Pirmasis „Žalgirio“ varžovas Čempionų lygos atrankoje – staigiai iškilęs makedonų kurortinio miesto klubas

Lietuvos čempionas Vilniaus „Žalgiris“ pirmasis pradės mūsų šalies klubų europinę odisėją. Žalgiriečiai antradienį Vilniuje žais pirmąsias Čempionų lygos atrankos rungtynes su Šiaurės Makedonijos čempione „Struga“ komanda.

Vilniaus „Žalgiris“<br>Elvio Žaldario nuotr.
Vilniaus „Žalgiris“<br>Elvio Žaldario nuotr.
„Struga“ komandos stadionas
„Struga“ komandos stadionas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 10, 2023, 7:08 PM

Europos turnyrai

Europos turnyruose šią vasarą startuos keturi Lietuvos klubai. Vilniaus „Žalgiris“ dalyvaus Čempionų taurės atrankoje, Kauno „Žalgiris“, „Panevėžys“ ir Kauno „Hegelmann“ – Europos konferencijos lygos atrankoje.

Trys iš keturių mūsų šalies komandų pirmąsias rungtynes žais šią savaitę. Čempionų lygos atrankos pirmajame etape Vilniaus „Žalgiris“ antradienį susitiks su Šiaurės Makedonijos čempione „Struga“. Konferencijos lygos atrankos pirmajame etape „Panevėžys“ ketvirtadienį žais su Orhėjaus „Milsami“ iš Moldovos, „Hegelmann“ – su Skopjės „Shkupi“ iš Šiaurės Makedonijos.

Visos trys Lietuvos komandos pirmąsias rungtynes žais namie, atsakomąsias – išvykoje.

Kauno „Žalgiriui“ pirmajame etape žaisti nereikia. Šis klubas Konferencijos lygos atrankos antrajame etape galynėsis su Poznanės „Lech“ iš Lenkijos.

Lietuvos čempionas Vilniaus „Žalgiris“ iš Europos turnyrų neiškristų, net jei pralaimėtų pirmąją dvikovą. Komandos, kurios patirs nesėkmes Čempionų lygos atrankos pirmajame rate, gaus teisę pereiti į Konferencijos lygos atranką.

Jei Vilniaus futbolininkai įveiks Šiaurės Makedonijos čempionus, jie Čempionų lygos atrankos antrajame etape susitiks su Turkijos čempionu Stambulo „Galatasaray“ klubu.

Varžovai

Pirmasis „Žalgirio“ varžovas „Struga“ – visai jaunas, bet staigiai iškilęs klubas, kuris šiais metais pirmą kartą tapo Šiaurės Makedonijos čempionu ir vos antrą kartą dalyvauja Europos turnyruose.

„Struga“ buvo įkurta tik 2015 metais, bet per keturis sezonus pakilo iš Šiaurės Makedonijos ketvirtosios pakopos į pirmąją lygą, jau 2021 metais iškovojo bronzos medalius ir teisę debiutuoti Europos konferencijos lygoje, o šiais metais žengė dar aukščiau ir į nedidelį Strugos miestą pirmą kartą atvežė tauriausio metalo apdovanojimus.

Iki šių metų Makedonijos čempionu – nei vieningos Jugoslavijos laikais, nei paskelbus nepriklausomybę – nebuvo tapęs nė vienas Strugos klubas. Maža to, prieš pakylant „Struga“ klubui, prie Ochrido ežero esantis kurortinis Strugos miestas komandą nepriklausomos Makedonijos pirmojoje lygoje turėjo tik vieną sezoną. 1993–1994 metais su stipriausiais šalies klubais kovojo Strugos „Karaorman“.

Staigų „Struga“ pakilimą prieš kelerius metus nulėmė „Trim Lum“ („Трим Љум“) nekilnojamo turto bendrovė, kurios savininkai broliai Arbtrimas ir Lumas Qiros nusprendė užsiimti futbolu ir įkūrė klubą šio žaidimo tradicijų neturinčiame kurorte. Makedonijos pirmenybėse komanda žaidžia dvigubu pavadinimu „Struga Trim Lum“.

Beje, 15 tūkstančių gyventojų turinti Struga yra netoli Albanijos sienos, o apie trečdalis miesto gyventojų yra etniniai albanai. Albaniški motyvai labai stiprūs ir Strugos futbolo klube. Didžiosios daugumo žaidėjų vardai ir pavardės yra albaniški, o makedonai sudaro aiškią mažumą.

Lyga

„Struga“ šiais metais atėmė Šiaurės Makedonijos čempionės vardą iš būsimojo „Hegelmann“ varžovo Skopjės „Shkupi“ klubo. Praėjusiose šalies pirmenybėse Strugos futbolininkų pranašumas prieš kitas komandas buvo neginčijamas. „Struga“ jau per pirmuosius turus įsitvirtino lentelės viršūnėje ir pirmavo iki paskutiniojo turo. Čempionai per 30 rungtynių iškovojo 68 taškus ir antrąją vietą užėmusią „Shkupi“ komandą aplenkė 10 taškų. Bronzos medalius laimėjusi Tetovo „Shkendija“ nuo Strugos ekipos atsiliko 11 taškų.

„Struga“ per visą sezoną patyrė tik du pralaimėjimus „Shkupi“ ir Prilepo „Pobeda“ komandoms. Įdomu, kad „Pobeda“ užėmė paskutinę 11-ąją vietą ir per visą sezoną laimėjo vos trejas rungtynes.

Beje, Šiaurės Makedonijos čempionai labai dažnai keičiasi. Nuo 1992 metų, kai buvo paskelbta šalies nepriklausomybė, per 31 sezoną aukso medalius laimėjo net dešimt klubų.

Lyderiai

Praėjusį sezoną „Struga“ varžovams tikrą siaubą varė du šios komandos puolimo lyderiai. Besartas Ibraimi įmušė 19 įvarčių, Bunjaminas Shabani – 12 įvarčių. Jie pelnė daugiau negu pusę komandos įvarčių ir lygos rezultatyviausių futbolininkų lentelėje užėmė dvi pirmąsias vietas.

Bosnis Vedranas Kjosevski buvo vienas iš patikimiausių lygos vartininkų, o saugas Besmiras Bojku lygoje užėmė pirmąją vietą pagal geltonas korteles.

Į Šiaurės Makedonijos rinktinę pastaruoju metu nebuvo kviečiamas nė vienas „Struga“ futbolininkas. Tiesa, rinktinę paprastai sudaro vien legionieriai. Šiais metais kvietimo į nacionalinę komandą buvo sulaukęs vos vienas Šiaurės Makedonijos klubų žaidėjas – Skopjės „Rabotnički“ vartininkas Igoras Aleksovskis.

Praėjusių metų rudenį, kai makedonai žaidė draugiškas rungtynes su Saudo Arabijos rinktine, dauguma legionierių atvykti negalėjo ir komandą sudarė Šiaurės Makedonijos klubų žaidėjai. Tuomet rinktinės marškinėlius pirmą kartą pasimatavo ir abu „Struga“ lyderiai: 32-ejų B.Shabani ir 36-erių B.Ibraimi.

B.Ibraimi karjeros aprašymas yra neabejotinai spalvingiausias. Prieš keliolika metų jis buvo vienas iš perspektyviausių makedonų futbolininkų: pateko į šalies rinktinę, 2010 metais pasirašė sutartį su Gelzenkircheno „Schalke“ klubu ir žaidė šešerias rungtynes Vokietijos bundeslygoje. Vis dėlto įsitvirtinti „Schalke“ klube nepavyko ir B.Ibraimi išvyko į Ukraina, paskui žaidė Kipre, o nuo 2015 metų vėl rungtyniauja Šiaurės Makedonijos klubuose.

Europa

Europos turnyruose „Struga“ rungtyniauja vos antrą kartą. Tarptautinis debiutas įvyko 2021 metų vasarą, kuomet Strugos komanda pateko į Europos konferencijos lygos atranką ir, lėmus burtams, taip pat aplankė Baltijos šalis.

Pirmajame atrankos rate „Struga“ žaidė su „Liepāja“ komanda ir pirmąsias rungtynes Liepojoje baigė lygiosiomis 1:1. Atrodė, kad kitas etapas ranka pasiekiamas, bet Skopjėje makedonai gavo skaudų antausį – „Liepāja“ atsakomąsias rungtynes laimėjo 4:1.

Strugos futbolininkai svečius iš Latvijos užpernai priėmė Skopjėje. „Žalgiris“ irgi neaplankys Strugos miesto. Jo pagrindiniame stadione „Gradska Plaža“ („Miesto paplūdimys“), kuriame futbolininkams atlikus stipresnį smūgį kamuolys gali nuskrieti į Ochrido ežero vandenis, yra vos pusė tūkstančio sėdimų vietų. Stadionas neatitinka minimalių UEFA reikalavimų, todėl kitą savaitę Šiaurės Makedonijos ir Lietuvos čempionai susitiks Ochrido mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.