Rusų idėjos dėl futbolo gaivinimo artėja prie absurdų – svarstoma Azijoje rinktinei žaisti Usijos pavadinimu

Rusijos futbolas ir toliau lieka pasaulio užribyje, o tai ypač erziną visų lygių rusų sporto valdininkus. Praėjusių metų kovą UEFA ir FIFA suspendavo visų lygių Rusijos agresorės ekipas ir rinktines, neleidžiant joms pasirodyti tarptautinėje arenoje. Vasario 24-ąją Ukrainą užpuolė Rusijos armiją ir bando okupuoti nepriklausomą valstybę. Tuo tarpu agresorės Rusijos futbolo sąjunga (RFU) bandė pulti ir UEFA bei FIFA, paduodama organizacijas į Sporto arbitražo teismą, o dabar ji svarsto apie galimybę perkelti visą savo futbolą į Azijos žemyną su nauju šalies pavadinimu,atėmus vieną raidę iš savo valstybės – Usija.

Rusų idėjos dėl futbolo gaivinimo artėja prie absurdų – svarstoma Azijoje rinktinei žaisti Usijos pavadinimu.<br> AP/Scanpix nuotr.
Rusų idėjos dėl futbolo gaivinimo artėja prie absurdų – svarstoma Azijoje rinktinei žaisti Usijos pavadinimu.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-25 16:57, atnaujinta 2023-01-25 17:35

Praėjusių metų vasarą RFU padavė tarptautines futbolo asociacijas į Sporto arbitražo teismą dėl to, kad Rusijos rinktinės ir šios šalies klubai buvo išbraukti iš visų FIFA ir UEFA turnyrų. Gavę neigiamą atsakymą ir pranešimą, kad UEFA ir FIFA nepažeidė savo įstatų, RFU vis labiau pradėjo gvildenti idėją artimiausiu metu palikti UEFA ir persikelti į Azijos futbolo konfederaciją (AFC).

Rusijos futbolo rinktinė dar praėjusių metų pabaigoje buvo išspirta iš 2024-ųjų Europos čempionato Vokietijoje atrankos varžybų. Persikėlę į Aziją, rusai tikisi, jog galbūt jiems bus leista dalyvauti 2026-ųjų pasaulio čempionato atrankoje.

RFU šių metų pradžioje pabandė net šiek tiek pradžiuginti savo valstybės futbolo narius, jog galimai „presas“ Rusijos futbolui po truputį laisvės: neva UEFA paliks galioti Rusijos komandų suspendavimą dėl vykstančio karo Ukrainoje, 2023 metų Europos supertaurės finalas iš Kazanės bus perkeltas į kitą Europos miestą, tačiau vasario mėnesį gali būti skelbiamas nutarimas, jog Rusija po truputį sugrįžinės į UEFA turnyrus ir tai prasidės nuo jaunimo ir moterų komandų.

Žinomas Rusijos futbolo apžvalgininkas ir RFU „balsas“ Georgijus Čerdancevas neseniai išsakė itin absurdišką mintį, kad Rusijos futbolo rinktinė turėtų varžytis Azijos atrankoje į 2026 metų pasaulio čempionatą, bet kartu likti Europos futbolo sąjungoje (UEFA).

„Man atrodo, kad šiuo metu Rusijai belieka tik pabandyti pasinaudojant gerais mūsų santykiais su FIFA prezidentu Gianni Infantino susitarti dėl Rusijos komandos galimybės išimties ir precedento neturinčios situacijos tvarka žaisti 2026-ųjų pasaulio čempionato atrankoje Azijos konfederacijoje, liekant UEFA jurisdikcijoje. Tikriausiai teisinius konfliktus galima BUS kažkaip išspręsti“, – savo „telegram“ kanale rašė A.Čerdancevas.

Kitą vertus, ties tokiais svarstymais „idėjų generavimas“ nesibaigė. Pasirodo, RFU net kalbėta, jog rusai Azijoje galėtų žaisti su naujos šalies pavadinimu.

„Jei Rusija yra suspenduota, kodėl negalėtų Azijos konfederacijoje kovoti tokia nauja šalis kaip Usija. Atimkime iš žodžio „Rusija“ vieną pirmą raidę ir turėsime naują rinktinę iš Usijos, kuri yra „švari“.

Jai nėra jokių sankcijų. Kai laimėsime atranką į pasaulio čempionatą, situacijos Ukrainoje klausimas bus jau praeityje ir Rusijos ekipa galės kovoti planetos pirmenybėse“, – svarstytus absurdiškus variantus RFS aprašė G.Čerdancevas.

Rusijos futbolo rintkinė negalėjo dalyvauti neseniai Katare vykusiame FIFA pasaulio čempionate po to, kai jai buvo uždrausta žaisti baigiamajame i atrankos etape. Su agresoriaus nacionaline kom,anda nepanoro žaisti nė viena Europos valstybė.

Vis dėlto nuo sankcijų įvedimo Rusijos rinktinė žaidė keletą rungtynių.

Rugsėjį rusai svečiuose 2:1 įveikė Kirgiztaną, o lapkričio mėnesį jie irgi išvykoje su Tadžikistanu ir Uzbekistanu sužaidė 0:0.

Šie mačai buvo įtraukti į FIFA reitingą.

Gruodį pasaulinis olimpinis viršūnių susitikimas, kuriam pirmininkavo Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas, vienbalsiai sutarė palaikyti Azijos olimpinės tarybos pasiūlytą iniciatyvą, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai galėtų dalyvauti jos varžybose.

„Turime progą sugrąžinti savo futbolą į oficialius turnyrus, perėjimas į AFC mums suteikia tokią galimybę, – kalbėjo RFU vadovas Aleksandras Diukovas. – Šis sprendimas turės įtakos Rusijos futbolo vystymuisi per ateinančius dešimt metų.

Pradėjome diskutuoti šiuo klausimu, tačiau sutarėme, kad pirmiausia reikia išanalizuoti visus galimus scenarijus ir jų pasekmes. Toliau diskutuosime ir priimsime galutinį sprendimą.“

Šią idėją vienas pirmųjų iškėlė Vladimiro Putino aplinkoje besisukantis sporto veikėjas Igoris Levitinas.

„Apie persikėlimą į Aziją galvoja ne tik Rusijos futbolo federacija. Apie tai svarsto ir kitos sporto šakų federacijos, kurios neturi galimybės rungtyniauti tarptautinėje arenoje“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.