Pagerbti futbolo legendas rūpi ne visiems: B. Zelkevičius prisiminė Seime išgirstus skaudžius žodžius

Jau artėjantį savaitgalį ne tik Kaunas, bet ir visa Lietuvos futbolo bendruomenė pasitiks neeilinę šventę – renovuotame Dariaus ir Girėno stadione vyks dvigubas renginys: šalies futbolo šimtmečiui skirtos FIFA legendų ir Lietuvos legendų tarpusavio rungtynės bei Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurės finalas.

B.Zelkevičius.<br>R.Jurgaičio nuotr.
B.Zelkevičius.<br>R.Jurgaičio nuotr.
B.Zelkevičius.<br>R.Jurgaičio nuotr.
B.Zelkevičius.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Benjaminas Zelkevičius<br>BFL nuotr.
Benjaminas Zelkevičius<br>BFL nuotr.
Benjaminas Zelkevičius.<br>Vlado
Benjaminas Zelkevičius.<br>Vlado
Benjaminas Zelkevičius.<br>TV6 nuotr.
Benjaminas Zelkevičius.<br>TV6 nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 29, 2023, 4:42 PM, atnaujinta Sep 29, 2023, 5:30 PM

Šeštadienį sirgalių akys kryps į legendas – Kauno Ąžuolyne ant renovuoto stadiono vejos žengs tokios legendos kaip Ricardo Quaresma, Antonio Valencia, Carlesas Puyolis ar Julio Cesaras.

Specialiame renginyje FIFA legendos stos į mūšį su Lietuvos futbolo legendomis, kurių tarpe bus ir vyresnės kartos atstovai, tokie kaip Algis Mackevičius, Arvydas Janonis bei kiti, taip pat – dar prieš keletą metų rungtyniavę futbolininkai, kaip Arūnas Klimavičius, Ignas Dedura, Darvydas Šernas ar kiti.

Jiems nuo šoninės Dariaus ir Girėno stadiono linijos diriguos taip pat legendiniai Lietuvos rinktinės treneriai – Benjaminas Zelkevičius, Algimantas Liubinskas ir Jose Couceiro.

„Tai labai didelis įvykis visai mūsų šaliai. Atvažiuoja FIFA legendos, didžiulė šventė, net labai sunku apsakyti žodžiais. Trečiadienį buvome susitikę su futbolininkais, buvo surengta treniruotė, jausmas tikrai geras – prisiminėme viską, kas buvo anksčiau, kaip žaidėme, treniravomės, kaip šventėme pergales.

Futbolas tuomet turėjo didžiulį indėlį ir į Lietuvos nepriklausomybę, futbolas sujungdavo žmones, vėliavos plevėsuodavo stadione, dainos, nuostabūs prisiminimai“, – portalui lrytas.lt pasakojo vėl Lietuvos rinktinės treneriu vienerioms rungtynėms tapsiantis B.Zelkevičius.

79-erių istorinių Vilniaus „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės pergalių kalvis džiaugėsi artėjančia futbolo švente.

Jo manymu, pirmą kartą Lietuvos istorijoje vyksiančio renginio nusipelnė ir patys Lietuvos futbolininkai, kurie praeityje gynė šalies garbę tiek vilkėdami nacionalinės rinktinės marškinėlius, tiek ir su Vilniaus „Žalgiriu“ garsindami Lietuvą tuometinės Sovietų Sąjungos futbolo čempionate.

„Tokia šventė yra neįkainuojama. Paprastai tokios šventės nesurengsi, reikia, kad būtų kažkoks pretekstas, dabar turime Lietuvos futbolo šimtmetį. Manau, kad praeities Lietuvos futbolas ir legendinis „Žalgiris“ užsitarnavo tokio renginio.

Tai bus labai didelė šventė, ji palies visus, ne tik futbolininkus, bet ir visus žmonės. Tokie momentai gyvenime yra labai svarbūs“, – pridūrė jis.

Lietuvos futbolo legendos trečiadienį Vilniuje susirinko į specialią treniruotę, kurioje pasidalino maloniais praeities prisiminimais.

Iš viso oficialiame rungtynėse dalyvausiančių Lietuvos futbolo legendų sąraše – net 34 futbolininkai. Šventinės rungtynės šeštadienį vyks du kėlinius po 30 minučių.

Kokių staigmenų futbolo sirgaliams gali pažadėti rinktinę treniruosiantis B.Zelkevičius?

„Turėsime sužaisti gerai. Kas yra sužaisti gerai? Tai nereiškia, kad mes turime laimėti, mes turėsime sužaisti garbingai. Pagrindinis dalykas yra duoti pažaisti visiems, nes tai bus istorinis įvykis.

Trečiadienį treniruotėje vienas iš futbolininkų kalbėjo, kad jam išeiti į aikštę net minutei būtų didžiulė garbė.

Nemanau, kad bus sudėtinga rotuoti sudėtį. Darysime keitimus, gali būti, kad pakeisime žaidėją, o vėliau jį vėl leisime į aikštę. Viskas gausis įvykių eigoje, daug kas priklausys nuo rezultato, bet tikslas bus duoti pažaisti visiems. Tai bus įvykis visam gyvenimui“, – teigė futbolo legenda.

Paklaustas, ar Lietuvoje jis nepasigenda daugiau šalies futbolo legendų pagerbimo renginių, B.Zelkevičius liūdnai atsiduso ir pasidalino ne itin malonia praeities istorija.

1987 metais Zagrebe vykusių universitetų žaidynių (universiados) metu auksą iškovoję Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai jubiliejaus proga nesulaukė viešai siūlyto pagerbimo.

„Buvo 30-metis nuo laimėtos universiados, norėjome padaryti pagerbimą. Seime buvo sprendimas, tuo metu lankiausi Seime, viską mačiau savo akimis, atsistojo tokie „veikėjai“ ir pradėjo kalbėti, va, ką čia pagalvos žmonės? Kaip mes čia jus pagerbsime? Taigi jūs žaidėte su sovietine apranga.

O mes juk tada žaidėme su „Žalgirio“ apranga ir žaidė tik lietuviai. Tai aš pažiūrėjau į tą „veikėją“, kuris tuo metu kalbėjo, ir pagalvojau, ar jis apskritai žino, kiek futbolo aikštėje yra vartų!

Nebuvo jokio pagerbimo. Jų argumentas buvo – ką pagalvos žmonės? Neabejoju, kad žmonėms būtų patikęs toks pagerbimas, tokia šventė, jie su džiaugsmu būtų prisiminę tuos pergalingus laikus“, – pasakojo B.Zelkevičius.

Primename, kad spalio 1-ąją Kauno Dariaus ir Girėno stadione pat vyks ir LFF taurės finalas, kuriame susitiks „TransINVEST“ bei FA „Šiauliai“ klubai.

Lietuvos futbolo legendų rinktinės sąrašas:

1 – Paulius Grybauskas (V);

16 – Ernestas Šetkus (V);

2 – Georgas Freidgeimas;

3 – Rolandas Džiaukštas;

3 – Viačeslavas Sukristovas;

4 – Tadas Kijanskas;

5 – Andrius Skerla;

5 – Arvydas Janonis;

6 – Tomas Žvirgždauskas;

7 – Deividas Česnauskis;

7 – Stasys Danisevičius;

7 – Stasys Baranauskas;

8 – Edgaras Česnauskis;

8 – Valdas Ivanauskas;

9 – Tomas Danilevičius;

10 – Tomas Ražanauskas;

10 – Darvydas Šernas;

11 – Edgaras Jankauskas;

11 – Arminas Narbekovas;

14 – Igoris Morinas;

15 – Darius Maciulevičius;

17 – Andrius Velička;

18 – Gražvydas Mikulėnas;

19 – Rimantas Žvingilas;

20 – Ignas Dedura;

23 – Marius Stankevičius;

24 – Arūnas Klimavičius;

25 – Algis Mackevičius;

30 – Donatas Vencevičius;

32 – Robertas Poškus;

51 – Raimondas Žutautas;

73 – Aurelijus Skarbalius;

79 – Mantas Savėnas;

88 – Saulius Mikalajūnas;

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.