EUROLYGA 2023

NBA statistikai rinkti naudoja balistinių raketų sekimo technologiją

Karinės sistemas galima pritaikyti ir taikesniam variantui – sportui. Tai įrodė NBA, kuri žaidėjų stebėjimui aikštėje pasitelkė technologiją, sukurtą balistinių raketų sekimui. Jau dešimt NBA arenų yra įsidiegusios „SportVU“ sistemą, kuri fiksuoja kiekvieno krepšininko judesį: metimus, perdavimus, judesius ir netgi bėgimo greitį. Kiekvienas žaidėjo judesys yra įrašomas net 25 kartus per sekundę.

NBA žaidėjų judesius fiksuoja karo sferoje taikomos technologijos.<br>AP
NBA žaidėjų judesius fiksuoja karo sferoje taikomos technologijos.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-06-30 06:55, atnaujinta 2018-03-18 14:31

„SportVU“ sistema gali pateikti ne tik Kevino Duranto pataikymo procentą, bet ir kur kas platesnius rodiklius. Ši sistema fiksuoja pataikymo procentą žaidžiant du prieš du. Taip pat galima apskaičiuoti taiklumo procentą tuomet, kai gynėjas nuo žaidėjo yra atsitraukęs per metrą ar 30 centimetrų. Kaip įprasta, „SportVU“ fiksuoja ir aikštėje praleistas minutes, nubėgtus kilometrus ir perdavimus, rašo technologijos.lt.

„SportVU“ sistemos įdiegimas gali reikšti krepšinio revoliuciją. Kuomet ją turės visos arenos, pasikeis ir trenerio darbo specifika. 2006 metais analogiška sistema, pavadinimu „Sportvision“, buvo įdiegta JAV beisbolo lygoje. Ji lėmė didžiulius pokyčius šioje sporto šakoje.

„SportVU“ sistema iš kitų išsiskiria tuo, kad gali pateikti daugiau informacijos, tačiau kol kas tik 10 NBA klubų ryžosi ją įdiegti savo arenose.

Veikimas

Vaizdą aikštėje fiksuoja keletas mažų kamerų, kurios per veiksmą fiksuoja 25 kartus per sekundė. Per rungtynes vaizdas fiksuojamas apie 72 tūkstančius kartų. Prieš pradedant registruoti statistiką sistemos operatorius turi suvesti specialius duomenis. Pavyzdžiui, nurodyti krepšininkus. Sistema kiekvieną žaidėjų ir teisėjų buvimo vietą fiksuoja dvimatėje koordinačių sistemoje, o kamuolio buvo taškai – trimatėje.

Informacija – beveik apie viską

„SportVU“ per rungtynes surenka milžinišką informacijos kiekį. Ji apdoroja ir pateikia netgi tokias smulkmenas, kaip kiek kartų kamuolį žaidėjas sumušė į grindis, kaip kamuolys sukasi ore, kokia jo skrydžio trajektorija. Beje, šią informaciją programa pateikia praėjus 60 sekundžių nuo momento, kuomet vaizdą užfiksuoja kamera.

Visa informacija nepriklauso klubui. Ji – NBA lygos nuosavybė, tačiau pagal sutartį lyga gali informaciją dalintis su klubu, norinčiu išanalizuoti ekipos žaidimą.

„SportVU“ sistema itin palengvins darbą treneriams. Įprasta, kad perdavimai fiksuojami tada, kai jie – rezultatyvūs, tačiau ši sistema pateiks informaciją apie visus perdavimus, todėl treneris, net ir nematydamas rungtynių, galėtų sužinoti, kas itin daug dirbo, o kas patinginiavo.

Kol kas sistemą turi 10 klubų iš 30. Ir panašu, kad reikalai sparčiai į priekį nejudės, nes daugelis klubų baiminasi, kad visa informacija bus prieinama ir jų varžovams NBA. Nepaisant to, „Oklahoma City Thunder“, naudojanti „SportVU“, yra patenkinta sistema, nors reikia išmokti atrinkti reikiamą informaciją ir ją analizuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.