Futbolo atgimimas? Lietuvos rinktinė demonstruoja nuo legendinių 90-ųjų neregėtus skaičius

Jei kažkas pasigedo dramos savo gyvenime, tai puikią dovaną ją patirti antradienį suteikė futbolas. Kaune vykusiose atrankos į 2024-ųjų Europos čempionatą rungtynėse Lietuvos ir Vengrijos rinktinės padovanojo tikrą spektaklį.

Paskutinį kartą taip dažnai įvarčius Lietuvos rinktinė mušė tik 1998-ųjų atrankos į pasaulio futbolo čempionatą cikle.<br>E.Žaldario nuotr. is stopkadro koliažas.
Paskutinį kartą taip dažnai įvarčius Lietuvos rinktinė mušė tik 1998-ųjų atrankos į pasaulio futbolo čempionatą cikle.<br>E.Žaldario nuotr. is stopkadro koliažas.
F.Černychas.<br>E.Žaldario nuotr.
F.Černychas.<br>E.Žaldario nuotr.
Lietuvos futbolo rinktinė.<br>E.Žaldario nuotr.
Lietuvos futbolo rinktinė.<br>E.Žaldario nuotr.
F.Černychas (centre).<br>E.Žaldario nuotr.
F.Černychas (centre).<br>E.Žaldario nuotr.
E.Jankauskas.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Jankauskas.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Jankauskas.<br>E.Žaldario nuotr.
E.Jankauskas.<br>E.Žaldario nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 19, 2023, 3:03 PM, atnaujinta Jan 17, 2024, 3:18 PM

Net dviem įvarčiais prieš grupės favoritus pirmavę lietuviai mačo pabaigoje turėjo sulaikyti kvapą: akistata baigėsi lygiosiomis 2:2.

Apmaudu dėl paleisto šanso ar džiugu dėl iškovoto taško?

„Dvejopos emocijos, galbūt po rungtynių ir yra lengvo nusivylimo, nes jautėme, kad galėjome laimėti tris taškus, bet manau, po kelių mėnesių tikrai prisiminsime šias varžybas ir daug gerų dalykų, kuriuos jose nuveikėme“, – po akistatos samprotavo Justas Lasickas.

20-ąją min. lietuvius į priekį išvedė Fedoras Černychas, o 36-ąją min. dar vieną įvartį pridėjo Pijus Širvys.

Vis dėlto po pertraukos vengrai taip pat atsakė dviem taikliais smūgiais: 66-ąją min. pasižymėjo D.Szoboszlai'us, o 81-ąją min. rezultatą išlygino B.Varga.

Nepaisant paleistos pergalės, už šį atrankos langą lietuviams tikrai galima parašyti aukštą pažymį: per dvejas rungtynes Edgaro Jankausko kariauna iškovojo keturis taškus (šeštadienį 2:0 pranoko Bulgariją).

Po šios akistatos Lietuvos futbolo rinktinė su šešiais taškais rikiuojasi ketvirtoje lentelės pozicijoje. Labai malonus vaizdas spindi ir ties įmuštų įvarčių eilute – E.Jankausko auklėtiniai per septynerias sužaistas rungtynes įmušė net aštuonis įvarčius.

Tai reiškia, kad vidutiniškai Lietuva šiame atrankos į Europos futbolo čempionatą cikle pasižymi daugiau nei kartą per rungtynes.

Tokie skaičiai paskutinį kartą buvo regėti dar 1996-ųjų atrankos į Europos futbolo čempionatą ir 1998-ųjų atrankos į pasaulio futbolo čempionatą (kurioje Lietuva per plauką nepateko į planetos pirmenybes) cikluose.

„Rinktinės darbas niekada nebus laiko prasme užtektinas, kad kažką naujo sugalvotume. Mūsų žinutė žaidėjams buvo, kad jie nebijotų rizikuoti, kad tose aikštės vietose, kuriose galima aštrinti žaidimą, nebijotų tą daryti, nebijotų suklysti.

Galbūt tai viena iš priežasčių, kad jie pajautė pasitikėjimą, dingo klaidos baimė, kai žmogus yra laisvas kurti, nebijo pasekmių. Turime susitarimą, kai yra situacija, kurioje galima sukurti pavojų baudos aikštelėje, jie turi tai kurti. Jei nepasisieks, viskas tvarkoje.

Tą laisvė, jokios kritikos, išlaisvina žaidėjus, norėčiau pasakyti, kad mane labiausiai džiugina, kad žaidėjai jaučiasi gerai, nori čia būti. Čia nėra jokia iškyla, yra labai rimta disciplina, bet žaidėjai nori čia būti, tai yra indikatorius, kad einame teisingu keliu. Geri žmogiški santykiai“, – tokį įvarčių lietų apibūdino treneris E.Jankauskas.

48-erių futbolo specialistas pats kaip rinktinės žaidėjas atrankoje į 1998-ųjų pasaulio futbolo čempionatą pasižymėjo net trimis įvarčiais.

„Kai jis (E.Jankauskas) net ir pirmą kartą buvo rinktinės treneriu, nuolat sakydavo, kad nereikia užsidaryti gynyboje, kaip būdavo ankstesniais laikais, jis nuolat mums sako, kad jei nepaspausime toje ar kitoje vietoje, tai nieko ir neišeis.

Koks skirtumas, ar mes užsidarę gausime keturis, ar pabandysime ir galbūt įmušime. Jis drąsiai prisiima visą atsakomybę, sako, eikit, bandykit, žaiskit. Tai duoda savų vaisių, taip jau dabar gaunasi“, – į šią statistikos eilutę taip pat žvelgę F.Černychas, kuris pasižymėjo taikliu smūgiu antradienį.

Atrankos į Europos futbolo čempionatą ciklą lietuviai užbaigs lapkritį išvykoje prieš Juodkalnijos futbolininkus.

Prieš tai Lietuvos rinktinė sužais draugiškas rungtynes Kipre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.