P. Guardiola ir „Manchester City“ jau neturi teisės sustoti: katalono trenerio burtų galiojimo laikas senka

Kai viskas klostosi gerai, „Manchester City“ tampa futbolo mašina, kuri traiško savo varžovus. Bet ekspertai pastebi, kad ši mašina dažnai būna nepakankamai sutepta, ir tuomet jos žaidime tvyro sumaištis.

 Pepas Guardiola.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pepas Guardiola.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
P.Guardiola treniruoja „Manchester City“ nuo 2016-ųjų, bet Čempionų lygos vis nelaimi.<br>AP/Scanpix nuotr.
P.Guardiola treniruoja „Manchester City“ nuo 2016-ųjų, bet Čempionų lygos vis nelaimi.<br>AP/Scanpix nuotr.
Norvegas E.Haalandas šį sezoną jau pelnė 45 įvarčius ir įgyvendino svajonę pagaliau laimėti prieš „Bayern“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Norvegas E.Haalandas šį sezoną jau pelnė 45 įvarčius ir įgyvendino svajonę pagaliau laimėti prieš „Bayern“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 19, 2023, 5:17 PM

Šią savaitę „Manchester City“ per pirmąsias UEFA Čempionų lygos ketvirtfinalio rungtynes su Miuncheno „Bayern“ komanda veikė kaip itin gerai sutepta futbolo mašina.

Rezultatas 3:0 net pranoko „Manchester City“ aistruolių lūkesčius.

Pepo Guardiolos auklėtiniai, netikėtai lengvai sulaužę Vokietijos milžino gynybą, parodė savo jėgą ir prieš revanšą Miunchene yra tvirti padėties šeimininkai.

„Bayern“ nebuvo silpnas

Šį sezoną „Manchester City“ treneris 52-ejų P.Guardiola ne kartą sulaukė kritiškų pastabų – ne vienam futbolo ekspertui užkliuvo katalono diegiamas žaidimo stilius.

Bet rezultatas iškalbingas – po „Bayern“ sutriuškinimo „Manchester City“ priartėjo prie Čempionų lygos pusfinalio.

Tuo metu Vokietijos futbolo vėliavnešiai patyrė pirmąjį pralaimėjimą Čempionų lygoje po 8 iš eilės pergalių ir atsidūrė ties bedugne.

Šias rungtynes „Manchester City“ komanda pasitiko puikios formos ir sužaidė kone tobulai.

„Mūsų vaikinai pasižymėjo puikiais įvarčiais. Vis dėlto mes negalėjome sukontroliuoti „Bayern“ atakų kraštais, o antrojo kėlinio pradžioje varžovai žaidė geriau už mus.

Nors šaunus rezultatas, žinau, ką reiškia žaisti Miunchene.

Turime sugalvoti ką nors naujo, kad nenukentėtume nuo varžovų“, – pridūrė P.Guardiola.

Pralaimėjimas 3 įvarčiais – skaudžiausias „Bayern“ pasirodymas Čempionų lygoje nuo 2017-ųjų. Tad naujasis Miuncheno klubo treneris Thomas Tuchelis teigė, kad jo auklėtiniai buvo verti tokio rezultato.

„Visiškai nesutinku su rezultatu. Buvome nubausti ten, kur buvome geresni. Nenoriu kalbėti apie rezultatą. Jis neatspindi rungtynių eigos. Rodėme ir charakterį, ir drąsą, bet už tai negavome jokio pelnyto atlygio. Manau, kad nusipelnėme įmušti bent vieną įvartį, bet praleidome dar du. Rezultatas yra kartus, bet man patiko komanda ir vaikinų pasirodymas.

Galbūt skambės keistai, bet man šiose rungtynėse buvo smagu“, – kalbėjo į Čempionų lygą pralaimėjimu sugrįžęs Th.Tuchelis.

Slegia nesėkmių šleifas

Prieš svarbiausias sezono rungtynes treneris P.Guardiola liepė savo treniruojamo „Manchester City“ klubo žaidėjams neapkrauti galvos mintimis apie praeities nesėkmes siekiant pralaužti Čempionų lygos užkeikimą.

Anglijos klubas viliasi, kad po 12 iš eilės nelaimėtų Čempionų lygos turnyrų pagaliau iškels trofėjų. Tai jau šeštasis iš eilės sezonas, kai „Manchester City“ komanda, vadovaujama P.Guardiolos, pateko į ketvirtfinalį.

Tačiau praėjusią gegužę jie pusfinalyje nusileido Madrido „Real“, o prieš metus finale 0:1 pralaimėjo „Chelsea“ ekipai, kuriai tuomet vadovavo tas pats Th.Tuchelis.

Norėdamas įkvėpti savo žaidėjus P.Guardiola minėjo golfo žaidėją Jacką Nicklausą ir krepšinio legendą Michaelą Jordaną kaip pavyzdžius, kai net patys geriausi sportininkai per savo karjerą dažniau pralaimi nei laimi.

„Norime pabandyti laimėti, kaip stengiamės tai padaryti visą laiką, bet tai nereiškia, kad laimėsime, – sakė „Manchester City“ treneris. – Kiek turnyrų Jackas Nicklausas žaidė per savo golfo žaidėjo karjerą, užsitęsusią 30–40 metų? Kiek jis iškovojo pergalių per 130 turnyrų? 18 pergalių? Taigi jis pralaimėjo dažniau negu laimėjo. Tai yra sportas.

Michaelas Jordanas, geriausias pasaulio krepšininkas, iškovojo 6 NBA titulus per 15 metų. Jis irgi pralaimėjo daugiau nei laimėjo. Visos varžybos yra tokios sunkios.

Svarbu būti čia ir gerai rungtyniauti. Turime padaryti viską, ką galime, kad galėtume pasiekti gerą rezultatą. Ne daugiau.

Aš tokio principo laikausi savo profesijoje. Jei pralaimiu, tai pralaimiu. Aš nesu tobulas. Svarbu yra tai, kad esame ten, kur dabar esame.“

Tikrasis genijus – treneris?

„Manchester City“ aštuntfinalyje bendru rezultatu 8:1 sutriuškino kitą Vokietijos komandą „Leipzig“, kai antrajame mače namuose surengė septynių įvarčių šou.

P.Guardiola neslėpė susierzinimo sulaukęs klausimo po pirmojo aštuntfinalio mačo Leipcige: kodėl jis neatliko žaidėjų keitimo?

Į šį klausimą „Manchester City“ strategas atsakė nenutrūkstamu žodžių srautu.

Jis tikino, kad kaip treneris tikrai žino, kokie sprendimai yra teisingi jo komandai ir kokie ne, todėl per rungtynes Leipcige jis teisingai pasielgė, kai nedarė keitimų.

Tokie svarbūs „Manchester City“ žaidėjai kaip saugas anglas Philas Fodenas ir puolėjas argentinietis Julianas Alvarezas turėjo 90 minučių trinti atsarginių suolą. Dėl to jie tikrai nebuvo patenkinti – tai aiškiai buvo matyti iš jų veidų.

Tai buvo vienas iš tų keistų „Manchester City“ trenerio sprendimų, kuriais P.Guardiola ne tik stebina anglų futbolo gerbėjus, bet ir varo juos į neviltį.

Katalonas turi nepaaiškinamą polinkį į netikėtumus tada, kai sezonas įžengia į lemiamą etapą.

Atrodo, tarsi jis norėtų visiems įrodyti, kad tikrasis „Manchester City“ žaidimo kūrėjas esąs jis – genijus, stovintis šalia šoninės linijos, nors jo komandą sudaro tokios įžymybės kaip puolėjas norvegas Erlingas Haalandas, saugai belgas Kevinas De Bruyne ir vokietis Ilkay Gundoganas.

Ar ne visada didžiųjų likimas buvo toks, kad juos neteisingai vertino vidutinybės?

Stumdo žaidėjus lyg figūras

Svarbiausias „Manchester City“ tikslas – dominuoti aikštėje.

Priešininkas turi bėgioti tol, kol jo plaučiuose atsiranda degimo pojūtis ir susilpnėja dėmesingumas.

„Kuo daugiau bėgi, tuo sunkiau išlaikyti kamuolį, nes pulsas labai aukštas. Tada priimi klaidingus sprendimus kaip aš“, – sakė „Leipzig“ saugas Xaveras Schlageris po rungtynių su „Manchester City“.

Anglijos komandos žaidėjai savo stilių vadina kamuolio valdymo futbolu. Tiktų ir kitoks apibūdinimas – žaliosios vejos šachmatų partija.

Vadovaudamas nuo šoninės linijos P.Guardiola savo žaidimo figūras stumdo taip ilgai, kol po daugybės ėjimų priešininkas pavargsta.

Tada beveik neišvengiamai pasipila įvarčiai. Ar toks vaizdas patinka žiūrovams?

Gal tai yra svarbiausia priežastis, kad bilietų į „Etihad“ stadioną – „Manchester City“ namų areną, kurioje telpa 55 tūkst. žiūrovų, – visuomet galima gauti be problemų.

Jei „miestiečių“ rungtynės tampa emocingos, tai dažniausiai būna varžovo nuopelnas.

Kai varžovas maištauja, trenerio P.Guardiolos sistema pasiekia savo ribas.

Tereikia „Manchester City“ išmušti iš įprastinio žaidimo modelio, ir komanda staiga daro klaidas.

Labiausiai stebina, kad „Manchester City“ trūksta kritinių momentų valdymo strategijos, ištvermės, jei rungtynės vyksta ne taip, kaip buvo planuota.

Net P.Guardiola tuomet stebėtinai mažai ką sugalvoja.

Trofėjų badas alina

Dar iki lemiamų Čempionų lygos kovų buvo pasigirdę kalbų, kad jei komandai ir šį sezoną nepavyks laimėti geidžiamo trofėjaus, gali iškilti klausimas dėl P.Guardiolos ateities.

Kaip ir kiti futbolo klubų investuotojai, taip ir „Manchester City“ savininkai iš Abu Dabio daugiausia dėmesio skiria Čempionų lygai.

Šeichai nori, kad jų valdomi futbolo klubai pasiektų „karališkąją“ klasę, tačiau jų valdymas nedžiugina sirgalių.

Per rungtynes su „Bayern“ nemaža grupė bavarų aistruolių antrojo kėlinio metu iškėlė plakatą. Jie kreipėsi į turtuolius, valdančius garsius futbolo klubus.

„Glazeriai, šeiche Mansourai ir visi autokratai, šalin! Futbolas priklauso žmonėms“, – tokią žinią pasiuntė „Bayern“ aistruoliai.

Milijardierius šeichas Mansouras bin Zayedas Al Nahyanas – „Manchester City“ savininkas, apipilantis klubo futbolininkus pinigais, JAV magnatai Glazeriai valdo „Manchester United“, bet dabar jau ketina jį parduoti.

Pamatę šį plakatą „miestiečių“ aistruoliai nesutriko ir ėmė skanduoti bavarų klubui vadovaujančio milijardieriaus vardą.

P.Guardiola, nuo 2016-ųjų treniruojantis „Manchester City“, puikiai žino, kad jau šešerius metus negali laimėti Čempionų lygos.

Pastarąjį kartą jis triumfavo 2011-aisiais su „Barcelona“.

Praėjusiais metais „Manchester City“ pralaimėjo Čempionų lygos pusfinalį „Real“ klubui, o P.Guardiola sulaukė daugybės pašaipų.

Norvegas atpirks visas išlaidas?

„Manchester City“ dabartiniams savo žaidėjams yra išleidęs 1,05 mlrd. eurų.

Tai buvo daroma ir neatsižvelgiant į finansines „Premier“ lygos taisykles, todėl šiuo metu tiriamas galimas sukčiavimas 2009–2018 metais ir už tai gresia taškų atėmimas.

Prieš šį sezoną klubas įsigijo vienu geriausių pasaulio žaidėjų laikomą Norvegijos futbolininką 22-ejų puolėją E.Haalandą.

„The Sun“ teigimu, norvegas yra antras „Manchester City“ klube pagal gaunamą algą. Jis uždirba 433 tūkst. eurų per savaitę – 22,5 mln. eurų per metus. Žaidėjo sutartis su „Manchester City“ sudaryta 5 metams.

Daugiau už E.Haalandą komandoje uždirba tik 31 metų K.De Bruyne. Pagal sutartį, sudarytą 2021-ųjų balandį, belgas gauna 462 tūkst. eurų per savaitę – 24 mln. eurų per metus.

Iš Dortmundo „Borussia“ atvykęs E.Haalandas, už kurį anglai paklojo 60 mln. eurų, tikrai vertas kiekvieno cento. Norvegas aikštėje laksto rekordiniu greičiu, muša įvarčius tarsi mašina.

Daug kam atrodo, kad būtent E.Haalandas yra ta dalis, kurios taip trūko „miestiečiams“.

Prieš sezoną buvo abejojančių Norvegijos futbolininku, kad jis neprisitaikys prie „Premier“ lygos ir „Manchester City“ klubo.

Bet šios kalbos labiau reiškė nepasitikėjimą P.Guardiolos žaidimo stiliumi, nes norvegišku uraganu vadinamas E.Haalandas ne itin tinka juvelyrinei kamuolio valdymo taktikai.

Nepaisant to, jis vis muša įvarčius vieną po kito – jis pasižymėjo jau 45 sykius per 39 rungtynes įvairiuose turnyruose, o „Premier“ lygoje įmušė 30 įvarčių per 27 mačus.

Kas gali jį sustabdyti? Nebent traumos, bet viliamasi, kad puolėjas jų išvengs.

Būtent E.Haalandas troško pergalės prieš „Bayern“, nes atstovaudamas Dortmundo klubui nebuvo laimėjęs prieš bavarus. Jo svajonė išsipildė, o norvegas dar įmušė trečiąjį įvartį į „Bayern“ vartus.

Pusfinalis jau ranka pasiekiamas, bet iki trofėjaus reikės įveikti dar du varžovus.

Ar P.Guardiolai ir jo auklėtiniams pakaks jėgų ir išminties?

Parengė Ona KACĖNAITĖ

Čempionų lyga

Ketvirtfinalio 1-osios rungtynės. „Manchester City“ – Miuncheno „Bayern“ 3:0 (1:0), Lisabonos „Benfica“ – Milano „Inter“ 0:2 (0:0), „Milan“ – „Napoli“ 1:0 (1:0), Madrido „Real“ – Londono „Chelsea“ 2:0 (1:0).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.