Paskutinysis D. Maradonos pasaulio čempionato finalas sukėlė legendos įsiūtį: „Suknisti kalės vaikai“

Dar visai neseniai Argentinos futbolo rinktinė Katare trečiąjį kartą šalies istorijoje triumfavo pasaulio čempionate. Lionelio Messi vedami argentiniečiai finalo dvikovoje po baudinių pareikalavusios kovos pranoko Prancūzijos futbolininkus. Tai buvo pirmas kartas nuo 1986-ųjų, kai Argentinai pavyko pasiekti triumfą planetos pirmenybėse.

D.Maradonai 1990 metais nepavyko pakartoti triumfo pasaulio čempionate.<br>AFP/Imago/Scanpix ir stopkadro nuotr. koliažas.
D.Maradonai 1990 metais nepavyko pakartoti triumfo pasaulio čempionate.<br>AFP/Imago/Scanpix ir stopkadro nuotr. koliažas.
D.Maradona (dešinėje).<br>Imago/Scanpix nuotr.
D.Maradona (dešinėje).<br>Imago/Scanpix nuotr.
Argentinos futbolo rinktinė 1990-ųjų pasaulio čempionate.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Argentinos futbolo rinktinė 1990-ųjų pasaulio čempionate.<br>Imago/Scanpix nuotr.
D.Maradona.<br>Imago/Scanpix nuotr.
D.Maradona.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Argentinos futbolo rinktinė pralaimėjo 1990-ųjų pasaulio futbolo čempionato finale.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Argentinos futbolo rinktinė pralaimėjo 1990-ųjų pasaulio futbolo čempionato finale.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-01-01 14:59

Tąsyk, prieš 36-erius metus, Meksikoje vykusiame čempionate taurę virš savo galvos kėlė rinktinės kapitonas Diego Maradona. Argentinos ekipos simbolis turėjo puikią galimybę pakartoti sėkmę ir po ketverių metų Italijoje vykusiose pirmenybėse, tačiau tada įvykiai susiklostė Pietų Amerikos rinktinei nepalankia linkme.

1990-ųjų liepos 8-ąją Romos olimpiniame stadione Argentina 0:1 nusileido tuometinei Vakarų Vokietijos rinktinei, o emocijos Italijoje ėmė virti dar iki finalinės akistatos starto.

Portalas lrytas.lt kviečia prisiminti prieš daugiau nei 30 metų vykusius įvykius.

Neapolio, bet ne Italijos Dievas

Į 1990-ųjų pasaulio futbolo čempionatą D.Maradona atvyko kovingos nuotaikos. Pasaulio čempiono titulą pasiruošęs ginti argentinietis puikiai pažinojo pirmenybių lokaciją, nes nuo 1984-ųjų rungtyniavo Italijos Pietuose įsikūrusio Neapolo „Napoli“ klube.

Tiesa, pačioje Italijoje futbolo Dievas vienodo įvertinimo nesulaukė – Neapolio mieste D.Maradona buvo nešiojamas ant rankų, nes jo į priekį vedama „Napoli“ ekipa 1987 ir 1990 metais iškovojo šalies titulą. Tai kol kas yra vieninteliai du kartai, kai Neapolio klubui buvo pavykę užkopti į Italijos futbolo pirmenybių viršūnę. Tuo metu likusi Italijos dalis „Maradonos virusu“ nesusirgo – tiek „Napoli“ komanda, tiek pats D.Maradona ypač Šiaurinėje Italijos dalyje sulaukdavo daug įžeidimų ir pašaipų.

Pats D.Maradona šių protrūkių nesureikšmindavo ir savo argumentus pateikdavo futbolo aikštėje, kurioje ant menčių su įmušamais įvarčiais paguldydavo tuo metu futbolo madas diktavusius „AC Milan“, Milano „Inter“ ir Turino „Juventus“ klubus.

Vaikinas iš Buenos Airių provincijos pavergė kuklaus Neapolio miesto gyventojų širdis. Jį mylėjo ne tik futbolo sirgaliai, bet ir miestą kontroliavusi „Camorra“ mafijos grupuotė, tiesa, ji futbolo perlą panardino į priklausomybės nuo narkotikų liūną.

D.Maradonos ir kokaino draugystė Neapolio gyventojams ir Italijai buvo tapę vieša paslaptimi, tačiau milžiniškas futbolininko autoritetas bei artimi ryšiai su „Camorra“ grupuote jį apsaugodavo nuo rimtesnių problemų.

Priklausomybė argentinietį persekiojo ir prieš 1990-ųjų pasaulio čempionatą, tačiau prieš svarbiausią metų įvykį jis padarė reikiamas išvadas ir pristabdęs draugystę su kokainu intensyviai pradėjo ruoštis titulo gynybai.

„Niekada!“

Viena iš čempionato favoričių laikyta Argentinos futbolo rinktinė žingsnis po žingsnio žygiavo titulo gynybos link. Turnyro ketvirtfinalyje po baudinių serijos tuometinę Jugoslaviją įveikusių argentiniečių pusfinalyje laukė ne bet kas, o pirmenybių šeimininkė Italija.

Italai šiam pasaulio čempionatui buvo surinkę tikrą futbolo žvaigždžių desantą. Tuo metu stipriausia pasaulyje laikomoje „Serie A“ futbolo lygoje spindėjo tokios žvaigždės kaip Paolo Maldini, Salvatore Schillaci ar Roberto Baggio.

Futbolo žvaigždyną surinkusi Italija siekė pirmą kartą nuo 1982-ųjų sugrąžinti šiai šaliai stipriausios futbolo rinktinės vardą, bet prieš tai reikėjo įveikti pusfinalio barjerą, kuriame skersai kelio stojo tuometinė pasaulio čempionė Argentina.

Nors Italija buvo 1990-ųjų planetos pirmenybių šeimininkė, bet likimas sumaišė visas kortas. Argentinos ir Italijos pusfinalio dvikovos vietą tapo Neapolio miestas. Miestas, kuris priklausė D.Maradonai.

Papildomo žibalo į ugnį papylė ir pati Argentinos žvaigždė, kuri prieš rungtynes pakvietė Neapolio miesto gyventojus palaikyti Argentiną dvikovoje prieš italus. D.Maradona priminė kitų Italijos miestų sirgalių skriaudas, įžeidimus ir pabrėžė, kad „kai „Napoli“ buvo sunku, aš šiai komandai padėjau, būtų malonu sulaukti tokios pat pagalbos ir iš „Napoli“ sirgalių“.

Viską vainikavo tuomet didžiausiose Italijos žiniasklaidos grupių antraštėse pasirodžiusi D.Maradonos frazė „Neapolis nėra Italija“.

Kaip ir buvo galima prognozuoti, Neapolio miestas pasidalino į dvi dalis – vieni savo simpatijas reiškė aikštės šeimininkams, tuo metu kiti palaikė Argentiną, kurios simbolis buvo Neapolio dievukas D.Maradona.

„Italijos federacija padarė didžiulę klaidą. Argentina prieš Italiją Neapolyje, tai – klaida. Jie turėjo numatyti, kad taip nutiks. Niekada neleiskite Argentinos rinktinei žaisti Neapolyje. Niekada!“, – kalbėjo tuometinis „Napoli“ ekipos treneris Alberto Bigonas.

„San Paolo“ stadionas pusfinalio metu pasidalino į dvi dalis, o įtampa aikštėje tvyrojo visos dvikovos metu. Pagrindinis rungtynių laikas ir pratęsimas baigėsi lygiu rezultatu 1:1. Viskas kėlėsi į 11-os metrų baudinius.

Paskutinįjį Argentinos smūgį atliko D.Maradona. Kurtinantis švilpimas neišmušė argentiniečio iš vėžių, jo smūgis buvo tikslus. Tuo metu Roberto Danadonis ir Aldo Serena nerealizavo smūgių ir didžioji dalis Italijos skendo ašarose – D.Maradona ir vėl liko nenugalėtas „San Paolo“ stadione.

„Prasčiausias finalas istorijoje“

Iki 1986-ųjų sėkmės pakartojimo Argentinai buvo likęs tik vienas žingsnis. Finalas ir akistata su Vakarų Vokietijos rinktine. Po Italijos rinktinės nuginklavimo D.Maradona tapo nekenčiamiausiu žmogumi šalyje. Tąliudijo tiek visuomenės apklausos, tiek ir įvykiai finalinėje kovoje.

Vaizdai prieš pat finalo pradžią tapo istoriniais.

Pilnutėlis Romos olimpinis stadionas kurtinančiu švilpimu išreiškė nepagarbą Argentinai jos himno metu. Išsirikiavę žaidėjai akivaizdžiai buvo nepatenkinti tokiu italų sirgalių poelgiui – himno metu tikru aviliu virtęs olimpinis stadionas įsiutino ir Argentinos rinktinės kapitoną.

„Kalės vaikai! Suknisti kalės vaikai!“, – viduryje himno suriko tuo metu velniui Italijoje prilyginamas D.Maradona.

Triumfo pakartoti nepavyko. Priešiška atmosfera ir vokiečių futbolininkai finale 0:1 palaužė Argentinos rinktinę.

„Turbūt tai buvo prasčiausias finalas pasaulio čempionatų istorijoje. Argentina pralaimėjo Vokietijai, o šalies himną nušvilpė visas stadionas.

Jie švilpė ne dėl to, kad jiems nepatiko Argentina, jie švilpė dėl to, kad jie nekentė D.Maradonos. Jo tikrai nekentė“, – finalą prisiminė italų istorikas Johnas Footas.

Pasibaigus čempionatui argentinietis grįžo į „Napoli“ klubą, bet jo karjera Italijoje nebeužsitęsė. Daugelio nekenčiamas D.Maradona vėl paniro į narkotikų liūną, o futbolininko išsižadėjusi šalis nustojo jį dangstyti.

Dėl narkotikų vartojimo D.Maradona sulaukė diskvalifikacijos ir 1991 metais paliko Neapolį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.