Iš košmaro Izraelyje – į rinktinę: nuo siaubingų minčių Lietuvos vartų sargą gelbėja futbolas Papasakojo apie įvykius Izraelyje

Šeštadienį Lietuvos rinktinės vartininkas Emilijus Zubas Bulgarijoje kėlė rankas į viršų – 33-ejų vartų sargas išsaugojo „sausus“ vartus, o jo atstovaujama Lietuvos rinktinė 2:0 pranoko bulgarus ir po dvejų metų pertraukos oficialiose rungtynėse šventė pergalę.

E.Zubui (dešinėje) teko bėgti nuo karo Izraelyje.<br>EPA-ELTA ir E.Žaldario nuotr. koliažas.
E.Zubui (dešinėje) teko bėgti nuo karo Izraelyje.<br>EPA-ELTA ir E.Žaldario nuotr. koliažas.
E.Zubas (pirmasis numeris).<br>E.Žaldario nuotr.
E.Zubas (pirmasis numeris).<br>E.Žaldario nuotr.
Lietuvos futbolo rinktinė.<br>E.Žaldario nuotr.
Lietuvos futbolo rinktinė.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Zubas.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Zubas.<br>E.Žaldario nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
E.Zubas.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Zubas.<br>E.Žaldario nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
E.Zubas.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Zubas.<br>E.Žaldario nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2023-10-17 11:28

Vis dėlto savaitė prieš pergalingas emocijas futbolininko veide buvo kur kas daugiau nerimo.

Tel Avivo „Hapoel“ komandai atstovaujantis vartininkas spalio 7-ąją atsidūrė košmare: „Hamas“ smogikai pradėjo karinius ir teroristinius veiksmus Izraelyje.

Panika, prievartaujami ir žudomi žmonės, atšaukiami skrydžiai ir visiška nežinomybė dėl savo ateities – tokia realybė tą nelemtą šeštadienį pasitiko E.Zubą, kuris Izraelyje rungtyniauja jau ne vienerius metus.

Sportininko kelionė į gimtinę taip pat priminė Holivudo filmą – gelbėtis iš kare apsupto Izraelio reikėjo ne tik jam, bet ir jo šeimai: tuo metu Izraelyje buvo ir E.Zubo žmona, sūnus bei mama.

Po daugybės valandų nežinios jiems iš penkto karto pavyko nusipirkti bilietus ir taip išvykti iš tuo metu viso pasaulio dėmesio sulaukusio Izraelio.

Praėjo lygiai septynios dienos, o E.Zubas jau stovėjo Lietuvos rinktinės vartuose. Bulgarijoje futbolininkas puikiai tvarkėsi su savo darbu ir užtikrintai gynęs vartus nepraleido nė vieno įvarčio.

„Neslėpsiu, galvoje verda daug minčių. Bendrauju su Izraelyje likusiais draugais, ten turiu labai daug draugų. Taip pat bendrauju su komanda, su komandos draugais. Tos mintys tikrai nepalieka manęs.

Bet varžybų dieną, treniruočių metu, kai turiu fizinį krūvį, tai tikrai leidžia atitolti nuo tų minčių, nuo streso, nuo visos šios situacijos“, – apie savo psichologinę kovą portalui lrytas.lt kalbėjo E.Zubas, kuris rungtynių dieną savo ranką buvo persirišęs gedulo juostele.

Antradienį Lietuvos futbolo rinktinė sužais dar vienerias atrankos į 2024-ųjų Europos futbolo čempionatą rungtynes. Namuose lietuviai priims grupės lyderę Vengriją.

Po šios akistatos žaidėjai grįš į savo atstovaujamas komandas ir pratęs klubinį sezoną. Tiesa, E.Zubas į Izraelį kol kas negrįš, futbolininkas dar nėra užtikrintas dėl savo ateities.

„Bendravome su klubo atstovais, bet dar nėra jokių žinių. Vis dar laukiame, žiūrėsime, kas bus pranešta po rinktinės lango. Situacija Izraelyje vis dar išlieka įtempta, vyksta karas, kiekvieną dieną vyksta apsišaudymai“, – teigė vartų sargas.

Portalui lrytas.lt jis papasakojo apie Lietuvos futbolo rinktinės reikalus, neramius įvykius Izraelyje, kovą su psichologija ir būsimą akistatą prieš Vengriją.

– Daug džiaugsmo širdyje, kai Lietuvos futbolo rinktinė po dvejų metų pertraukos vėl iškovoja pergalę?lrytas.lt paklausė E.Zubo.

– Džiaugsmo labai daug dėl to, kad kontroliavome rungtynes. Taip, jie turėjo raudoną kortelę, bet džiaugsmas yra dėl to, kad kiekvienas iš mūsų atliko labai gerą darbą aikštėje, kontroliavo žaidimą.

Įprastai būdavo, kad mus psichologiškai palauždavo po pirmo ar antro įvarčio, bet dabar aikštėje jautėsi, kad juos psichologiškai palaužėme mes. Po įvarčio mūsų kamuolio kontroliavimas, pasitikėjimas iš kiekvieno žaidėjo buvo didelis. Tas jausmas tikrai geras.

– Kiek tokia pergalė buvo reikalinga Lietuvos rinktinei psichologiškai?

– Labai reikalinga. Mes tikrai įdedame daug darbo, daug valandų ruošiamės, galvojame apie rungtynes, treneriai daug laiko skiria varžovų analizei. Tokia pergalė tikrai prideda pasitikėjimo ir tikėjimo, kad galime žaisti, galime kontroliuoti kamuolį, kurti gražias atakas. Po pergalių tas pasitikėjimas tikrai atsiranda.

– Į aikštę žengėte vos ištrūkęs nuo siaubingų įvykių Izraelyje. Kaip pačiam pavyko tvarkytis su savo psichologija?

– Neslėpsiu, galvoje verda daug minčių. Bendrauju su Izraelyje likusiais draugais, ten turiu labai daug draugų. Taip pat bendrauju su komanda, su komandos draugais. Tos mintys tikrai nepalieka manęs.

Bet varžybų dieną, treniruočių metu, kai turiu fizinį krūvį, tai tikrai leidžia atitolti nuo tų minčių, nuo streso, nuo visos šios situacijos.

Varžybų dieną buvau pilnai susikoncentravęs. Galvojau tik apie varžybas ir kaip aš galiu padaryti savo darbą kuo geriau.

– Kaip jūsų bičiuliai nušviečia dabartinę padėtį Izraelyje? Galbūt yra kokių nors papildomų žinių iš klubo dėl jūsų ateities?

– Bendravome su klubo atstovais, bet dar nėra jokių žinių. Vis dar laukiame, žiūrėsime, kas bus pranešta po rinktinės lango. Situacija Izraelyje vis dar išlieka įtempta, vyksta karas, kiekvieną dieną vyksta apsišaudymai.

Iš vienos pusės, kas yra gerai, kad nebėra tų žiaurių žudymų, vaikų, moterų grobimų, nes visas Gazos ruožas jau yra kontroliuojamas. Dabar tiesiog vyksta karas tarp armijų.

Kol kas tikslios informacijos nežinau, kokie konkretūs veiksmai ten vyksta, bet pati situacija Izraelyje vis dar išlieka įtempta ir tas siaubas dar nesibaigia.

– Kuo ši E.Jankausko treniruojama rinktinė išsiskiria iš kitų?

– Labai svarbu, kad yra geras kolektyvas viduje. Tiek rūbinėje, tiek ir aikštėje visi vienas kitą palaiko, o treneris duoda daug pasitikėjimo žaidėjams. Jaučiasi, kad turime aiškią sistemą, planą.

Kiekvienose varžybose yra aiškiai žinoma, kaip mes turime žaisti, kokią akimirką ir prieš ką reikia naudoti spaudimą, atitinkamą išsidėstymą aikštėje. Tai suteikia kelių sekundžių į priekį pranašumą, nes jau žinome, ką tokiu metu darys varžovai, taip yra dėl geros varžovų analizės, kurią atliko treneriai.

Eidami į aikštę mes viską darome su žinojimu, ką reiks daryti. Tai matosi aikštėje ir prideda grožio susižaidime.

– Jūsų gimtojo krašto komanda „Panevėžys“ šiemet iškovos Lietuvos futbolo čempionų titulą. Džiugu, kad stipriausio šalies futbolo miesto vardas grįžta į Panevėžį?

– Tikrai džiugu. „Panevėžys“ turėjo tikrai gerą sezoną, nebuvo didelių duobių, žaidė gerą futbolą, turėjo savo stilių, savo žaidimo planą, jie tikrai buvo verti tapti čempionais. Džiugu, kad tas titulas grįš į Panevėžio miestą.

Panevėžys yra futbolo miestas, ten daug žmonių myli futbolą, daug žmonių gyvena sportu, labai džiugu, kad ten bus parvežtas titulas. Aišku, dar reikia vieno taško, bet panašu, kad „Panevėžys“ nebepaleis šio šanso.

– Esame įpratę, kai reikia padaryti tam tikras išvadas po pralaimėjimų, dabar yra pasiekta pergalė. Taigi, kokias išvadas prieš būsimas rungtynes su Vengrija reikia padaryti po pergalingos akistatos Bulgarijoje?

– Svarbiausia, kad iš pergalingų rungtynių Bulgarijoje pasiimtume gerus dalykus. Suprantame, kad rungtynėse buvo ir daug blogų dalykų, turime juos tobulinti, augti ir tobulėti.

Treneriai mums parodys vaizdo įrašų analizę, paaiškins klaidas. O mums svarbiausia turėti pasitikėjimo, kad galime žaisti su bet kokia komanda, turėti vidinio tikėjimo, kad galime laimėti. Turime eiti į aikštę galvojant tik apie tris taškus ir tada viskas turėtų būti gerai.

***

Lietuvos ir Vengrijos rungtynių eigą antradienį sekite lrytas.lt naujienų portale. Po akistatos jūsų taip pat lauks ir trenerio E.Jankausko bei žaidėjų komentarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.