidmuo.

„Savo komandoje L.Messi dabar yra tas, kuo buvo D.Maradona. Jis žaidžia komandoje su žaidėjais, kurie kai buvo 10-ies ar 15-os metų, jis jau buvo aukščiausios klasės žaidėjas, pasaulinė žvaigždė.

L.Messi žodis komandoje ir jo įtaka komandoje yra be galo didelė. Jis galėjo daryti, ką nori, komanda jo klausė, jis valdė komandą ir jis elgėsi turbūt taip, kaip elgėsi D.Maradona atvažiavęs į rinktinę – vieningas tikslas, viskas pajungta komandos interesams.

Jis sustatė visus procesus taip, kad: „turime laimėti“. Būtent čia ir yra didžiausias nuopelnas – ne tik tie įvarčiai, ne tik žaidimas, bet, turbūt, ir drausmė komandos viduje, noras žaisti, kovoti atėjo būtent iš komandos lyderio“, – sakė jis.

Lietuvos futbolo teisėjas pridūrė kad K.Mbappe yra aukščiausios klasės žaidėjas, tačiau jo įtaka visai Prancūzijos rinktinei kol kas nė iš tolo neprilygsta poveikiui, kurį savo komandai turi L.Messi autoritetas:

„Prancūzijoje daug lyderių, daug žvaigždžių, bet vieno tokio, kuris galėtų paimti visą komandą į kumštį, kurio visi klausytų, kurio autoritetas būtų neginčijamas turbūt prancūzams ir pritrūko.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.