Seimo pozicija: jei valstybė dotuoja sporto federacijas, gali būti keliami reikalavimai dėl nepriekaištingos reputacijos

Seimo narys Andrius Kupčinskas tvirtina, kad valstybei dotuojant aukšto meistriškumo varžybas organizuojančias sporto federacijas, iniciatyva, jog jų valdymo organų nariais galėtų būti tik nepriekaištingos reputacijos asmenys, yra natūrali.

LFF būstinė.<br>T.Bauro nuotr.
LFF būstinė.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kupčinskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Kupčinskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 4, 2023, 5:56 PM, atnaujinta Mar 4, 2023, 6:00 PM

„Daugelis (federacijų – ELTA) gauna ir biudžeto dotacijas, nors veikia nepriklausomai, bet lėšų atskaitomybė ir skaidrumas yra labai svarbu.

Man atrodo natūralu, kad jeigu valstybė kažkiek dotuoja, skiria finansavimą aukštam sportiniam meistriškumui ir sporto federacijos veiklai palaikyti, tai natūralu, kad turi būti formuojami ir tam tikri kriterijai“, – Eltai teigė A. Kupčinskas.

Jis aiškino, kad išsprendus Lietuvos futbolo federacijos (LFF) klausimą, logiška, jog įstatai turėtų būti sutvarkyti ir kitose sporto federacijose.

„Atvejį dėl futbolo federacijos mes žinome. Pateikimas buvo dėl nepriekaištingos reputacijos, bet tai daugiau ėjo iš pavyzdinių FIFA ir UEFA nuostatų, įstatų. Tačiau kitos federacijos, ar tarptautinės organizacijos, tokių pavyzdinių ne visos ir turi. Man atrodo logiška, kadangi net ir pati futbolo federacija klausdavo, kodėl mes labiausiai baksnojami, tai būtų logiška, kad visose federacijose ta pati tvarka galiotų“, – akcentavo parlamentaras.

A. Kupčinskas teigė su kolegomis dėl įstatymo registravimo nesitaręs, tačiau „bendra politinė valia ir dvasia“ Seime yra labai aiški.

„Nesitariau registruodamas su niekuo, bet ta bendra politinė valia ir dvasia, ji labai aiški Seime. Ar tai būtų Jaunimo ir sporto komisija, kur mes diskutuodavome, nes tokių federacijų yra dar keletas, kur matome analogiškas problemas“, – pabrėžė jis.

Seimo narys tvirtina, kad įstatymo projektas Seimo plenariniame posėdyje atsidurs pavasario sesijos metu, bet kada tiksliai, nežino.

„Pavasario sesijoje nežinau kada konkrečiai atsidurs projektas, gali būti nuo kovo 10 d. iki liepos“, – sakė A. Kupčinskas.

Iniciatyvai, kad aukšto meistriškumo varžybas organizuojančių sporto federacijų valdymo organų nariais galėtų būti tik nepriekaištingos reputacijos asmenys, pritaria ir LFF pertvarkos iniciatoriai.

Laurynas Kasčiūnas patvirtino, kad A. Kupčinskas prieš įregistruodamas projektą su juo nesikonsultavo, tačiau idėjai pritaria.

„Iniciatyvą tikrai palaikau“, – teigė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas.

Sporto įstatyme siūloma numatyti, kad aukšto meistriškumo varžybas organizuojančių sporto federacijų valdymo organų nariais gali būti tik nepriekaištingos reputacijos asmenys. Tokį reikalavimą šios federacijos turėtų įrašyti savo įstatuose.

Šias nuostatas įtraukti į Sporto įstatymą siūlo A. Kupčinskas.

Siūlomame projekte numatoma, kad tapti federacijos nariais netrukdomai gali tapti sporto subjektai, kurių veikla tiesiogiai susijusi su sporto šakos plėtojimu bei kuriuos atstovaujantys asmenys ne mažiau kaip pastaruosius vienerius metus dalyvavo sporto šakos aukšto meistriškumo varžybose ar ne mažiau kaip pastaruosius dvejus metus dalyvavo sporto šakos fizinio aktyvumo veikloje. Tapti federacijos nariais galėtų ir tie, kurie turi ar įvairiais pagrindais valdo sporto šakos pratyboms būtiną infrastruktūrą, o juose pratybas veda šio įstatymo nustatytus reikalavimus atitinkantys asmenys.

Sporto įstatymo pataisos numato, kad ne mažiau 2/3 valdymo organų narių federacijos nariai renka tiesiogiai visuotiniame narių susirinkime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.