Vilniaus BFA vyr. treneris H. Šidlauskas: „Matau daugiau pozityvo nei negatyvo“

Savo ketvirtąjį sezoną Pirmoje lygoje Vilniaus „Baltijos futbolo akademijos“ (BFA) komanda baigė stipriausiųjų 10-uke. Nors prieš sezoną antrose pagal pajėgumą šalies pirmenybėse vyr. trenerio Haroldo Šidlausko, trenerių Seržo Tatiefango ir Pavelo Leuso vadovaujama BFA siekė pagerinti praėjusio sezono rezultatą, tačiau vyr. strategas mato daugiau teigiamų dalykų ir sako, kad svarbiausia buvo nenukrypti nuo bene didžiausios šalies akademijos strateginių tikslų.

 H. Šidlauskas<br>P. Balabanovos nuotr. 
 H. Šidlauskas<br>P. Balabanovos nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 11:35 AM

Šiame 2023 m. sezone BFA (10 vieta, 38 taškai) per Pirmos lygos 30 turų iškovojo 10 pergalių, 8 kartus sužaidė lygiosiomis, 12-ika kartų aikštę paliko be taškų ir varžovams įmušė 40 įvarčių. Ekipa surinko tiek pat taškų kiek ir pernai, tiesa, 2022 m. sezone viena jauniausių pirmenybių komandų liko septinti. Šių metų sezoną pradėję itin galingai, vėliau sezono viduryje BFA pateko į nesėkmių ruožą. Tuomet, sulaukus pastiprinimo puolime, sezono pabaigoje BFA pradėjo demonstruoti solidesnį žaidimą. Be to, akademijos jaunimui pavyko nužygiuoti iki Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurės aštuntfinalio.

„Lyginant su praėjusių sezonu, įmušėme reikšmingai mažiau įvarčių. Nors pavyko praleisti mažiau ir pralaimėjome mažiau kartų. Aštuonerios lygiosios daug ką pasako – čia galėjome susirinkti taškų ir tai padarė didelę įtaką. Antroje sezono pusėje, atsigavimo ženklų puolime turėjome daug, kūrėme labai geras progas, tačiau ne visada jos konvertavosi įvarčiais. Turime aiškų rezultatą ir galime dabar daryti išvadas: kur turime tobulėti ir apsibrėžti judėjimo kryptis“, – komandos pasirodymą apibendrino antrą sezoną BFA vadovavęs vyr. treneris H. Šidlauskas.

„Sezoną pradėjome labai gerai, vėliau išgyvenome krizę, kurią treneriai įveikė. Sezono gale nudžiugino patrauklus žaidimas. Galima sakyti, kad šiemet išgyvenome kaitą: išėjo vyresni žaidėjai ir smagu, kad jie pakilo į aukštesnį lygį, su Vilniaus raj. „Transinvest“ laimėjo titulus. Jaučiame, kad ir mūsų įdirbis leido jiems tai pasiekti. Sezoną vertiname teigiamai, matome, kur galime tobulėti. Norėjosi užimti aukštesnę nei 7 vietą, tačiau, įvertinus visas aplinkybes, 10 vieta nėra blogas rezultatas. Nužygiavome istorinį žygį LFF taurėje, komandos žaidėjai buvo nuolat kviečiami į U-19 ir U-17 rinktines, pirmą kartą mūsų išaugintas žaidėjas sulaukė kvietimo į U-21 rinktinę, tad teigiamų aspektų yra labai daug“, – kalbėjo BFA sporto direktorius Ivanas Švabovičius.

Šiemet didžiausia atsakomybė nugulė ant 2006–2005 m. gimusių akademijos talentų pečių. 17-etis saugas Artiomas Osipovičius su 13-ika įvarčių tapo vienu rezultatyviausių lygos žaidėjų, o paskutiniame ture aikštėje visas startinis vienuoliktukas buvo sudarytas iš BFA auklėtinių.

„Praėjusiame sezone aikštėje lyderis buvo Dominykas Kodz (dabar Vilniaus raj. „Transinvest“ narys), o šiemet rolę ir atsakomybę prisiėmė jaunimas, su kuriuo surinkome tuos pačius 38 taškus. Jaunimas gavo daug patirties ir minučių. Turime daug žaidėjų, kurie sužaidė virš 1000 minučių, tik vienas kitas futbolininkas turi mažiau. Turėjome didesnę rotaciją ir didesnę konkurenciją. O krūvis ir patirtis yra itin svarbūs jaunimo progresui. Taip pat buvo svarbu nenukrypti nuo akademijos strateginių tikslų – remtis savo auklėtiniais, duoti jiems minučių, bet ir spausti juos, ruošti profesionaliam futbolui“, – teigė H. Šidlauskas.

27-erių m. H. Šidlauskas yra vienas jauniausių Pirmos lygos vyr. trenerių. Futbolo specialistas, kuris įžvelgia ir savo klaidų, sako, kad konkurencija lygoje kiekvienais metais auga.

„Pamenu, važiuoju atgal iš išvykos ir suprantu, kad aš pralaimėjau rungtynes. Nėra malonu, bet tai yra proceso dalis. Kartais reikia pralaimėti, kad atvertum akis. Tačiau tai yra neįkainojama patirtis. Prieš sezoną „Transinvest“ mačiau tarp favoritų, bet nesitikėjau, kad jie nužygiuos taip užtikrintai. Taip pat nustebino kova dėl 3 vietos. Tai kažkas reto, kai kelios komandos kovoja dėl bronzos. Kauno BE1-NFA po pirmojo rato turėjo tiek pat taškų kiek mes, bet antras ratas buvo įspūdingas ir tai verta pabrėžimo. Sunku pasakyti, ar lyga stiprėja, bet varžovai jau žino, kaip žaisti prieš tave, jie turi konkretų planą. Ši konkurencija priverčia daugiau smegenis įjungti ir pačiam daugiau dirbti. Šiame sezone buvo aiškus lyderis ir aiškus autsaideris, o visi kiti, ypač lentelės vidury, kovojo iki galo“, – kovą lentelėje apibendrino H. Šidlauskas.

Po ką tik pasibaigusio sezono komanda ilgai neatostogaus ir netrukus grįš į aikštę.

„Dabar bus laikas, kai analizuosime, kalbėsimės su žaidėjais, vadovybe ir spręsime kuriuo keliu eisime. Tarpsezonio darbas yra vienas iš svarbiausių: reikia pasiruošti komandą, susitarti su žaidėjais ir jau rengtis artėjančiam sezonui. Žadame toliau dirbti. Dėmesį skirsime individualiam žaidėjų meistriškumo tobulinimui“, – teigė BFA vyr. treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.