Tautą prajuokinęs futbolo kuriozas Kaune atvėrė žaizdą – taisyklės pažeistos, o teisėjai „susimaišė“ Prisidirbo, bet bausmių išvengs

„Išvakarėse brakonieriai žuvį su tuo tinklu Nemune gaudė. Kažkiek suplyšo“, – feisbuko komentarų sekcijoje nuotaikingai ironizavo futbolo komentatorius bei treneris Žydrūnas Grudzinskas. Jis, kaip ir daugelis šalies futbolo bendruomenės žmonių, stebėjosi antradienį Kaune regėtais vaizdais.

Antradienio A lygos akistatoje suspindo kurioziškas epizodas.<br>Stopkadro, LFF ir E.Žaldario nuotr. koliažas.
Antradienio A lygos akistatoje suspindo kurioziškas epizodas.<br>Stopkadro, LFF ir E.Žaldario nuotr. koliažas.
Rungtynių akimirka.<br>E.Žaldario nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>E.Žaldario nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>E.Žaldario nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>E.Žaldario nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>E.Žaldario nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>E.Žaldario nuotr.
Teisėjas R.Valikonis.<br>LFF nuotr.
Teisėjas R.Valikonis.<br>LFF nuotr.
Paulius Malžinskas<br>T.Bauro nuotr.
Paulius Malžinskas<br>T.Bauro nuotr.
E.Jankauskas (kairėje)<br>Lrytas.lt koliažas.
E.Jankauskas (kairėje)<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 4:35 PM

Yra senas, sovietinės kariuomenės betvarkę menantis, posakis – kas tarnavo rusų armijoje, tas cirke nesijuokia. Panašu, kad dabar šį posakį galima perfrazuoti kitaip – kas žiūri lietuvišką futbolą, tas cirke nesijuokia.

Šviežiausiu to įrodymu tapo antradienį renovuotame Kauno Dariaus ir Girėno stadione vykusios atkeltos 22-ojo A lygos turo rungtynės tarp vietos „Kauno Žalgirio“ ir šalies čempionų titulą ginančio Vilniaus „Žalgirio“.

Mačą po rezultatyvios kovos 5:2 laimėjo svečiai iš sostinės. Nors akistatoje buvo įmušti net septyni įvarčiai, tačiau po dvikovos daugelis kalbėjo ne apie taiklių smūgių fiestą, o apie kovos metu įvykusį kuriozą.

21-ąją rungtynių minutę „Žalgirio“ futbolininkas Mathiasas Oyewusis taikliu smūgiu išvedė vilniečius į priekį ir atidarė įvarčių sąskaitą. Tiesa, pats įvartis atrodė gana komiškai.

Žaidėjo iš Nigerijos smūgiuotas kamuolys skriejo „kiaurai“ vartų tinklą ir atsidūrė užribyje. Po šio epizodo kiek pasimetė tiek patys futbolininkai, tiek žiūrovai, tiek ir akistatos komentatorius. Vis dėlto dvikovos teisėjas Robertas Valikonis ilgai nedvejojęs parodė įvarčio gestą ir svečiai bėgo džiaugtis įskaitytu taikliu smūgiu.

„Nesiplėskime ta tema“, – situaciją ironizavo rungtynes komentavęs komentatorius.

Futbolo sirgaliai socialinėje erdvėje nebuvo tokie liberalūs.

„Tokie fokusai gali tik mūsų Lietuvėlėje būti... Naujam stadione kiauras tinklas...“, – rašė Rokas.

„Gėda, naujas stadionas, o tinklas kiauras“, – jam antino Jonas.

„Čia normalu su suplyšusiu tinklu žaist?“, – stebėjosi Tomas.

Tarp savo nuomonę išsakiusių žmonių atsidūrė ir legendinis Lietuvos futbolininkas Deividas Šemberas.

„Keisčiausia, kad teisėjui ir po įvarčio viskas tiko ir toliau leido žaisti su suplyšusiu tinklu, vietoj to, kad pakviestų atsakingus asmenis sutvarkyti...“, – po sporto žurnalisto Pauliaus Jakelio feisbuke pasidalintu įrašu stebėjosi Lietuvos futbolo legenda.

Portalas lrytas.lt trečiadienį susisiekė su ilgamečiu futbolo teisėju Pauliumi Malžinsku. Arbitrų darbą analizuojančios tinklalaidės „12 jardų“ veidas plačiau papasakojo apie šiuos futbolo reglamentus ir patikino, kad antradienio A lygos rungtynėse teisėjai pažeidė taisykles.

„Pagal taisykles yra atliekamos net kelios patikros. Pirmoji – prieš apšilimą, antroji patikra yra atliekama, kai komandos išeina į aikštę, atlieka pasisveikinimo procedūras, tada teisėjai dar kartą patikrina vartus, jų tinklus, nes pasitaiko, kad apšilimo metu kažkas „išeina iš rikiuotės“.

Jei rungtynių metu kažkas įvyksta, visko gali būti, tarkime plyšta tinklas, tada tokiu atveju rungtynės turi būti sustabdytos, o teisėjai turi paprašyti atsakingų žmonių arba patys su tam tikromis priemonėmis surišti tinklą bei atlikti sutvarkymo darbus, o vėliau atitinkamai pridėti tam laiko.

Tai yra visiškai normali praktika – tokių dalykų yra atsitikę ir Europoje, ir tarptautinėse rinktinių rungtynėse“, – komentavo P.Malžinskas.

Nėra aišku, ar tinklas jau buvo suplyšęs prieš rungtynes, ar plyšo jau po taiklaus M.Oyewusio smūgio. Bet kokiu atveju, teisėjai net ir po kurioziško įvarčio nestabdė dvikovos, tęsė ją toliau, tinklas nebuvo sutvarkytas ir pertraukos tarp kėlinių metu.

Kartu su teisėju R.Valikoniu šiose rungtynėse dirbo ir jo asistentai Benas Kikutis bei Ieva Ramanauskienė.

Akistatos teisėjų inspektoriumi buvo ilgametis futbolo arbitras Vijūnas Vasiliauskas. Portalas lrytas.lt susisiekė ir su šiuo specialistu, kad jis pakomentuotų šią dėmesį atkreipusią situaciją.

„Prieš rungtynes niekas net negalėjo pagalvoti, kad tokio gražaus stadiono vartų tinkle gali būti skylė. Akivaizdu, kad teisėjai turėjo patikrinti tinklą prieš rungtynes, bet jie galbūt tos vietos nekilstelėjo.

Po mačo perspėjau teisėjus, kad tokiu atveju negalima tęsti rungtynių, bet man asistentas teisinosi, kad buvo kažkokia kilpelė vartuose ir vartininkas kažką užkabino, bet tuo aš nelabai tikiu. Turbūt, tai tik atsakomybės nusimetimas.

Na, nepažiūrėjo, susimaišė, galbūt nesitikėjo, kad tokiame stadione gali būti skylių“, – samprotavo V.Vasiliauskas.

Net jei ir prieš rungtynes teisėjai nepamatė suplyšusio tinklo, jis akivaizdžiai pasimatė dar 21-ąją akistatos minutę po M.Oyewusio įvarčio. Visgi teisėjai net ir tada nesiėmė jokių veiksmų.

„Taip, tiesa. Reikia sutvarkyti net ir rungtynių metu, teisėjams taip ir buvo perduota“, – pridūrė teisėjų inspektorius.

Vis dėlto, panašu, kad rimtesnės atsakomybės už šį kuriozą, kurio metu buvo pažeistas rungtynių reglamentas, niekas neprisiims. V.Vasiliauskas patikino, kas šis nusižengimas buvo „nurašytas“ žmogiškajai klaidai.

„Teisėjams šios pastabos buvo perduotos, įspėjimus gavo ir „Kauno Žalgirio“ futbolo ekipa“, – kalbėjo rungtynių teisėjų inspektorius.

Ne išimtis, o tendencija?

Praėjusių metų rudenį oficialiai atidarytas renovuotas Kauno Dariaus ir Girėno stadionas dėl problemų visuomenės dėmesio centre atsiduria jau nebe pirmą kartą.

Birželio 11 dieną turėjusios vykti A lygos rungtynės tarp „Kauno Žalgirio“ ir Kauno rajono „Hegelmann“ buvo nukeltos, nes rungtynių standartų neatitiko renovuoto stadiono danga.

Naujutėlio stadiono veja buvo „išmarginta“ geltonais lopais, o pastabų šiai komiškai situacijai negailėjo ir Lietuvos futbolo rinktinės treneris Edgaras Jankauskas.

„Turint tokį stadioną, veja turi atrodyti atitinkamai. Dėl vejos pasaugojimo buvo nukeltas ir A lygos turas. Kūjų mėtymai į naudą neišeis. Nežinau, kiek mes turime įtakos valdyti tai, kas ten vyksta. Belieka tikėtis, kad ta kokybė atitiks stadiono įvaizdį, neatrodys, kaip kažkas sakė, kaip hienos kailis.

Kiek kalbėjau su žaidėjais, kokybė pačios aikštės yra gera, gal vaizdas nėra pats geriausias. Beliko papuošti ją“, – birželio pradžioje prieš atrankos į Europos futbolo čempionatą rungtynes kalbėjo E.Jankauskas.

Laimei, stadioną varžyboms prieš Bulgariją paruošti pavyko, o lietuviai akistatą užbaigė lygiosiomis 1:1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.