Grupės lyderius šokdinęs E. Jankauskas dėl paleistos pergalės neliūdėjo: atsikleidė rinktinės sėkmės paslaptį

Tikra futbolo drama Kauno Ąžuolyne. Turbūt šie žodžiai geriausiai apibūdintų vėlyvą antradienio vakarą Dariaus ir Girėno stadione vykusias atrankos į 2024-ųjų Europos futbolo čempionato rungtynes tarp Lietuvos ir Vengrijos.

E.Jankauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
E.Jankauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>Ž.Gedvilos/ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>Ž.Gedvilos/ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>Ž.Gedvilos/ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>Ž.Gedvilos/ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>Ž.Gedvilos/ELTA nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>Ž.Gedvilos/ELTA nuotr.
E.Jankauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
E.Jankauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 18, 2023, 1:03 AM, atnaujinta Jan 17, 2024, 3:18 PM

Šeštadienį pirmąją pergalę po dvejų metų pertraukos nuskynusi Edgaro Jankausko kariauna buvo arti dar vieno stebuklo, bet lietuviams nepavyko išsaugoti turėto net dviejų įvarčių pranašumo.

Aiškės šeimininkai sužaidė lygiosiomis 2:2 (2:0).

Gausų būrį atvykusių Vengrijos sirgalių 20-ąją min. nutildė puikiu tolimu smūgiu pasižymėjęs komandos kapitonas Fedoras Černychas.

Po 16 minučių aikštės šeimininkai padvigubino savo pranašumą – po pakelto kampinio ir taiklaus šūvio galva 36-ąją min. kilo Pijaus Širvio rankos. Primename, kad 25-erių futbolininkas šeštadienį pasižymėjo dvejais taikliais smūgiais prieš Bulgariją.

Vis dėlto po pertraukos pyktelėję vengrai įjungė kur kas aukštesnę pavarą.

Spaudžiamų lietuvių vartus vis dažniau teko saugoti Emilijui Zubui, tačiau 66-ąją min. jis traukė kamuolį iš tinklo. Po realizuoto 11 metrų baudinio atsilikimą sušvelnino D.Szoboszlai'us.

Įmušę vieną svečiai nesustojo ir toliau grasino lietuvių vartams. Po sėkmingai atliktos kampinio situacijos 81-ąją min. rezultatą išlygino B.Varga.

Paskutinės mačo minutėse virė tikras nervų karas, laimei, 96-ąją min. Lietuvos rinktinės sirgaliai galėjo atsidusti ramiau: atlaikę paskutinįjį varžovų šturmą E.Jankausko auklėtiniai išsaugojo sunkiai uždirbtą tašką.

„Esu laimingas lygiosiomis. Iškovojome tašką prieš stipriausią grupės komandą, galbūt buvo galvojančių, kad 2:0 ir darbas baigtas, bet mes žinojome, kokia galinga yra ši komanda ir kad ji antroje rungtynių dalyje išeis su pilnu potencialu.

Niekada negalvojome sustoti, norėjome išlaikyti savo žaidimo stilių, bet Vengrijos komanda yra kur kas stipresnė, jie išlygino rezultatą, bet esu laimingas mūsų komandos pasirodymu, kova, kaip jie kovojo dėl kamuolio.

Turime pasakyti, kad tai yra dėsningas rezultatas“, – po lygiųjų kalbėjo treneris E.Jankauskas.

Vengrai atrankoje laimėjo 4 rungtynes, 2 kartus sužaidė lygiosiomis ir turėdami 14 taškų užima pirmąją vietą. Lietuviai su 1 pergale, 3 lygiosiomis ir 3 pralaimėjimais bei 6 taškais rikiuojasi ketvirtoje pozicijoje.

Kitose grupės rungtynėse Serbijos rinktinė 3:1 (1:1) įveikė Juodkalnijos futbolininkus ir dėl šio rezultato serbai liko nebepavejami lietuviams ir panaikino visas mūsų viltis prasibrauti į Europos čempionatą.

Atrankos į Europos futbolo čempionatą ciklą lietuviai užbaigs lapkričio 16-ąją, kai išvykoje susikaus su Juodkalnijos futbolininkais.

– Pirmas kėlinys buvo smagus. Kokie namų darbai pavyko?

– Mūsų pasiruošime daug pakeitimų nebuvo, norėjome išlaikyti tą patį braižą kaip ir paskutinių rungtynių Bulgarijoje metu, kai mes turime branginti kamuolį, atsitverinėti erdves priekyje ir žaisti į jas.

Antrajame kėlinyje buvome fiziškai „pasodinti“. Paprasčiausiai pritrūko jėgų, vengrai perėmė iniciatyvą.

Pasiruošimas buvo lygiai toks pat kaip ir rungtynėse prieš Bulgariją, tie susitarimai nesikeičia. Vyrai labai gerai juos vykdė, pirmas kėlinys buvo geriausias, kokį esu matęs šiame cikle. Įmušėme du įvarčius komandai, kuri šiame cikle yra praleidusi vos du.

Vėliau aišku, kad mūsų pagrindinė problema yra fizinis parengimas, kurio gale pritrūko šiandien.

– Kokius nurodymus davėte po pirmojo kėlinio?

– Per pertrauką instruktažas buvo paprastas. Mums reikia išlaikyti tą žaidimo rimtą, negalime sėsti žemyn, nes tada visiškai užsidarysime, tada būtų blogai. Nieko nekeitėme, norėjome taip pat žaisti aukštai, bet čia tie fiziniai dalykai, kai žaidėjai pradėjo netekti jėgų, pasėdome žemiau, vengrai atliko sėkmingus keitimus.

Antrajame kėlinyje matėsi, kad vengrai išėjo su įjungtais cilindrais, vyrai kovėsi iki galo. Nenoriu skambėti liūdnai, nes pasiekėme kokybišką tašką prieš super komandą. Kažkur pasąmonėje duoda jausmą, kad 2:0 pirmavome ir ta pergalė buvo pasiekiama šalia, bet su tokiais oponentais gali per kelias minutes praleisti du įvarčius.

Didžiuojuosi, kaip komanda atstovėjo pabaigoje, kai buvo sunku. Noriu pasveikinti mūsų komandą, medicinos komandą, kuri atstatinėjo po sunkų rungtynių Bulgarijoje. Galime šias dvejas rungtynes pavadinti sėkmingu langu. Žaidėjai gali didžiuotis, ką jie nuveikė šią savaitę.

– Ar pirmasis kėlinys buvo sėkmingų rungtynių Bulgarijoje įkvėpimo dalis?

– Taip, tai buvo mūsų pradėto darbo tęstinumas. Mums pirmajame kėlinyje pavyko pratęsti praėjusių rungtynių pabaigą, rungtynių pradžia buvo tikrai galinga, dėl to ir nekeitėme per daug sudėties.

– Pijus Širvys per tris kėlinius įmušė tris įvarčius. Ką turi šis žaidėjas žaisdamas gynėjo pozicijoje, kai jis įmuša tris įvarčius ir kuo jį maitinate?

– Dėl maitinimo tai didelis ačiū viešbučiui, kuriame mes stovyklavome, maistas buvo tikrai skanus, galbūt ir slypi dalis paslapties (šypsosi). Pijus tikrai yra drąsus, šoklus vyras, tas pirmas įvartis buvo pasiektas puikiame stiliuje, šiandien taip pat pasikabino varžovą ore.

Šioje pozicijoje jis žaidžia ir savo klube, jis projektuotas, kad atsidurtų baudos aikštelėje, mums tai pavyko gerai išnaudoti. Šį vakarą taip pat turėjome kelis gerus momentus, džiugu, kad pavyksta.

– Daug kalbama apie „paaugusius“ žaidėjus, o kiek jūs per šį ciklą „paaugote“ kaip treneris?

– Čia procesas, kai mes augame visi kartu, mes vienas kitą auginame, kasdien turime skirtingų patirčių, čia labiausiai norėčiau paminėti ir trenerių štabo įdirbį, asistentų darbą, kurie atlieka fantastines rungtynių analizes, žaidėjai iš to gauna daug informacijos, teorinių žinių, paskui viskas gaunasi aikštėje.

Mes vienas kitą darome geresniais, toks procesas duoda kažkokios naudos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo