Aiškėja, koks bus kitas pasaulio futbolo čempionatas: truks net 40 dienų FIFA patvirtino finalo datą

Tarptautinė futbolo federacija (FIFA) po ilgų diskusijų subrandino sprendimus dėl 2026 m. pasaulio čempionato: patvirtinta, kad jis tikrai bus išplėstas iki 48 komandų.

 FIFA prezidentas Gianni Infantino.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 FIFA prezidentas Gianni Infantino.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 FIFA didina dalyvių skaičių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 FIFA didina dalyvių skaičių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 14, 2023, 4:24 PM, atnaujinta Mar 14, 2023, 10:16 PM

Iki šiol turnyro formatas nebuvo žinomas, bet dabar dėlionė baigta. Sutarta, kad jis truks 40 dienų, o iš viso bus sužaista daugiau nei 100 rungtynių.

Turnyras Katare buvo paskutinis, kuriame dalyvavo 32 komandos. Pernai gruodį Argentina trečią kartą istorijoje laimėjo pasaulio čempionatą, finale baudiniais nugalėjusi Prancūziją.

2026 metų turnyre pasirodys 48 rinktinės.

Iš pradžių planuota sudaryti 16 grupių – kiekvienoje po tris komandas.

Tokiu atveju kiekviena rinktinė sužaistų po dvejas grupės rungtynes. Dvi geriausios komandos pateks į pasaulio čempionato atkrintamąsias varžybas.

Rungtynių skaičius visame turnyre padidėtų nuo 64 iki 80, vyktų 1/16 finalo etapas, tačiau titului laimėti vis tiek prireiktų septynių mačų.

Bet toks grupių padalijimas būtų žalingas greičiausiai iš turnyro išmetamai komandai. Buvo rizika, kad ji jau po vienų rungtynių žinos, kad nepasieks į kitą etapą.

Todėl šis formatas susilaukė kritikos. Jis nebuvo patvirtintas, todėl turėjo būti pakeistas.

Kaip rašo „New York Times“, FIFA taryba naują formatą patvirtins antradienį.

2026 m. pasaulio čempionater dalyvaus 48 komandos, tačiau jos bus suskirstytos į 12 grupių po keturias komandas.

Jos, kaip ir anksčiau, žais trejas rungtynes grupėje. Į atkrintamąsias varžybas pateks po dvi geriausias komandas iš kiekvienos grupės ir aštuonios geriausios trečiąsias vietas užėmusios komandos. Jie sudarys 1/16 finalo poras.

Taigi pasaulio čempionatui laimėti prireiks aštuonių rungtynių, o bendras rungtynių skaičius padidės nuo 64 iki 104.

Sirgalius turėtų džiuginti dar 40 pasaulio čempionato rungtynių, nes tai visada yra papildoma emocijų dozė, tačiau FIFA ir organizatoriams tai taip pat yra papildoma pinigų injekcija iš bilietų, rėmimo sandorių ir televizijos teisių.

Visas turnyras bus ilgiausias pasaulio čempionatų istorijoje ir iš viso truks 40 dienų.

2026 metų pasaulio čempionatą kartu organizuos Kanada, JAV ir Meksika.

Jau atrinkti miestai ir stadionai, kuriuose žais pasaulio čempionato dalyviai.

Iš viso bus 16 stadionų 16 miestų – 11 JAV, 3 Meksikoje ir 2 Kanadoje. Aikštės šeimininkai jau turi garantuotą vietą turnyre.

Tarp 48 finalininkų 16 vietų skirta Europai, 9 – Afrikai, 8 – Azijai, po 6 – Šiaurės ir Pietų Amerikai, 1 – Okeanijai. Taip bus išdalintos 46 vietos.

Šiaurės Amerikai skirtame 6 vietų pakete jau yra šeimininkai.

Likusias 2 komandas lems tarpžemyninės atkrintamosios varžybos, kuriose dalyvaus šešios komandos – po vieną iš Okeanijos, Azijos, Afrikos, Pietų Amerikos ir dvi iš Šiaurės Amerikos, nes šeimininkė yra iš šio žemyno.

FIFA antradienį vakare oficialiai paskelbė, kad 2026 m. pasaulio čempionate bus sužaistos 104 rungtynės. Toks sprendimas buvo priimtas 73-iojoje FIFA taryboje Kigalyje, Ruandoje.

„Remiantis išsamia analize, kurioje buvo atsižvelgta į sportinį sąžiningumą, žaidėjų gerovę, komandų keliones, komercinį ir sportinį patrauklumą, taip pat į komandų ir sirgalių patirtį, FIFA taryba vienbalsiai patvirtino siūlomą 2026 m. FIFA pasaulio taurės varžybų formato pataisą iš 16 grupių po 3 komandas į 12 grupių po keturis.

Po dvi geriausios ir aštuonios geriausios trečiąsias vietas užėmusios komandos pateks į 1/16 finalo etapą, – rašoma FIFA pranešime. – Peržiūrėtas formatas sumažina slapto susitarimo riziką ir užtikrina, kad visos komandos sužais bent trejas rungtynes, kartu suteikiant subalansuotą poilsio laiką tarp konkuruojančių komandų.“

FIFA taip pat paskelbė, kad 2026 metų pasaulio čempionato finalas bus žaidžiamas liepos 19 dieną.

Vadovaujantis nauju formatu, valdymo organas nurodė, kad klubams „privaloma“ išleisti žaidėjus į turnyrą „2026 m. gegužės 25 d., po paskutinių oficialių klubo rungtynių 2026 m. gegužės 24 d.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.