Lietuvos rinktinės varžovai – dar nė karto mūsiškių neįveikti Vengrijos futbolininkai

Šeštadienį pirmąjį tašką iškovojusi Lietuvos futbolo rinktinė papildyti savo sąskaitą bandys per antradienį Budapešte vyksiančias Europos pirmenybių atrankos rungtynes su Vengrijos komanda.

Vengrijos futbolo rinktinės kapitonas Dominikas Szoboszlai <br> AFP/Scanpix. nuotr.
Vengrijos futbolo rinktinės kapitonas Dominikas Szoboszlai <br> AFP/Scanpix. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2023, 3:32 PM

Padėtis

Europos pirmenybių atrankos turnyro G grupėje antradienį žaidžiamos ketvirtojo turo rungtynės. Svarbiausių įvykių vieta šią dieną bus Vengrijos sostinė Budapeštas ir nedidelis Bulgarijos miestas Razgradas.

Budapešte dėl taškų kovos Vengrijos ir Lietuvos rinktinės, Razgrade – Bulgarijos ir Serbijos komandos.

Kol kas grupėje pirmauja Serbijos rinktinė, per dvejas rungtynes pasiekusi dvi pergales ir iškovojusi 6 taškus. Po 4 taškus turi Vengrijos ir Juodkalnijos komandos, bet vengrai žaidė dvejas rungtynes, juodkalniečiai – jau trejas.

Lentelės apačioje – po 1 tašką surinkusios Lietuvos ir Bulgarijos rinktinės. Lietuviai žaidė dvejas rungtynes, bulgarai – trejas.

Mūsų šalies rinktinė šiame atrankos turnyre išvykoje pralaimėjo Serbijai 0:2 ir namie sužaidė lygiosiomis su Bulgarija 1:1.

Vengrijos rinktinė namie nugalėjo Bulgariją 3:0 ir išvykoje sužaidė lygiosiomis su Juodkalnija 0:0.

Varžovai

Šalis

Pavadinimas – Vengrija (Magyarország). Gyventojų – 9,7 mln. Plotas – 93 tūkst. kv. km. Sostinė – Budapeštas (1,7 mln. gyventojų). Šalies vadovė – prezidentė Katalin Novak (nuo 2022 m.).

Rinktinė

Europos čempionate Vengrijos rinktinė žaidė tik keturis kartus. 1964 m. vengrai užėmė trečiąją vietą, 1972 m. – ketvirtąją vietą. Po to vengrai net keturis dešimtmečius neiškovojo kelialapio į Europos pirmenybes ir į jas grįžo tik 2016 m. Per praėjusias pirmenybes, kurios vyko 2021 m., Vengrijos rinktinė žaidė namie, bet grupėje užėmė paskutinę vietą ir nepateko į atkrintamąsias varžybas. Vengrai užpernai pralaimėjo pirmąsias rungtynes Portugalijai, o paskui sužaidė lygiosiomis su Prancūzija ir Vokietija.

Pasaulio čempionate Vengrijos futbolininkai dalyvavo devynis kartus, bet nė karto – šiame amžiuje. Vengrai dukart pateko į finalą, tačiau abu kartus pralaimėjo svarbiausias rungtynes: 1938 metais – Italijai 2:4, 1954 metais – Vokietijai 2:3. Pastarąjį kartą Vengrijos rinktinė pasaulio pirmenybėse žaidė 1986 m.

Nuo 1986 iki 2016 m. Vengrijos komanda nė karto nepateko nei į pasaulio, nei į Europos čempionatą.

FIFA reitingas

Vengrijos rinktinė užima 33-iąją vietą. Vengrai aukščiausiai buvo pakilę į 18-ąją vietą (2016 m. balandį), žemiausiai nukritę – į 87-ąją vietą (1996 m. liepą).

Legendos

Garsiausiu visų laikų Vengrijos futbolininku laikomas Ferencas Puskasas (1927–2006), kurio vardu pavadintas pagrindinis šalies stadionas. Jis Vengrijos rinktinėje per 85 rungtynes įmušė 84 įvarčius, bet po 1956 m. Vengrijos sukilimo, kaip ir nemažai kitų geriausių šalies sportininkų, pasitraukė į Vakarus ir karjeros pabaigoje trumpai žaidė Ispanijos rinktinėje. F.Puskasas rungtyniavo Budapešto „Honved“ (1943–1956) ir Madrido „Real“ (1958–1966) klubuose.

Kai žaidė F.Puskasas, geriausio pasaulio futbolininko rinkimai („Ballon d‘Or“) dar nebuvo rengiami. Į šį prizą taip pat būtų galėję pretenduoti kiti tuometiniai „Honved“ futbolininkai Sandoras Kocsisas (1929–1979) ir Jozsefas Bozsikas (1925–1978). Tačiau 1967 m. „Ballon d‘Or“ laimėjo ilgametis Vengrijos rinktinės ir Budapešto „Ferencvaros“ puolėjas Florianas Albertas.

Rinktinėje daugiau negu šimtą rungtynių žaidė trys futbolininkai: 109 – Balazsas Dzsudzsakas (2007–2002 m.), 108 – Gaboras Kiraly (1998–2016 m.), 101 – J.Boszikas (1947–1962 m.).

Daugiausiai įvarčių įmušė F.Puskasas (84) ir S.Kocsisas (75).

Lyderiai

Beveik visi geriausi Vengrijos futbolininkai žaidžia užsienio klubuose. Iš Vokietijos į rinktinę atvyko jos kapitonas, 22-ejų saugas Dominikas Szoboszlai, 30-metis gynėjas Willi Orbanas (abu žaidžia „Leipzig“ klube) ir 22-ejų puolėjas Rolandas Sallai („Freiburg“), Italijos – 28-erių saugas Adamas Nagy („Pisa“, antroji lyga), iš Turkijos – 25-erių gynėjas Attila Szalai (Stambulo „Fenerbahçe“), iš Šveicarijos – 23-ejų gynėjas Bendeguzas Bolla (Ciuricho „Grasshioppers“), iš Graikijos – 29-erių saugas Laszlo Kleinheisleris (Atėnų „Panathinaikos“),

iš Kipro – 30-metis gynėjas Adamas Langas (Nikosijos „Omonia“), iš Slovakijos – 28-erių saugas Zsoltas Kalmaras („Dunajska Streda“).

Du puolėjai žaidžia kituose žemynuose: 27-erių Danielis Gazdagas – „Philadelphia Union“ (JAV), 28-erių Martinas Adamas – „Ulsan“ (Korėja).

Dėl traumų per šį atrankos langą rinktinei negali padėti dar du Vokietijos klubuose žaidžiantys futbolininkai 33-ejų Pėteris Gulacsi („Leipzig“) ir 24-erių Andrasas Schaferis (Berlyno „Union“).

Treneris

Vengrijos rinktinę treniruoja 58 metų italas Marco Rossi. Jis per futbolininko karjerą daugiausia žaidė Italijos žemesniųjų lygų klubuose, bet trumpai rungtyniavo ir „Serie A“, kurioje per šešis sezonus „Torino“, „Brescia“, Genujos „Sampdoria“ ir „Piacenza“ komandose žaidė 89 rungt.

Pradėjęs trenerio karjerą M.Rossi irgi dirbo nežymiose Italijos komandose, bet 2012 m. buvo pakviestas į Budapešto „Honved“ klubą, su kuriuo 2017 m. tapo Vengrijos čempionu. 2018 m. italui buvo pasiūlytos Vengrijos rinktinės trenerio pareigos.

Stadionai

Vengrijos rinktinė beveik visas rungtynes žaidžia 2019 m. rudenį atidarytoje „Puskas Arena“. Joje yra 67 tūkst. vietų. Šiame stadione jau vyko 2021 m. Europos čempionato rungtynės, 2020 m. UEFA supertaurės rungtynės, šių metų gegužės pabaigoje buvo surengtos Europos lygos finalo rungtynės.

Kovo mėnesį Puskaso arenoje vykusias rungtynes su bulgarais stebėjo 53 tūkst. žiūrovų. Tai – didžiausias skaičius šio atrankos turnyro G grupės varžybose.

Vengrijoje yra dar du stadionai, kuriuose įrengta daugiau nei 20 tūkst. vietų. Tai – Budapešto „Ferencvaros“ stadionas (23,7 tūkst.) ir Debreceno stadionas (20,3 tūkst.). Abu šie stadionai atidaryti 2014 m.

Šiame amžiuje didesni nei 10 tūkst. vietų stadionai buvo pastatyti Djore, Miškolce, Sėkešfehėrvare ir Zalaegersege.

Klubai

Šiais metais Vengrijos čempionu penktą kartą iš eilės tapo Budapešto „Ferencvaros“. Šis klubas per 33 rungtynes iškovojo 63 taškus ir 6 taškais aplenkė antrąją vietą užėmusią „Kecskemet“ komandą. „Kecskemet“ pirmą kartą tapo Vengrijos vicečempionu.

Trečiąją vietą užėmė 54 taškus surinkęs „Debrecen“.

„Ferencvaros“ iškovojo kelialapį į Čempionų lygos atranką. Teisę žaisti Europos konferencijos lygoje gavo „Kecskemet“, „Debrecen“ ir „Zalaegerszeg“, kuris Vengrijos pirmenybėse užėmė tik devintąją vietą, bet pirmą kartą iškovojo Vengrijos taurę.

Istorinėje Vengrijos pirmenybių lentelėje pirmauja 34 kartus šalies čempionu tapęs „Ferencvaros“. Už jo rikiuojasi trys kiti sostinės klubai: MTK (23 titulai), „Ujpest“ (20) ir „Honved“ (14).

Tarp provincijos klubų labiausiai pasižymėjo „Debrecen“. Jis aukso medalius iškovojo 7 kartus.

Lietuva prieš Vengriją

Lietuvos ir Vengrijos rinktinės žaidė penkerias rungtynes. Per jas keturias pergales iškovojo Vengrija, vienerios rungtynės baigėsi lygiosiomis.

1998 m. Niredihazoje vengrai laimėjo draugiškas rungtynes 1:0.

2002 m. pasaulio pirmenybių atrankos turnyre lietuviai Kaune pralaimėjo vengrams 1:6 (įvartį įmušė O.Buitkus), bet Budapešte sužaidė lygiosiomis 1:1 (rezultatą 74-ąją min. išlygino T.Ražanauskas). Dabartinis Lietuvos rinktinės treneris E.Jankauskas žaidė per Kaune vykusias rungtynes.

Po to Lietuvos rinktinė pralaimėjo dvejas Vengrijoje žaistas draugiškas rungtynes 0:2 (2010 m. Sėkešfehėrvare) ir 0:4 (2015 m. Debrecene). Praėjusiose rungtynėse, vykusiose prieš aštuonerius metus, žaidė šį mėnesį į rinktinę pakviesti L.Klimavičius ir G.Sirgėdas, o tarp atsarginių buvo vartininkas E.Gertmonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.