Futbolo dvasia grįžta į Vilnių – tinklus draskančio puolėjo vedamas „Žalgiris“ žengia į europines kovas

Vilnius tvarkosi, puošiasi ir ruošiasi... NATO viršūnių susitikimui? Sporto sirgaliai drąsiai gali pasakyti „NE“! Jau antradienį Vilniaus „Žalgiris“ pradės savo žygį UEFA Čempionų lygos atrankoje, kur sieks dar kartą padaryti tai, kas prieš kelis metus atrodė neįmanoma.

 Futbolo dvasia grįžta į Vilnių – tinklus draskančio puolėjo vedamas „Žalgiris“ žengia į Europines kovas<br> lrytas.lt koliažas
 Futbolo dvasia grįžta į Vilnių – tinklus draskančio puolėjo vedamas „Žalgiris“ žengia į Europines kovas<br> lrytas.lt koliažas
„Žalgiris“ siekia sugrįžti į Europines varžybas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Žalgiris“ siekia sugrįžti į Europines varžybas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 E.Gertmonas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 E.Gertmonas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Čeburinas.<br>T. Bauro nuotr.
 V.Čeburinas.<br>T. Bauro nuotr.
M.Oyewusi.<br>E.Žaldario nuotr.
M.Oyewusi.<br>E.Žaldario nuotr.
 Futbolo dvasia grįžta į Vilnių<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Futbolo dvasia grįžta į Vilnių<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 11, 2023, 9:04 AM, atnaujinta Jul 11, 2023, 9:50 AM

Tikslas – pakartoti praėjusių metų stebuklą

Vilniaus „Žalgiris“ sieks pakartoti tai, kas dar praėjusiais metais buvo prilyginta stebuklui – patekti į pagrindines Europines varžybas.

Tuomet vilniečiai Čempionų lygos atrankoje įveikė Kosovo čempionus „Ballkani“ bei netikėtai parklupdė Švedijos milžinę „Malmo“. Nors vėliau „Žalgiris“ ir krito prieš Bodės „Glimt“ bei Razgrado „Ludogorec“ ekipas, Lietuvos čempionai pateko į UEFA Europos Konferencijų lygos grupių etapą ir atvertė naują lapą Lietuvos klubinio futbolo istorijoje.

Nauja aplinka ir spaudimas žalgiriečių nepalaužė. Lietuviai patekę į grupę su Bratsilavos „Slovan“, „Basel“ ir Jerevano „Pyunik“ iškovojo 1 pergalę, 2 kartus sužaidė lygiosiomis ir patyrė 3 pralaimėjimus. Nors „Žalgiris“ ir liko paskutinėje grupės vietoje, tai gėdos jausmo tikrai nepaliko, o kaip tik sužadino dar didesnes klubo ir sirgalių ambicijas.

Europinio futbolo dvasią pajautęs Vilnius šio jausmo paleisti nebenori. Rungtynių dienomis visa sostinė skambėjo „Pietų IV“ sukurtomis skanduotėmis pagal atgaivintas „Lambada“ ir „Karalių Paslaptys“ dainas.

Lietuvišką futbolą prikėlęs „Žalgiris“ brėžia aiškų tikslą – šiais metais vėl žaisti Europiniame turnyre.

Pirmoji kliūtis laukia jau antradienį (liepos 11 d.). LFF stadione sostinės ekipa priims Šiaurės Makedonijos čempionus „Struga“.

Sunkus sezono startas ir vilniečius pažadinęs pralaimėjimas Kaune

Po puikaus sezono „Žalgiris“ sugebėjo išlaikyti tokius žaidėjus kaip Edviną Gertmoną, Mathiasą Oyewusi, Nicolasą Gorobsovą ar Oliverį Buffą, tačiau klubą neišvengiamai paliko būrys svarbių žaidėjų – Renanas Oliveira, Fabienas Ourega, Francis Kyeremeh ir Nemanja Ljubisavljevičius.

Buvusius lyderius vilniečiams pakeisti sekasi sunkokai. Sužaidus 22 rungtynes Lietuvos čempionai A lygoje turi 49 taškus ir 3 taškais atsilieka nuo pirmoje vietoje esančio ir rungtynes atsargoje turinčio „Panevėžio“ futbolo klubo, o titulo gynyba LFF taurėje jau baigta po pralaimėjimo 0:3 „Kauno „Žalgiriui“.

Nepasiteisinusius kai kuriuos pirkinius patvirtina ir komandos sąrašas UEFA turnyrams. Vladimiras Čeburinas Europinėse varžybose versis be prancūzo Billalo Sebaihi ir boliviečio Leonardo Vaca.

Tačiau panašu, jog už griebtis už galvos ir skambinti pavojaus varpais dar nereikia. Po pralaimėjimo LFF taurėje V.Čeburino auklėtiniai per 8 rungtynes iškovojo 6 pergales, 2 kartus sužaidė lygiosiomis ir pelnė beveik tiek pat įvarčių, kiek per pirmas 14 lygos rungtynių (19 iš 40).

Panašu, jog gerėjanti žalgiriečių sportinė forma teigiamai įkvepia ir komandos trenerį V.Čeburiną, kuris teigia, jog prieš rungtynes su „Struga“ nejaučia nerimo.

„Koks gali būti nerimas, kai laukia tokia šventė. Taip, yra dalykų ką dar reikia pareguliuoti. Laukia Čempionų lyga, kur žaidžia čempionai. Atstovaujame Lietuvai ir didžiuojamės tuo. Atiduosime viską, kad toje šventėje išliktume ilgiau“, – teigė strategas iš Kazachstano.

Vartų tinklus plėšantis M. Oyewusi ir nežinomybė dėl E. Gertmono

Neabejotinai didžiausias „Žalgirio“ šviesulys – M.Oyewusi. Prieš sezoną buvo baiminamasi, kad puolėjas iš Nigerijos paliks komandą.

Kalbama, kad „Žalgiriui“ prieš sezoną buvo pateiktas pusės milijono pasiūlymas už žaidėją, o deramasi buvo ir dėl dar didesnių sumų, tačiau Vilniaus klubas nusprendė futbolininką pasilikti ir panašu, jog tokio sprendimo tikrai nesigaili.

Puolėjas A lygoje pelnė 14 įvarčių, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir yra rezultatyviausias žaidėjas Lietuvos čempionate. Tačiau įspūdingiausiai atrodo M.Oyewusi atkarpa pastarosiose keturiose rungtynėse.

Nigerietis per šią atkarpą pelnė net 7 įvarčius ir tikrąją to žodžio prasme – plėšė varžovų tinklus. Birželio 27 dieną Dariaus ir Girėno stadione M.Oyewusi taikliai smūgiuotas kamuolys praskriejo „kiaurai“ „Kauno Žalgirio“ vartų tinklą.

Tuomet puolėjas pasižymėjo pirmuoju „hat-tricku“ Vilniaus klube ir teigė, kad „Žalgiris“ artėja prie geriausios sportinės formos.

„Taip, manau kad artėjame. Po pertraukos žaidžiame labiau kaip komanda, artimiau. Visi vienas kitą palaiko. Niekas nekaltina vienas kito. Dirbame, kovojame vienas už kitą. Jei taip žaisime, galėsime laimėti daugiau. Dėkoju Dievui už įvarčius, esu laimingas. Įmušiau pirmą hat-tricką Lietuvoje. Tai prideda pasitikėjimo prieš artėjančią atranką Europoje. Tai kaip žalia šviesa. Reikia dirbti daugiau, žaisti dar geriau. Tikiu kad dar daug priešakyje“, – birželio mėnesio gale kalbėjo M.Oyewusi.

Tačiau prieš pat svarbiausias sezono rungtynes „Žalgirio“ stovykloje atsirado nerimas. Geriausias praėjusių metų Lietuvos futbolininkas, ne kartą vilniečius Europoje gelbėjęs vartininkas Edvinas Gertmonas gali praleisti rungtynes prieš „Struga“.

Ketvirtadienį vykusiose A lygos rungtynėse prieš Vilniaus „Riterius“, „Žalgirio“ vartų sargas pasiprašė keitimo po pirmojo kėlinio. Tiesa, pats V.Čeburinas po rungtynių bandė raminti sirgalius teigdamas, jog prieš Europos kovos jis norėjo leisti pasižaisti ir antram komandos vartininkui Tomislavui Dukai, jog reikalui esant, šis irgi būtų pasiruošęs žengti į aikštę.

Be žaidybinės formos kovas pasitinkantys varžovai

Šiaurės Makedonijos klubas Europines kovas pasiliks kiek atšalęs, bet sunkiai nuspėjamas, kadangi jų nacionalinis čempionatas baigėsi dar gegužės mėnesį ir šią vasarą „Struga“ sužaidė vos 3 draugiškas rungtynes.

Kovai su „Žalgiriu“ besiruošianti „Struga“ sužaidė lygiosiomis 2:2 su „Ballkani“ ir nusileido Albanijos klubams – 0:1 krito prieš „Partizani“ bei 1:2 prieš „Tirana“.

Sudėtyje daug pokyčių nėra. Makedonai prarado 6 žaidėjus, o pas save pasikvietė 5.

Puolime „Struga“ komandai dirigavo trijų makedoniečių trio – 36-erių Besartas Ibraimi, 32-ejų Bunjaminas Shabani ir 21-erių Hristijanas Maleski. Šie trys futbolininkai nacionaliniame čempionate pelnė 38 įvarčius iš 53.

Visgi Šiaurės Makedonijos čempionai išsiskyrė ne puolimu, o gynyba. Per 30 rungtynių „Struga“ į savo vartus praleido tik 19 tikslių smūgių.

Vilniečiai savo tikslo Europoje pradės siekti liepos 11 dieną, 19 valandą LFF stadione Vilniuje, o atsakomosios rungtynės Šiaurės Makedonijoje bus žaidžiamos liepos 18 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.