EUROLYGA 2023

Lietuvos dvidešimtmečių rinktinė ir be J. Valančiūno ketina pratęsti pergalingas tradicijas

Jonas Valančiūnas ruošiasi Londono olimpinėms žaidynėms, tačiau jo bendraamžių užmojai nesumažėjo. Be savo lyderio į Europos jaunimo (iki 20 metų) čempionatą išvykusi Lietuvos rinktinė pasiryžusi pratęsti pergalingas šios kartos tradicijas.

Penki pasaulio jaunimo čempionai (iš kairės): Ž.Skučas, E.Ulanovas, D.Redikas, V.Čižauskas ir A.Butkevičius jau be savo lyderio J.Valančiūno vakar Slovėnijoje pradėjo kovą Europos dvidešimtmečių čempionate. Pirmosiose D grupės rungtynėse Lietuvos rinktinė 80:71 nugalėjo Švedijos krepšininkus.<br>G. Šiuparys.
Penki pasaulio jaunimo čempionai (iš kairės): Ž.Skučas, E.Ulanovas, D.Redikas, V.Čižauskas ir A.Butkevičius jau be savo lyderio J.Valančiūno vakar Slovėnijoje pradėjo kovą Europos dvidešimtmečių čempionate. Pirmosiose D grupės rungtynėse Lietuvos rinktinė 80:71 nugalėjo Švedijos krepšininkus.<br>G. Šiuparys.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas")

Jul 13, 2012, 4:24 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 4:34 AM

Domžalių viešbutyje Tautvydas Sabonis jau turi kitą kambario draugą.

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento Arvydo Sabonio sūnus keturias vasaras gyveno kartu su J.Valančiūnu, bet šiemet dviejų pasaulio jaunimo čempionų keliai išsiskyrė.

Kol 1992-aisiais gimusios kartos lyderis kartu su Kęstučiu Kemzūra ir Šarūnu Jasikevičiumi ruošiasi Londono žaidynėms, jo bendraamžiai pasiryžę pratęsti pergalingas savo tradicijas Europos jaunimo (iki 20 metų) pirmenybėse.

„Lietuvos tikslas liko tas pats kaip kiekvienais metais. Auksas”, – visus varžovus socialiniame tinkle „Twitter” vakar angliškai įspėjo ir be draugo į Slovėniją atvykęs T.Sabonis.

Įveikė švedus

Lietuvos dvidešimtmečiai vakar pergale pradėjo 2012-ųjų Europos jaunimo pirmenybes.

Domžalių miesto sporto centre trenerio Kazio Maksvyčio auklėtiniai 80:71 (17:21, 24:18, 20:11, 19:21) įveikė bendraamžius iš Švedijos.

Šiandien antrose D grupės rungtynėse Lietuvos rinktinė susitiks su Italija, o šeštadienį jos lauks akistata su čempionato šeimininkais slovėnais.

Į kitą varžybų etapą pateks trys geriausios kiekvienos grupės komandos, kurios vėliau dėl vietos ketvirtfinalyje varžysis su stipriausiomis C grupės (Ispanija, Latvija, Turkija, Gruzija) rinktinėmis.

Laimėjo keturis titulus

Nors 2011-ųjų Europos pirmenybėse Bilbao (Ispanija) Lietuvos dvidešimtmečiai, treniruojami Mariaus Linarto, užėmė tik 14-ąją vietą, po metų į Slovėniją atvažiavusi K.Maksvyčio komanda neatsitiktinai jau vadinama varžybų favorite.

1992-aisiais gimusios kartos krepšininkai iki šiol nepralaimėjo nė vieno svarbiausio turnyro. 2007-aisiais jie laimėjo olimpinį festivalį, 2008-aisiais tapo Europos jaunučių (iki 16 metų), 2010-aisiais – Europos jaunių (iki 18 metų), o 2011-aisiais – pasaulio jaunimo (iki 19 metų) čempionais.

Dabar Slovėnijoje žaidžia net 10 vaikinų, kurie pernai kartu su J.Valančiūnu parsivežė pasaulio pirmenybių auksą iš Rygos.

Europos pirmenybėse jie turi naują iššūkį – įrodyti, kad įspūdingą pergalių seriją lėmė ne tik J.Valančiūno talentas, kad ši komanda gali triumfuoti ir be ryškiausios savo žvaigždės.

„Pasirengimas Europos čempionatui praėjo sklandžiai, tačiau nemažai nerimo kėlė aukštaūgiai, – dar prieš kelionę į Slovėniją LKF interneto svetainei pripažino K.Maksvytis. – Jau iš anksto žinojome, kad šią vasarą nebus J.Valančiūno. Dėl traumų net pasirengimo etape negalėjo padėti Simonas Kymantas, Artūras Gudaitis ir Tomas Urbonas.

Į dvyliktuką patekę Egidijus Mockevičius ir Paulius Vaitiekūnas taip pat gydėsi smulkias traumas.”

Reikia naujo lyderio

Kaip rinktinės treneriui pavyks pirmąsyk po ketverių metų verstis be J.Valančiūno?

„Neturėdami Jono šiek tiek pakeitėme savo žaidimo stilių – tapome kiek mobilesni ir greitesni”, – neslėpė K.Maksvytis.

Kas Slovėnijoje perims buvusio Lietuvos komandos lyderio vaidmenį?

Jau pernai Europos jaunimo čempionate žaisdamas su metais vyresniais komandos draugais Dovydas Redikas buvo rezultatyviausias Lietuvos rinktinės narys.

195 cm ūgio puolėjas per 9 rungtynes aikštėje praleisdavo po 27,9 minutės ir vidutiniškai pelnė po 12,8 taško.

2011-ųjų dvidešimtmečių rinktinei Bilbao taip pat padėjęs kitas pasaulio jaunimo čempionas Arnas Butkevičius per 21,3 min. rinko po 7,4 taško ir atkovojo po 4 kamuolius.

Kartu su šiais „Lietuvos ryto” ir „Sakalų” krepšininkais dar du su Kauno „Baltais” LKL pirmenybėse 2011–2012 m. debiutavę pasaulio jaunimo čempionai: Vytenis Čižauskas (7,9 tšk. ir 1,8 rez. perd. per 20 min.) ir Edgaras Ulanovas (9 tšk., 3,5 rez. perd. per 26 min.) bus pagrindinė Lietuvos rinktinės jėga Europos pirmenybėse.

„Tikiu, kad viskas turėtų būti gerai”, – tvirtino rinktinės treneris K.Maksvytis.

20-mečių rezultatai Europos pirmenybėse

Metai Vieta Treneris Lyderiai

2011 14 Marius Linartas D.Redikas, S.Kulvietis, A.Pečiukevičius

2010 9 Vitoldas Masalskis E.Bendžius, A.Pečiukevičius, G.Staniulis

2009 5 Rimvydas Samulėnas A.Juškevičius, Ž.Janavičius, Š.Vasiliauskas

2008 2 Rimvydas Samulėnas M.Gecevičius, Ž.Janavičius, D.Motiejūnas

2007 11 Linas Šalkus P.Butkevičius, E.Ežerskis, R.Trakimas

2006 7 Rimas Kurtinaitis M.Pocius, M.Kalnietis, P.Butkevičius

2005 2 Rimas Kurtinaitis R.Seibutis, J.Mačiulis, A.Jomantas

2004 3 Ramūnas Butautas L.Kleiza, P.Jankūnas, D.Šilinskis

2002 5 Rimas Endrijaitis S.Jasaitis, T.Delininkaitis, S.Kuzminskas

2000 10 Modestas Paulauskas A.Macijauskas, R.Javtokas, G.Kadžiulis

Europos jaunimo čempionatas

D grupė. Lietuva – Švedija 80:71 (17:21, 24:18, 20:11, 19:21). Lietuvai taškų pelnė: D.Redikas 24 (7 perimti kam.), V.Čižauskas 23 (10 atk. kam.), P.Vaitiekūnas, Ž.Skučas – po 6, E.Aniulis, R.Jakštas, A.Butkevičius – po 4, T.Sabonis 3, E.Ulanovas, R.Giedraitis, E.Mockevičius – po 2 (D.Pukis).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.