LFF naujais įstatais pasidžiaugęs Seimo narys L. Kasčiūnas žada dabar pasiraitojus rankoves šturmuoti ir Asociacijų įstatymą

Seimo narys Laurynas Kasčiūnas tvirtina, kad trečiadienį priimti naujieji Lietuvos futbolo federacijos (LFF) įstatai leidžia tiesioginio LFF valdymo įstatymo projektą „padėti į stalčių“. Pasak jo, yra padaryti svarbūs dalykai dėl nepriekaištingos reputacijos sąvokos įtvirtinimo, tiesioginio Vykdomojo komiteto (VK) rinkimų, įtraukta daugiau klubų į valdymą, tačiau dar didesnį klubų įtraukimą riboja Asociacijų įstatymas, kurį planuojama Seimo pavasario sesijoje keisti.

Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2022, 2:35 PM

„Tikrai reikia atiduoti duoklę (LFF – ELTA), kad buvome išgirsti ir valingai, absoliuti dauguma konferencijos dalyvių priėmė sprendimą. Tiesioginis rinkimas Vykdomojo komiteto, irgi svarbu, klubų įtraukimas – svarbu. Matau ir girdžiu, kad norisi didesnio įtraukimo, bet tą riboja Asociacijų įstatymas. Ką aš galiu pasakyti, kad tikrai pavasario sesijoje planuojame keisti Asociacijų įstatymą, kad klubus būtų įmanoma įtraukti dar labiau, tą tikrai padarysime. Suprantu, kad tam tikrą reformą trukdė ir teisinis reguliavimas, tą reguliuosime“, – Eltai teigė L. Kasčiūnas.

„Planuoju susitikti su LFF atstovais, pasikalbėti su jais draugiškai, kalėdinėje dvasioje, aptarti visą procesą, ką galime daryti toliau, jie irgi kalba apie finansavimo klausimus, galėsime išklausyti ir pažiūrėti, kuo galėsime padėti. Bet yra dar tam tikrų dalykų, kurie yra svarbūs“, – pridūrė jis.

Šakinių asociacijų dalyvavimas VK – visiškas absurdas

Parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas aiškina, kad dalykas, kuris jam neduoda ramybės, yra šakinių asociacijų dalyvavimas VK. Pasak jo, tai yra visiškas absurdas ir LFF demokratizacija įvyko tik trečdalyje struktūros.

„Šakinės asociacijos, tai man neduoda ramybės. Tai yra visiškas absurdas. Tai, kas iš principo yra LFF departamentas, turi trečdalį balsų, kur gali realiai kontroliuoti situaciją. Dabar realiai demokratizacija įvyko viename trečdalyje, kitame trečdalyje yra regioninės asociacijos, kas yra svarbu, jos turi būti atstovaujamos ir tada dar vienas trečdalis kažkokių neaiškių šakinių asociacijų, kurios gali būti dirbtinai kuriamos, per jas galima kontroliuoti situaciją ir panašiai“, – sakė politikas.

„Bet aš girdėjau generalinio sekretoriaus pasakymą, kad jie pavasarį svarstys, ką daryti su šakinėmis, sveikinu vien šią mintį ir mes ragintume tą padaryti. Jeigu kalbame apie iki galo nepadarytus darbus, tai čia tie darbai“, – pridėjo jis.

Didesnio finansavimo futbolui klausimas gali būti keliamas

L. Kasčiūnas pažymi, kad be jokios abejonės galima kelti klausimą dėl didesnio Lietuvos futbolo, klubų ir infrastruktūros finansavimo, nes tai yra sporto šaka reikalaujanti išskirtinio dėmesio.

„Visada, be jokios abejonės (didesnio finansavimo klausimas galėtų būti keliamas – ELTA). Futbolas manau yra ta sporto šaka, kuri, be jokios abejonės, reikalauja išskirtinio dėmesio. Matyt, tai yra esminė vizitinė kortelė, apie Kroatiją turbūt dabar daugiausiai žino iš jų pasiekimų futbole. Unikali, beveik mūsų dydžio valstybė turi tokius rezultatus. Žinau, kad mes to savo gyvenime turbūt nesulauksime, bet kažkur priartėti būtų faina“, – tvirtino NSGK vadovas.

Seimo narys planuoja susitikti su LFF atstovais ir aptarti tolimesnį darbą.

„Dabar šventinis laikotarpis, dabar jie irgi pavargę... Kai susitikdavome, visada būdavo gan konstruktyvus pokalbis, tai galvoju kada gal paskambinsiu ir susitiksime prie kavos, arbatos, pasitarsime, ką galime toliau daryti“, – teigė politikas.

ELTA primena, kad trečiadienį Neeilinėje LFF konferencijoje buvo patvirtintas naujas įstatų projektas.

Už naują įstatų projektą balsavo 83 iš 85 Konferencijos dalyvių. Balsavimui reikėjo 57 balsų už ir įstatų redakcija buvo patvirtina.

Naujuose LFF įstatuose, kuriuos pristatė UEFA Nacionalinių asociacijų valdymo biuro vadovas Luca Nicola, įtvirtinta būtinybė būsimiems LFF Vykdomojo komiteto (VK) nariams, LFF prezidentui, viceprezidentui ir generaliniam sekretoriui atitikti įtvirtiną nepriekaištingos reputacijos sąvoką ir jai priskirtus reikalavimus. Jis taip pat paaiškino, kad Lietuvos notarų rūmai patikino UEFA, jog tokios sąvokos įtvirtinimas įstatuose neprieštarauja Lietuvos įstatymams.

LFF Konferenciją sudarys 32 nariai turintys po 2 balsus, t.y. 10-ies apskričių atstovai, aštuonių A lygos klubų atstovai, šešių Pirmos lygos klubų atstovai bei aštuonių šakinių asociacijų – Lietuvos moterų futbolo asociacijos, Lietuvos salės ir paplūdimio futbolo asociacijos, Lietuvos studentų futbolo lygos, Masinio futbolo asociacijos, Lietuvos vaikų ir jaunimo ugdymo futbolo asociacijos, Lietuvos futbolo žaidėjų asociacijos, Lietuvos futbolo techninio vystymosi asociacijos ir Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos atstovai.

Tuo tarpu LFF Vykdomąjį komitetą, kuris bus tiesiogiai renkamas Konferencijoje, sudarys 16 narių – 8 apskričių atstovai, trijų šakinių asociacijų – Lietuvos moterų asociacijos, Lietuvos salės ir paplūdimio futbolo asociacijos bei Lietuvos vaikų ir jaunimo ugdymo futbolo asociacijos atstovai, taip pat A lygos atstovas, Pirmos lygos atstovas, vieno A lygos klubo atstovas, LFF prezidentas ir nepriklausoma moteris.

Seimo narys Mykolas Majauskas Eltai tvirtino, kad patvirtinti nauji įstatai yra žingsnis teisinga linkme, tačiau, tik nauji visuotiniai LFF rinkimai be kriminalinio pasaulio atstovų galėtų kažką pakeisti negrįžtamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.