2023-ieji – naujos futbolo eros pradžia: legendas keičiantys supertalentai ir didžiuliai pokyčiai žaidimo užkulisiuose

Po erą užbaigusio Kataro pasaulio futbolo čempionato ir Lionelio Messi bei Cristiano Ronaldo karjeroms einant į pabaigą, galingosios sporto renginius organizuojančios šalys sutelks didesnį dėmesį į klubinį žaidimą, kuriame centrinę vietą užims Prancūzijos sensacija Kylianas Mbappe ir vikingu pramintas jaunasis Norvegijos supertalentas Erlingas Haalandas.

K. Mbappe, E. Haalandas, C. Ronaldo ir L. Messi.<br>Lrytas.lt koliažas.
K. Mbappe, E. Haalandas, C. Ronaldo ir L. Messi.<br>Lrytas.lt koliažas.
E.Haalandas.<br> AP/Scanpix nuotr.
E.Haalandas.<br> AP/Scanpix nuotr.
K.Mbappe<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
K.Mbappe<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
K. Mbappe ir L. Messi<br>AFP/Scanpix nuotr.
K. Mbappe ir L. Messi<br>AFP/Scanpix nuotr.
L. Messi<br>AFP/Scanpix nuotr.
L. Messi<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lionelis Messi.<br>Zuma/Scanpix nuotr.
Lionelis Messi.<br>Zuma/Scanpix nuotr.
C. Ronaldo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
C. Ronaldo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 4, 2023, 7:35 PM, atnaujinta Jan 10, 2023, 11:57 AM

Atsidarius sausio mėnesio perėjimų langui, Kylianas Mbappe svarsto, kas bus toliau.

Dar prieš pasaulio futbolo čempionatą jis galvojo palikti „Paris Saint-Germain“ (PSG), tačiau dabar vieno Kataro surengto sporto projekto pabaiga privertė jį dar labiau susimąstyti, ar jis efektyviai leidžia savo laiką kitame.

K.Mbappe žino, kad kiti žingsniai jo karjerai yra labai svarbūs. Tik jis juos žengs visiškai kitame pasaulyje.

Vis dėlto atsižvelgiant į K.Mbappe kontrakto pratęsimo su klubu sąlygas, puolėjas Kataro valdomame Paryžiaus klube turėtų žaisti bent iki 2025 m.

To negalima pervertinti prasidėjus 2023 m. sezonui. Mes dar tik žengiame pirmuosius žingsnius į erą po L.Messi ir C.Ronaldo, kur K.Mbappe ir E.Haalandas jau perėmė jų estafetę.

Mes įžengėme į erą po Kataro pasaulio futbolo čempionato, kurio didelė įtaka ir toliau keičia žaidimo formą.

Labiau už viską šis čempionatas paspartino „sportinio plovimo“ (asmenų, grupių, korporacijų ar vyriausybių praktiką, naudojančią sportą, kad pagerintų reputaciją, suterštą dėl netinkamų veiksmų) lenktynes.

Dabar Kataras daro įtaką didžiajai daliai Europos žaidimo per PSG ir Europos klubų asociacijai pirmininkaujantį Nasserą Al Khelaifi, o Abu Dabio valdomas „Manchester City“ ir Saudo Arabijos kontroliuojamas „Newcastle United“ taip pat žvelgia į didingas ambicijas tapti pajėgiausiais pasaulio klubais.

Visam arabų pasauliui būtų neįtikėtinai džiugu, jei po Katare surengtos pasaulio taurės PSG ar „Manchester City“ pagaliau laimėtų UEFA Čempionų lygą.

Dabar tai tikrai atrodo labiau tikėtina nei bet kada per pastarąjį dešimtmetį. Dabar čia vyksta tikrasis žaidimas.

Tai yra viena iš dviejų pagrindinių jėgų, lemiančių futbolą 2023 metais: iš vienos pusės – Persijos įlankos blokados politiniai tikslai, iš kitos – amerikietiškas kapitalizmas.

Daugelis žaidimo dalyvių mano, kad daugiaklubių projektų atsiradimas bus viena didžiausių problemų, ypač dėl to, kaip jie keičia tapatybę ir iki šiol galėjo veikti be tinkamo reguliavimo.

„Visi į tai itin susitelkę, – „Independent“ sakė vienas aukšto lygio šaltinis. – Pirmiausia reikia iš naujo išsiaiškinti reguliavimą. Kiekvienas klubas turi stovėti ant abiejų savo kojų. Tai tema, kurią visi suprato 2022 metais, o 2023 metais ji bus svarbiausia.“

Numatomi „Liverpool“ ir „Manchester United“ pardavimai taps istoriniais Anglijos futbolo etapais, dar labiau išjudinsiančiais žaidimo tektonines plokštes.

Visa tai vyksta tuo metu, kai daugelis tikisi, kad auganti įtampa tarp UEFA ir FIFA peraugs į „visų mūsų karą“. Daugelyje klubinio žaidimo lygių kilo sąmyšis po to, kai FIFA vadovas Gianni Infantino neseniai paskelbė apie naują 32 komandų pasaulio klubų futbolo čempionatą 2025 metais, minimaliai pasikonsultavęs su likusiu futbolo pasauliu.

Įgyvendinus naująjį klubinio futbolo projektą didės mūšis dėl kalendoriaus, o iš tikrųjų viskasi susiveda į tai, kas kontroliuoja klubinio žaidimo turtus.

Virš viso to Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje prasidės kitas svarbus FIFA renginys – moterų pasaulio futbolo čempionatas. Sarinos Wiegman vadovaujama Anglijos rinktinė turi bene geriausius šansus laimėti trofėjų, nes yra geriausia pasaulio komanda, kuri dar niekada nebuvo geresnės formos, rašo „Independent“.

Tačiau moterų futbolas susiduria su problemomis – pasiruošimo turnyrui metu dominuos labai garsus siekis gauti vienodus piniginius prizus, kokie skiriami pasaulio vyrų futbolo čempionate.

FIFA ir JAV futbolui bus dar sunkiau, nes prasidės pasirengimas 2026 m. pasaulio futbolo čempionatui, kuris bus pirmasis be vietos organizacinio komiteto ir kurį 100 proc. kontroliuos valdymo institucija.

Viso to sūkuryje kovą įvyks G.Infantino perrinkimas FIFA prezidentu.

Atsižvelgiant į tai, kad jis vyks Afrikoje, daugelis stebės, ar jis ir toliau tęs pasaulio futbolo čempionato temą, išreiškiančią pasidalijimą tarp „Vakarų“ ir likusio pasaulio. Šiame kontekste taip pat vyksta machinacijos, susijusios su pasaulio klubų čempionatu.

Tuo tarpu Anglijos rinktinės treneris Garethas Southgate'as sutelks dėmesį į šį žemyną, kad patobulintų Anglijos vyrų rinktinę artėjant 2024 m. Europos čempionatui.

Jei visa tai atrodo neproporcingai didelis dėmesys reikalams už aikštės ribų, tai tik todėl, kad jie labiau nei bet kada anksčiau lemia įvykius aikštėje.

Pavyzdžiui, „Barcelona“, Madrido „Real“ ir „Juventus“.

Kadangi Europos Teisingumo Teismas, kaip manoma, priims generalinio advokato Athanasioso Rantos patarimą dėl valdymo institucijų vietos sporte, tai iš esmės žlugdo Superlygos projektą – bent jau šiuo pavidalu. Trys už jį agitavę klubai turės apsvarstyti, ką daryti toliau.

Žaidime vis dažniau spėliojama, kad dėl to Barselona ir Madridas gali žengti pirmuosius žingsnius atsisakydami socio modelio, pagal kurį komandos yra valdomos tūkstančių į ją investuojančių fanų organizacijos.

Daugeliui tai būtų tragedija, tačiau toks drastiškas pokytis yra įmanomas dėl besikeičiančių žaidimo tendencijų.

Tuo tarpu du į geriausių visų laikų futbolininkų gretas patenkantys futbolininkai į karjeros pabaigą gali imtis netradicinių sprendimų.

C.Ronaldo sąvąjį jau atliko – atsisveikino su „Manchester United“ ir pasirašė dvejų metų sutarti su Saudo Arabijos „Al Nassr“ klubu, kuriame, kaip pranešama, uždirbs per 200 mln. eurų per sezoną.

Tuo tarpu L.Messi šiuo metu sprendžia, ar tinkamiausia su didžiuoju sportu būtų atsisveikinti Barselonoje, ar taip pat susižerti įspūdingą sumą ir karjeros tašką padėti „Miami Inter“ klube.

Pastarasis variantas dar labiau atspindėtų didėjančią JAV įtaką žaidimui ir galbūt pradėtų įrodinėti, kad G.Infantino buvo teisus dėl vieno didžiulio reikalavimo.

Jis sakė, kad siekiama, jog futbolas taptų sporto šaka Nr. 1 visame pasaulyje, ir visi ženklai rodo, kad taip ir bus.

Gali būti, kad šiais metais daugumą Anglijos lygos klubų valdys būtent JAV. Tai puikiai iliustruoja ir šiuo metu vykstančios lenktynės dėl lygos titulo ir parodo, kaip žaidimas atsidūrė tarp dviejų pagrindinių galios centrų Vakaruose ir Artimuosiuose Rytuose poveikio.

Jungtinių Arabų Emyratų šeichui Mansurui ben Zaidui al Nahajanui de facto priklausančiai „Manchester City“ ekipai varžantis su JAV milijardierių Kroenke'ų šeimos valdomu „Arsenal“ klubu, didžiausias klausimas – ar „Arsenal“ trenerio Mikelio Artetos auklėtiniai sugebės išlaikyti šį pakilimą ir pasinaudoti savo pranašumu.

Vyrauja nuomonė, kad „Manchester City“ šiemet ir vėl dominuos iki galo, o E.Haalandas įmuš įvarčius, kurie laimės komandai dar vieną titulą ir tinkamai paskelbs apie šią bręstančią konkurenciją su prancūzų futbolo dievaičiu K.Mbappe.

Būtent čia vyksta žaidimas prasidėjus 2023 metams. Jis vienu metu toks nuspėjamas ir kartu su tiek daug nežinomųjų.

Atėjo didinga nauja era, nors viskam joje įtakos turi tai, kas buvo prieš tai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.